almás_kuglóf
Egyéb édességek Pékáruk Sütemények

Ínycsiklandó kuglóf, almás zamattal

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

menteskuglof 3

Korábban már készítettem kakaós-, és a másik nagy kedvencemet, császár kuglófot is. Most szerettem volna olyat is sütni, amelyből tejfehérje-, és tojásallergiás gyermekünk is nyugodt szívvel fogyaszthat.

Szerintem egy kifejezetten finom kakaós-fahéjas pékáru sikeredett, enyhén almás utóízzel. Bár még nem próbáltam, de azt gondolom, hogy 100%-os narancslével is nagyon finom lehet. Csupán azért döntöttem mégis az alma mellett, mert a narancsléért nem rajong Tomikánk (kesernyésnek érzi a 100%-os változatoz).

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm durumliszt (ez lehet bármilyen egyéb, fehér liszt is, de a durum felszívódás szempontjából kedvezőbb, ugyanakkor könnyen lehet vele dolgozni és a végeredmény állaga is kifogástalan lesz)

25 gramm friss élesztő

1 nagy csipet só

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

60 gramm zsírszegény margarin (nálam kördobozos, 25%-os került most bele)

30 gramm búzasikér  -elhagyható, csak állagjavító-

190 ml 100%-os almalé

190 ml víz

½ evőkanál holland kakaópor vagy karobpor

½ evőkanál őrölt fahéj

Elkészítése

a liszteket, a sikért, a margarint, a sót, és az édesítőszert kimértem robotgépem üstjébe. Az élesztőt rámorzsoltam. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a víz és az almalé keverékét. Nagyjából 20 ml folyadékot visszatartottam, mert amikor a tésztákat „megszíneztem/ízesítettem” a kakaóporral és fahéjjal, akkor jól jött egy minimális folyadék a könnyebb dolgozhatóság miatt.

Mikor alaposan kidolgozta a tésztát (szépen elvált az edény falától) a gép, három egyenlő részre osztottam. Az egyik adagot lefedve pihentettem. A másik kettőhöz pedig adtam fahéjat, illetve kakaót. Mikor összedolgoztam a tésztákat, azokat is külön-külön, lefedve pihentettem.

almás_kuglóf_cukormentes

35 perc elteltével konyhapultra borítottam és hosszúkás alakúra formáztam/sodortam őket. Tetszés szerint egybefontam őket, majd a kuglófformába helyeztem. Nekem szilikon formám van, így nem volt szükséges kikenni zsiradékkal, de minden más esetben megtettem volna.

Hideg sütőbe toltam és 180°C-on 35 perc alatt készre sütöttem. Természetesen mindenképpen érdemes a süteményt és nem a sütési időt szem előtt tartani.

almás_kuglóf_teljes_kiőrlésű


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a megsült kuglófom súlya 990 gramm lett (42 grammos anyagveszteséggel számolhattam), ebben 2105 kalória, 87 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 355 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 344 gramm) lett benne nekem.

almás kuglóf

Jó étvágyat!

 

Olgi is elkészítette ezt a kuglófot és képet is küldött róla (köszönet érte):

almás kuglóf

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: