Általában a palacsintát is teljes kiőrlésű és finomliszt keverékéből szoktam csinálni, 70-30% százalék arányban. De arra gondoltam, akár zabpehellyel is ki lehetne próbálni és nem bántam meg. A legnagyobb előnye (számomra legalábbis), hogy a zabpehely hihetetlenül sok folyadékot képes megkötni, így a palacsintasütés felénél, rendszerint ismét öntenem kell hozzá egy kis folyadékot (az esetemben vizet), hogy süthető állagú legyen.
Hozzávalók:
110 gramm darált zabpehely
170 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
2 darab ‘M’-es méretű tojás -110 gramm-
10 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer
csipet só
500 ml főzőtejszín
körülbelül 380 ml bubis ásványvíz + ami a sütés során még kellhet
10 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
a tojást a csipet sóval, édesítőszerrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a ledarált zabpelyhet. Fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt, majd a többi lisztet. A vízre fent azért írtam körülbelüli mennyiséget, mert a palacsinta tésztája igen sűrű lesz egy kis idő múltán a zabpehelynek köszönhetően. Így amikor már a felét kisütöttem kellett még vizet adjak hozzá -lehetett volna akár tejszín is, a kalória miatt jobb megoldásnak éreztem a víz hozzáadását-. A végén a tésztához öntöttem a kimért olajat, így én soha sem öntök külön a palacsintasütőbe, nem szokott leragadni.
Talán arról nem is kellene írnom mivel lehet megtölteni… 🙂 A férjemmel mi fahéj+édesítőszer, illetve holland kakaópor+édesítőszer párosítással ettük. De volt már terítéken cukormentes mogyorókrémmel illetve cukormentes lekvárral. Ha túró is akad a hűtőben, akkor abból 100 grammig ehetünk számolás nélkül. 🙂

Tápanyagértékek:
1206 gramm kisült palacsintám lett. Ebben 2205 kalória, 73 gramm fehérje, 82,5 gramm zsír és 274,4 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva pedig 525,8 gramm) szénhidrát lett nekem.
Jó étvágyat!