tejfölös_meggyleves_finomat_maskepp
Levesek

Tejfölös meggyleves tejszínhabbal

DSCF0882

Bevezető – Tejfölös meggyleves

Az egyre melegebb napoknak köszönhetően szüntelen az jutott eszembe, hogy gyümölcslevest kellene készíteni. Nem volt mit tenni, mivel a csenevész gyümölcsfáinkon nem hogy most, de még nyáron sem lesz nagy valószínűséggel gyümölcs, így körbe kellett néznem a fagyasztóban. Meggyből akadt bőségesen, s potom 10 perc múlva már bugyogott is a víz a tejfölös meggylevesnek.

Egy bánatom volt, hogy az elkészítésére igen későn jutottam, s hát hogy finom a gyümölcsleves? Hidegen! Arra pedig bőven várnom kellett.

Tudtátok,

  • hogy Magyarország világviszonylatban is az egyik legnagyobb termelőnek számít, ha meggyről van szó?
  • hogy rendkívül gazdag A vitaminban?

A lenti receptet tudtam volna fokozni, egy -vagy kettő 😎- löttyintésnyi vörös borral és fehér csokoládés mascarpone krémmel a tetején is szívesen tálaltam volna. S bár tudom, hogy az alkohol elfő, de azért nem tudtam volna nyugodt szívvel a gyerekek elé tenni a vörös boros meggylevest. Mascarpone éppen volt a hűtőben, de fehér csokit nem tudtam hirtelen virítani. De habtejszínnel is észveszejtően jól esett.

Pikk-pakk elkészülő leves, annyira könnyű elkészíteni, hogy gondolkoztam is rajta rendesen, feltegyem-e ide a blogra -de győzött az írás utáni vágyam-.

Én gluténmentes liszttel sűrítettem, de természetesen bármilyen liszttel sűríthető. 

Hozzávalók a leveshez

450 gramm meggy ∼ nálam fagyasztott

2250 ml víz

200 gramm tejföl ∼ 12%-os zsírtartalmú

40 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 evőkanál citromlé

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

 

cukormentes tejszínhab + ízlés szerint édesítőszer

Elkészítése

fazékba öntöttem a meggyet, rámértem a vizet, megszórtam őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Fedőt tettem rá és kis hő fölött puhára főztem a meggyet.

Közben kimértem a tejfölt, hozzáadtam a barna rizslisztet, alaposan elkevertem, és egy merőkanál segítségével rákanalaztam a forró vízből. Csomómentesre kevertem egy habverő segítségével.

Majd a meleg, tejfölös keveréket hozzáöntöttem a meggyes vízhez.

Ráöntöttem a citromlevet és az édesítőszert. Addig kevergettem kis hő fölött, amíg egy utolsót gyöngyözött a leves.

Majd hagytam kihűlni és hűtőbe tettem fogyasztásig. Frissen felvert, cukormentes tejszínhabbal tálaltam.

DSCF0881

 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesre -habtejszín nélkül-: 2699 gramm lett, ebben nekem 681 kalória, 14 gramm fehérje, 27 gramm zsír és 102 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 84 gramm) lett.

S ha ezután a leves után másodikat is ajánlhatok, akkor erre lecsós húsgolyós receptre voksolnék.

Jó étvágyat!

tejfölös_meggyleves.jpg