Hozzávalók
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
170 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
1 kg csirkemell
250 gramm basmati rizs (szárazon mért)
250 gramm kukorica (nálam mirelit)
1 evőkanál mustár
Keményre főtt tojás (nálunk fejenként egy darab)
Fűszerkeverék hozzávalói
10 gramm só
½ evőkanál római kömény
1 teáskanál bazsalikom
½ teáskanál borspótló vagy fekete bors
½ evőkanál pirospaprika
Joghurtos öntethez
320 gramm natúr joghurt (0,1%-os zsírtartalmút használtam)
2 gramm só
1 nagy csipet édesítőszer (négyszeres erejű)
40 gramm mustár
25 gramm fokhagyma (krémet használtam)
Elkészítése
az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rátettem a szintén kockázott csirkemellet. Mikor fehér kérget kapott megszórtam a házilag készített fűszerkeverékkel és egy nagy evőkanál mustárral. Hozzáadtam a mirelit kukoricát. Körülbelül 2 dl vízzel felöntöttem.
Közben kimértem a basmati rizst, amit enyhén sós, 500 ml vízzel öntöttem fel. Kis láng fölött, fedő alatt puhára főztem nagyjából 10 perc alatt. Majd a fedőre egy konyharuhát borítottam és hagytam további 10 percig dagadni a rizsszemeket.
Míg pihent a rizs, addig összeállítottam a joghurtos öntetet. A fent felsorolt alapanyagokat alaposan elkevertem és lefedve a hűtőbe tettem fogyasztásig.
Mikor elkészült a hús és a rizs is, gondosan összekevertem őket. Keményre főtt tojással és a joghurtos öntettel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kukoricás-rizses csirkére: kész ételem súlya 1725 gramm lett, eben 2434 kalória, 281 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 267 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 254 gramm) lett benne nekem.
az öntetre: a kész öntetem súlya 390 gramm lett, ebben 221 kalória, 18 gramm fehérje, 4 gramm zsír és 26 gramm (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 19 gramm) szénhidrát lett benne nekem.
Jó étvágyat!