cannelloni_töltött
Húsmentes ételek

Ricottás spenótkrémmel töltött cannelloni

Bevezető

Január 17-én tartjuk számon az olasz konyha napját, s ennek tiszteletére készült el a ricottás spenótkrémmel töltött cannelloni. Húsmentes, így -ugyan vegánok nem-, de ovo-lacto vegetáriánusok étrendjébe beilleszthető. Még a Férjem is azt mondta

ahhoz képest, hogy nincs benne hús, finom!

Ez ám a dicséret 🙂 

Nem vagyok rest bevallani, hogy vadásztuk egy kis ideig a cannelloni tésztát, mert

  1. csak durum vagy teljes kiőrlésű jöhetett szóba
  2. mert tojásmentesnek kellett lennie
  3. s mert első keresésre találtak 900 forintos áron mozogtam -250 gramm tésztáért kicsit sokalltam-

De aztán az Auchan saját márkás, durum és tojásmentes, cannelloni tésztája megmentette a tervezett heti menü ezen napjára eső részét.


cannelloni
Kép forrása: pexel.hu (kép kattintható)

Mit lehet tudni a cannelloni tésztáról?

Természetesen olasz eredetű tésztáról van szó, mely vastag, cső alakú, nem barázdált. Az olasz konyha általában spenóttal, ricottával vagy darált marhahússal tölti és mártással locsolja sütés előtt. Közép-Olaszországból terjedt el.

Az olasz tésztákról olvashatsz cikket a januárban megjelent Ízparancsolat magazinban is:

ízparancsolat_online_magazin Ha rákattintasz, elolvashatod!

Hozzávalók

125 gramm cannelloni tészta (durum és szárazon mérve)

450 gramm spenót (lehet fagyasztott is)

250 gramm ricotta

100 gramm sajt 

15 gramm fokhagymakrém vagy 4 gerezd fokhagyma

5 + 5 gramm só –só ITT

4 + 10 gramm négyszeres erejű édesítőszerédesítőszer ITT

2 nagy csipet szerecsendió

360 gramm paradicsomszósz

1 kis fej hagyma 

1 evőkanál olaj

15 gramm bambuszrostliszt (ez lehet akár teljes kiőrlésű búzaliszt, tápióka keményítő, barna rizsliszt, stb.) – bambuszrostliszt ITT

1 csapott evőkanál szárított bazsalikom

Elkészítése

Töltelék

1. a fagyasztott spenótot egy lábosba tettem és el kezdtem főzni víz ráöntése nélkül. Kis hő fölött hagytam, hogy kiolvadjon és levet eresszen.

2. addig főztem, míg teljesen kiengedett és minden folyadék elpárolgott a tetejéről.

3. Ekkor hozzáadtam a ricottát, 5 gramm sót, 4 gramm édesítőszert és a 2 nagy csipet szerecsendiót is. Alaposan elkevertem.

4. Majd hozzáadtam 100 gramm reszelt sajtot. Mivel nekem most „csak” sima edami sajtom volt ennyit tettem bele, mert az edaminak nem kifejezetten jellegzetes az íze. De ez a sajtmennyiség felére csökkenthető, ha van lehetőségünk parmezánt vagy más, egyéb intenzívebb ízvilágú sajtot használni.

5. miután a sajt felolvadt benne, félretettem az eddigre már sűrűbb állagú szószt.

Szósz elkészítése

1. a vöröshagymát nagyon apró kockákra vágtam, majd egy evőkanál olajon aranybarnára pároltam.

2. hozzáadtam a 360 gramm paradicsomszószt és ugyanennyi vizet.

3. mikor gyöngyözni kezdett, megszórtam bambuszrostliszttel és alaposan elkevertem. 

4. 5 gramm sóval, 10 gramm édesítőszerrel és 1 csapott evőkanál bazsalikommal megszórtam és elzártam alatta a hőt.

Összeállítás

1. a cannelloni töltéséhez nagy segítség, ha van kéznél habzsák

2. én a habzsák alját egy tasak záró csipesszel lezártam, majd megtöltöttem egy kevés krémmel és betöltöttem a tésztákat.

3. tepsibe rakosgattam (nem szükséges semmilyen zsiradékkal kikenni) a töltött tésztákat

4. ráöntöttem a paradicsomszószt, alufóliával borítottam tepsimet és előmelegített 200°C-os (alsó-felső) sütőbe toltam, ahol 35 percet hagytam sülni.

ricottás-spenótoskrémmel-töltött-cannelloni

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 1282 gramm lett, ebben nekem 1611 kalória, 72 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 123 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 114 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 


Diéta Oázis – Életmódváltók Webáruháza

Hírlevél

Tarts velem hetente, egyszer kiküldött hírleveleimben is!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy