Bevezető – Tejfölös meggyleves
Az egyre melegebb napoknak köszönhetően szüntelen az jutott eszembe, hogy gyümölcslevest kellene készíteni. Nem volt mit tenni, mivel a csenevész gyümölcsfáinkon nem hogy most, de még nyáron sem lesz nagy valószínűséggel gyümölcs, így körbe kellett néznem a fagyasztóban. Meggyből akadt bőségesen, s potom 10 perc múlva már bugyogott is a víz a tejfölös meggylevesnek.
Egy bánatom volt, hogy az elkészítésére igen későn jutottam, s hát hogy finom a gyümölcsleves? Hidegen! Arra pedig bőven várnom kellett.
Tudtátok,
- hogy Magyarország világviszonylatban is az egyik legnagyobb termelőnek számít, ha meggyről van szó?
- hogy rendkívül gazdag A vitaminban?
A lenti receptet tudtam volna fokozni, egy -vagy kettő 😎- löttyintésnyi vörös borral és fehér csokoládés mascarpone krémmel a tetején is szívesen tálaltam volna. S bár tudom, hogy az alkohol elfő, de azért nem tudtam volna nyugodt szívvel a gyerekek elé tenni a vörös boros meggylevest. Mascarpone éppen volt a hűtőben, de fehér csokit nem tudtam hirtelen virítani. De habtejszínnel is észveszejtően jól esett.
Pikk-pakk elkészülő leves, annyira könnyű elkészíteni, hogy gondolkoztam is rajta rendesen, feltegyem-e ide a blogra -de győzött az írás utáni vágyam-.
Én gluténmentes liszttel sűrítettem, de természetesen bármilyen liszttel sűríthető.
Hozzávalók a leveshez
450 gramm meggy ∼ nálam fagyasztott
2250 ml víz
200 gramm tejföl ∼ 12%-os zsírtartalmú
40 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál citromlé
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
cukormentes tejszínhab + ízlés szerint édesítőszer
Elkészítése
fazékba öntöttem a meggyet, rámértem a vizet, megszórtam őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Fedőt tettem rá és kis hő fölött puhára főztem a meggyet.
Közben kimértem a tejfölt, hozzáadtam a barna rizslisztet, alaposan elkevertem, és egy merőkanál segítségével rákanalaztam a forró vízből. Csomómentesre kevertem egy habverő segítségével.
Majd a meleg, tejfölös keveréket hozzáöntöttem a meggyes vízhez.
Ráöntöttem a citromlevet és az édesítőszert. Addig kevergettem kis hő fölött, amíg egy utolsót gyöngyözött a leves.
Majd hagytam kihűlni és hűtőbe tettem fogyasztásig. Frissen felvert, cukormentes tejszínhabbal tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesre -habtejszín nélkül-: 2699 gramm lett, ebben nekem 681 kalória, 14 gramm fehérje, 27 gramm zsír és 102 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 84 gramm) lett.
S ha ezután a leves után másodikat is ajánlhatok, akkor erre lecsós húsgolyós receptre voksolnék.
Jó étvágyat!