Tejcsokoládés mogyorókrém
A mogyorókrém sokaknak nagy kedvence, főleg a gyerekeknek. Igen ám, de a boltok polcain találhatók első összetevője a kristálycukor. Elképesztő, ügye?
A Nutella összetevői között akad pálmaolaj is! A héten hívtam fel a figyelmet a blog Facebook oldalán arra, ha tehetjük, ne vegyünk olyan terméket, amiben pálmaolaj van, hiszen a pálmaolaj iránt megnőtt kereslet miatt az orangutánok élettere (is) jelentősen csökkent. Persze tudom, hogy nem lehet minden esetben, minden összevetőt kizárni, amit szeretnénk, így kompromisszumokat kell kötnünk –sajnos-, de ez az eset pont az, amikor a házi mogyorókrém minden szempontból jobb választás, mint a bolti!
Hozzávalók
50 gramm pucolt, tisztított török mogyoró
50 gramm sótlan földi mogyoró
100 gramm cukormentes tejcsokoládé (nálam Wawel márkájú)
50 gramm 70%-os étcsokoládé (szintén Wawel)
20 gramm holland kakaópor
15 ml kókuszolaj vagy margarin – utóbbi esetében ha tehetjük zsírszegény legyen-
15 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 60 gramm kristálycukornak felel meg)
120 ml cukormentes, 30%-os habtejszín
Elkészítése
bizton állíthatom, hogy a legnagyobb munka a házi mogyorókrém elkészítésében a török mogyoró megpucolása. Erre most a Férjem vállalkozott (nagyon szuperül elsajátította a technikát: egy kicsi satu közé fogta a török mogyorót és úgy törte őket).
A csokoládékat, a kakaóport és a zsiradékot nagyon kicsi láng fölött felolvasztottam. A mogyorókat kimértem és a botmixeremmel alaposan eldolgoztam. Minél nagyobb a teljesítménye a gépünknek, természetesen annál könnyebben fogjuk tudni egyneművé „varázsolni”. Ha valakinek akad otthon darálója, szerintem azzal is nagyszerűen fog működni.
A felolvasztott csokikat és a mogyorókat alaposan eldolgoztam szintén a botmixerrel, majd hozzáöntöttem a habtejszínt és az édesítőszert.
Egy gondosan elmosott üvegbe adagoltam.
Szerintem ajándéknak is tökéletes, vagyis én személy szerint nagyon örülnék neki, értékelném a belefektetett munkát.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
összesen 420 gramm mogyorókrém készült, amiben 1922 kalória, 39,3 gramm fehérje, 164 gramm zsír és 88,1 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 78,1 gramm) szénhidrát lett benne nekem.
Azt hiszem megállapíthatjuk, hogy nem alakbarát édesség, de néha azért beleférhet. Korábban már készítettem házi, cukormentes mogyorókrémet, ennek a verziónak, viszont jobbak a tápanyagértékei.
Tejcsokoládémentes mogyorókrém
Talán mindenki volt már úgy, hogy valami nagyon megkívánt, és akkor azonnal, de a lehető leghamarabb ennie kellett belőle. Így voltam a mogyorókrémmel én is a mai napon, így nem volt kérdés, készítenem kellett. Férjem ismét pucolt egy kevés török mogyorót, s mivel nem volt itthon tejcsokoládé, így improvizáltam és jelentem: jól sikerült!
Hozzávalók
70 gramm pucolt, tisztított török mogyoró
50 gramm sótlan földi mogyoró
150 gramm 70%-os étcsokoládé (szintén Wawel)
20 gramm holland kakaópor
15 gramm zsírszegény (25%-os) margarin
15 gramm négyszeres erejű édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer, ami 60 gramm kristálycukornak felel meg)
200 ml cukormentes, 30%-os habtejszín
Elkészítése
a mogyorókat megpucoltuk, alaposan megpirítottam, majd a (most) turmixgépem kelyhébe tettem, amennyire lehetett leturmixoltam. Majd erre tettem rá az olvasztott csokoládét, édesítőszert, olvasztott margarint, és a kakaóport. Ismét elindítottam a gépet, és folyamatosan csurgattam bele a habtejszínt. Egy krémes, lágy állagú mogyorókrémet kaptam eredményül:
Hozzávetőleges tápanyagértékek erre a verzióra
a kész mogyorókrémem 482 gramm lett, ebben 2233 kcal, 47 gramm fehérje, 80 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) és 193 gramm zsír lett benne nekem.