Bevezetés
Ezzel a (mini) bejegyzéssel útnak indítok egy amolyan fűszerkisokost, mert hiszem, hogy egy kezdő konyhatündérnek jól jön –talán néha a tapasztaltabbaknak is-, ha nem a fűszerek csomagolásának a hátoldalán olvashatják mihez illik a kézben tartott ételt ízesítő csoda!
BABÉRLEVÉL / NEMES BABÉR
- Kis-Ázsiában és a Földköz-tenger környékén vadon is megtermő fűszernövény.
- Íze jellegzetesen kesernyés, külleme lándzsa felépítésű.
- Nagyszerűen illik:
- burgonyához
- tojáshoz
- savanyú ízvilágú ételekhez (pl.: citromos mártás)
- pecsenyékhez/aszpikhoz
- tök alapú ételekhez
- káposztafélékhez
- halak mellé
- Romváry Vilmos (Fűszerek könyve alapján) szerint kiváló ízt ad a sertésnek és a marhának, ha azok egyben sülnek!
- Főtt ételek esetében 15-20 percet legyen babérlevél az ételünkben, savanyúság elrakása esetén, pedig a kevesebb több, hiszen kesernyés íze elronthatja a végeredményünket.
Népgyógyászatban
- A népgyógyászat szerint szuper emésztés-, és étvágyserkentő, valamint vízhajtó hatást is tulajdonítanak neki.
Története
Régen a dicsőség és a győzelem jelképe volt. A babárlevél ágaiból font koszorúval ajándékozták meg a csatából hazatért győztest, győzteseket. De a művészetek nagyjait is babárkoszorúval jutalmazták, például az ókori Rómában.
A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak! Borítókép: monicore képe a Pixabay -en.