boroka_finomat_maskepp
Alapanyagok Fűszerek

Boróka, a gint kedvelők kedvence

Bevezetés-Boróka

  • Rendkívül aromás fűszernövény, kissé csípős ízzel.
  • A törzsön belül vannak fűszer- és egyben gyógyító hatásúak. azonban akadnak mérgezőek is!
  • Egészben és őröltként is hozzá lehet jutni.
  • Igen kiemelkedő a friss bogyónak az illóolaj,- és cukortartalma is.
  • Nem utolsó sorban pálinkát is készítenek belőle, de a szlovák borókaízesítésű alkoholtartalmú ital, a Borovička egyik alapanyaga is. De aki szereti a gint, annak nem idegen a boróka íze sem.

Ételek, amikhez érdemes belőle felhasználni

    • főzelékekhez
    • salátákhoz
    • savanyú káposztás ételekhez
    • marinírozott halételekhez
    • vadpástétomokhoz
    • nagyszerű zamatot ad a pácleveknek (gyakran alapja húsfüstölő pácoknak)
    • marhahúsokhoz

Szerepe a népi gyógyászatban

    • serkenti az emésztést,
    • veseproblémák felmerülésekor javasolják fogyasztását,
    • köszvényproblémákra a termés bedörzsölésével hasznosítják.

Fűszerkisokos korábbi cikkei

A fűszerkisokos-sorozat korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

Felhasznált irodalom: itt és itt. A borítóképért köszönet a pixabay.com fotósának. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: