tcsokoládés mascarpone torta
Sütemények Torták

Torta, étcsokoládés mascarpone krémmel

étcsokoládés-mascarpone-torta
Étcsokoládés mascarpone krémmel, csokiszeletekkel a tetején

Bevezető – Étcsokoládés mascarpone torta

Az unokahúgom születésnapjára készült ez a torta, s természetesen a már számomra oly sokszor bevált és megszokott piskótareceptet használtam, illetve alakítottam át. A piskóta  -ahogyan már azt tőlem megszokhattátok- zömében teljes kiőrlésű liszttel készült és négyszeres erejű édesítőszerrel.

Sajnos teljesen elfelejtettem lemérni a végsúlyt – így bár nem sok recept van a blogon, ahol nincsenek tápanyagértékek-, most ez a sütemény is azok táborát gyarapítja. ( Igaz, ezek az adatok csak hozzávetőleges értékek, tehát nyilván, akinek számolnia kell, mindenképpen ki kell számítani magának. ) Pótolom, ha még fogom pont ugyanezt sütni.

A piskóta kakaós lett, a krém pedig étcsokoládés. Én egy nappal fogyasztás előtt elkészítettem, meglátásom szerint jót tett neki, hogy pihenhetett a hűtőben. Tetejére csokoládészeleteket szórtam, talán kicsit letisztultabb lett volna, ha a holland kakaó rászórása után már nem dekorálom tovább.

Isten éltessen sokáig Dorkánk

Hozzávalók (22 centiméteres átmérőjű tortaformához):

6 darab tojás (L-es méretűt használtam)

55 gramm teljes kiőrlésű liszt vagy teljes kiőrlésű tönköly liszt

20 gramm finomliszt vagy durumliszt (vagy egyéb fehér)

20 gramm holland kakaópor

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

250 gramm mascarpone

200 ml cukormentes habtejszín

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

50 gramm 70%-os étcsokoládé

 

Elkészítése: legelsőnek bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső).

Szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját robotgépem üstjébe tettem és magas fokozaton nagyjából 5 perc alatt krémesre kevertem. Közben a száraz hozzávalókat: liszteket, csipet sót és kakaóport kimértem egy külön tálba. Mikor a sárgája sűrű lett, következett a fehérje.

A fehérjéhez adtam rögtön a legelején az édesítőszert, majd szintén magas fokozaton felvertem. A hab akkor jó, amikor már nem esik ki a tálból, viszont nem kőkemény, mert akkor megtörik, hanem inkább krémesebb állagra hajaz. Természetesen az nagyon fontos, hogy a tál amiben a fehérjékkel készülünk dolgozni tiszta és száraz legyen!

Mikor a fehérje is felverődött, akkor a sárgáját ráöntöttem, határozott mozdulatokkal a massza alá nyúlva eldolgoztam. Majd hozzáadtam a száraz alapanyagokat. Szintén gyors mozdulatokkal, magabiztosan elkevertem.

Tortaformámba öntöttem. A tészta széleit középről kifelé húztam a forma széleihez. Így a végeredmény az lett, hogy a közepe lejjebb volt, mint a széle, de ez nem gond, mert a sütés során a közepe szépen meg fog nőni.

A már meleg sütőbe toltam és nekem 40 perc alatt készre sült.

Isten éltessen sokáig Dorkánk 2

Míg sült a torta elkészítettem a krémet, ami egyáltalán nem macerás. Legelsőnek feltettem melegedni vizet, hogy gőz fölött megolvaszthassam a csokoládét. Én kockacsokit használtam, de ha valakinek akad a kamrában legalább 70%-os csokicseppje természetesen az is használható, sőt! Tehát a csokoládét vízgőz fölé helyeztem, közben pedig a habtejszínt az édesítőszerrel habbá vertem. Mikor elérte a megfelelő állagot, hozzáadtam a mascarpone krémet. Alacsony fokozaton átkevertem a felvert tejszínnel, majd rácsurgattam a felolvasztott csokoládét. A krém el is készült. Már ekkor szépen lehet vele dolgozni az állaga tekintetében.

Miután megsült a torta konyharuhára borítottam és megvártam míg kihűlt. Félbevágtam. A krém felét betöltöttem a tortába, majd a másik felével bevontam, holland kakaóporral szórtam, tetejére habzsák segítségével formákat nyomtam. Csokoládészeletekkel hintettem.

torta-étcsokoládés-mascarpone-krémmel

Jó sütögetést, jó étvágyat!

További tortareceptek itt. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy