zabpelyhes_palacsinta
Palacsinták Sütemények

Könnyű, zabpehelylisztes palacsinta

Általában a palacsintát is teljes kiőrlésű és finomliszt keverékéből szoktam csinálni, 70-30% százalék arányban. De arra gondoltam, akár zabpehellyel is ki lehetne próbálni és nem bántam meg. A legnagyobb előnye (számomra legalábbis), hogy a zabpehely hihetetlenül sok folyadékot képes megkötni, így a palacsintasütés felénél, rendszerint ismét öntenem kell hozzá egy kis folyadékot (az esetemben vizet), hogy süthető állagú legyen.

Hozzávalók:

110 gramm darált zabpehely

170 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

2 darab ‘M’-es méretű tojás -110 gramm-

10 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer

csipet só

500 ml főzőtejszín

körülbelül 380 ml bubis ásványvíz + ami a sütés során még kellhet

10 ml extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

a tojást a csipet sóval, édesítőszerrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a ledarált zabpelyhet. Fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt, majd a többi lisztet. A vízre fent azért írtam körülbelüli mennyiséget, mert a palacsinta tésztája igen sűrű lesz egy kis idő múltán a zabpehelynek köszönhetően. Így amikor már a felét kisütöttem kellett még vizet adjak hozzá -lehetett volna akár tejszín is, a kalória miatt jobb megoldásnak éreztem a víz hozzáadását-. A végén a tésztához öntöttem a kimért olajat, így én soha sem öntök külön a palacsintasütőbe, nem szokott leragadni.

Talán arról nem is kellene írnom mivel lehet megtölteni… 🙂 A férjemmel mi fahéj+édesítőszer, illetve holland kakaópor+édesítőszer párosítással ettük. De volt már terítéken cukormentes mogyorókrémmel illetve cukormentes lekvárral. Ha túró is akad a hűtőben, akkor abból 100 grammig ehetünk számolás nélkül. 🙂

cukormentes_palacsinta
Tejszínes brokkolikrémelves és palacsinta

Tápanyagértékek:

1206 gramm kisült palacsintám lett. Ebben 2205 kalória, 73 gramm fehérje, 82,5 gramm zsír és 274,4 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva pedig 525,8 gramm) szénhidrát lett nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy