baberlevel-bay-leaf-finomat-maskepp
Alapanyagok Fűszerek

Dicsőség és győzelem jelképe, a babérlevél

Bevezetés

Ezzel a (mini) bejegyzéssel útnak indítok egy amolyan fűszerkisokost, mert hiszem, hogy egy kezdő konyhatündérnek jól jön –talán néha a tapasztaltabbaknak is-, ha nem a fűszerek csomagolásának a hátoldalán olvashatják mihez illik a kézben tartott ételt ízesítő csoda!

BABÉRLEVÉL / NEMES BABÉR

  • Kis-Ázsiában és a Földköz-tenger környékén vadon is megtermő fűszernövény.
  • Íze jellegzetesen kesernyés, külleme lándzsa felépítésű.
  • Nagyszerűen illik:
    • burgonyához
    • tojáshoz
    • savanyú ízvilágú ételekhez (pl.: citromos mártás)
    • pecsenyékhez/aszpikhoz
    • tök alapú ételekhez
    • káposztafélékhez
    • halak mellé
    • Romváry Vilmos (Fűszerek könyve alapján) szerint kiváló ízt ad a sertésnek és a marhának, ha azok egyben sülnek!
  • Főtt ételek esetében 15-20 percet legyen babérlevél az ételünkben, savanyúság elrakása esetén, pedig a kevesebb több, hiszen kesernyés íze elronthatja a végeredményünket.

Népgyógyászatban

  • A népgyógyászat szerint szuper emésztés-, és étvágyserkentő, valamint vízhajtó hatást is tulajdonítanak neki.

laurel-272961_1920

Története

Régen a dicsőség és a győzelem jelképe volt. A babárlevél ágaiból font koszorúval ajándékozták meg a csatából hazatért győztest, győzteseket. De a művészetek nagyjait is babárkoszorúval jutalmazták, például az ókori Rómában.

A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak! Borítókép: monicore képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy