Mákos-körtés torta bogyós gyümölcsökkel a tetején. Torta, ami egyszerű, tepsis süteménynek indult, végül tortaformába került.
Állati eredetű tejtermék-, cukor-, és tojásmentes sütemény, tehát ételallergiások és vegánok is fogyaszthatják. Az első születésnapi tortánk volt idén, a Férjemnek és magamnak tőlem.
Hozzávalók:
175 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (természetesen használható teljes kiőrlésű búzaliszt is)
75 gramm durumliszt
270 gramm reszelt körte (levével együtt)
10 gramm búzacsíra
60 gramm darált mák
5 gramm búzasikér
1 nagy csipet só
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
8 gramm sütőpor
45 ml olaj (nálam repce)
1 evőkanál ecet (nálam alma)
200 ml 100%-os almalé
Tetejére gyümölcs, esetleg csoki öntet vagy folyékonyabbra főzött puding
Elkészítése: a liszteket, a sikér, a búzacsírát, a mákot, a sütőport, az édesítőszert kimértem egy tálba. A körtét hámozatlanul nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Hozzáadtam a száraz alapanyagokhoz, ráöntöttem az ecetet, majd az olajat is. Végül fokozatosan adagoltam az almalevet. Egy kicsit folyósabb állagú lett, mint a nokedlitészta állaga. A folyadék mennyisége minimálisan eltérhet az itt megadottól, attól függően, milyen liszteket használunk.
Tortaformámba öntöttem a masszát és 180°C-os, előmelegített sütőbe toltam. 25 perc alatt megsütöttem.
Tetejére fagyasztott gyümölcsöket főztem fel némi édesítő társaságában, majd rácsurgatva tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 830 gramm lett, ebben nekem 1894 kalória, 58 gramm fehérje, 74 gramm zsír és 244 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 229 gramm) lett benne.
Jó étvágyat!