rakott burgonya
Húsos ételek

Klasszikus rakott burgonya

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF0275

Az elmúlt 9 évben nem sűrűn került fel a menüre a rakott krumpli, ugyanis mikor kiderült, hogy inzulinrezisztens lettem, -a sült krumplin kívül- száműztem a burgonyát a konyhánkból. Azóta sok minden történt, én magam is változtam, s már nem csak fekete és fehér egy adott dolog számomra, így a diéta sem.

Természetesen, most sem hetente kétszer főzök rakott burgonyát, de ma már havonta egyszer lelkiismeret furdalás nélkül, jóízűen elfogyasztok belőle egy tányérral. Persze, ezzel a néhány sorral és véleményemmel, nem szeretnék egy szénhidrátanyagcsere zavarral élő embert sem eltántorítani a szabályok komoly betartásától.

A rakott krumplit a wikipedia magyar egytálételnek titulálja és arról tesznek említést, hogy elsőnek Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyvében, méghozzá az 1840-es kiadásban esik szó róla.

Czifray István szakácskönyve 1816
Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvének 1816-os kiadás

Én a rakott krumpli egyik felét tojás nélkül készítettem el, valamint ha nagyobbikunknál nem okozna gondot a tojás, akkor valószínűleg tettem volna egy sárgáját a tejfölhöz.

Hozzávalók:

1100 gramm burgonya -nyersen mérve-

125 gramm kolbász -nálam pulyka-

1 nagy fej vöröshagyma

4 darab tojás – L-es méretű-

300 gramm tejföl -nálam 12%-os-

Fűszerek: ½ teáskanál fekete bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 csapott evőkanál pirospaprika, összesen 12 gramm só, 1 csapott evőkanál bazsalikom, 1 csapott evőkanál petrezselyem, 5 gramm fokhagymakrém

zsiradék a tepsi kikenéséhez

Isten éltessen sokáig Dorkánk 2

Elkészítése: először megpucoltam a burgonyákat, igyekeztem nagyjából egyforma nagyságúakat választani. Mivel nekem nagyobbak voltak hámozás után félbevágtam őket, és lábosba téve, annyi vízzel, hogy ellepje őket, feltettem főni.

Majd vékony szeletekre vágtam a vöröshagymát, majd a kolbászt is. Én nem tettem alá olajat, mert számítottam rá, hogy a kolbászból lesz elegendő alattuk.

Tettem fel vizet a tojásoknak is. Mikor már forrt a víz, belerakosgattam őket, kereken 8 percig főztem a tojásokat. Mikor kihűltek, héjuktól megfosztottam és felszeleteltem őket.

Ügyeltem rá, hogy nehogy szétfőzzem a krumplikat. Amikor a villámat ugyan bele tudtam szúrni, de nem jött ki könnyen, akkor zártam el a hőt alatta. Leszűrtem, félretettem és hagytam, hogy kihűljön. Később, szintén szeleteltem a krumplikat is.

A tejfölt kikevertem 4 gramm sóval, 1 evőkanálnyi petrezselyemmel és 5 gramm fokhagymakrémmel.

Majd fűszerkeveréket készítettem a maradék 8 gramm sóból, borsból, köményből, pirospaprikából és bazsalikomból.

Vékonyan kikentem a tepsimet margarinnal, majd leraktam egy sor krumplit. Megszórtam a pirospaprikás fűszerkeverékkel, majd jött egy sor tojás, majd hagymás kolbász, végül egy kevés tejföl. Ezt addig ismételtem, míg volt alapanyagom hozzá. A tetejét tejföllel fejeztem be.

Előmelegített légkeveréses sütőbe toltam, 180°C-on addig sütöttem, míg aranybarna nem lett a teteje.

DSCF0271


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:  a kész ételem súlya 1653 gramm lett, ebben nekem 2322 kalória, 95 gramm fehérje, 111 gramm zsír és 247 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 220 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: