Sajtos-tejfölös csirke volt a menü a felnőtteknek a bölcsődében a héten, s arra gondoltam, ezt a fogást (is) ki kellene itthon próbálni. Nem csalódtam, itthon is nagy sikert aratott. Köretnek basmati rizst választottam, pirított tökmaggal kevertem. Ha a köret tekintetében a rizs mellett maradunk, és a hozzákevert lisztet sem cseréljük (vagy gm.-re) akkor gluténmentes ételt tálalhatunk.
A hús fűszerezésénél most kényelmes voltam, előre bekevert fűszersót használtam fel (provance).
Hozzávalók:
1 evőkanál zsiradék (nálam napraforgóolaj) ∼ 10 ml
1 kg csirkemellfilé
200 gramm tejföl
25 gramm mustár
10 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
4 gramm só
60 gramm sajt
Petrezselyem
Hozzávalók a rizshez:
1 evőkanál zsiradék (nálam napraforgóolaj) ∼ 10 ml
250 gramm szárazon mért basmati rizs
50 gramm tökmag
500 ml víz
5 gramm só
Elkészítése: a csirkemelleket megmostam, majd félbe vágtam. Tepsim aljába egy evőkanálnyi olajat csurgattam, majd megszórtam egy kevés fűszerkeverékkel. Ráfektettem a hússzeleteket. A szeletek tetejét is megszórtam fűszerrel.
Majd kikevertem a tejfölt, a mustárral, a sóval és a barna rizsliszttel. Rákanalaztam a fűszeres csirkére, majd egyenletesen eloszlattam a tetejükön.
Megszórtam reszelt sajttal. Majd a sajtot megszórtam egy kevés petrezselyemmel.
Alufóliával lefedtem és 200°C-os sütőbe toltam. Nagyjából 25 perc után levettem a fóliát és 180°C-ra visszavéve a sütőt további 15 percig sütöttem. Mikor aranybarna lett a sajt a tetején kivettem a sütőből.
El kezdtem pirítani a tökmagot. Közben kimértem az olajat és a rizst is. Sűrű kevergetés mellett addig pirítottam a tökmagot és a rizst is, míg kissé barnát árnyalatot kaptak. A tökmagot félretettem. A rizsre ráöntöttem a vizet. Fedő alatt, kis láng fölött puhára főztem. Amikor már csak egy kevés folyadék volt a tetején, elzártam a hőt alatta és továbbra is fedővel a tetején hagytam pihenni, duzzadni a rizsszemeket. Mikor minden nedvességet felszívott a rizs, hozzáöntöttem a tökmagokat.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tejfölös-sajtos hús súlya sütés után 1073 gramm lett, ebben nekem 1879 kalória, 250 gramm fehérje, 81 gramm zsír és 18 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 9 gramm) lett benne nekem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tökmagos basmati rizs köret súlya 743 gramm lett, ebben nekem 1277 kalória, 38 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 193 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!