Nem túlzok, ha azt írom ezt a fagylaltot imádtuk! A nagyobbik gyerekem most még a tölcsérért sem nyafogott (ahogyan azt máskor rendszerint szokta, ha házi fagyiról van szó), kanállal, pohárból, minden mennyiségben adhattam volna neki. Ő csak ette volna, míg belefér.
Korábbi recepteknél (ide kattintva elérhető az összes fagylaltrecept) már írtam, hogy én egy fagylaltkészítő géppel dolgozom, de akinek nincs, semmi gond! A mélyhűtőből kivéve körülbelül 20 percenként alaposan át kell keverni a masszát, hogy a jégkristályokat összetörjük ezáltal.
Utólag gondoltam rá -hogy bár én nem eszek mazsolát- tehettem volna bele a Férjem és a nagyobbik Fiam kedvéért, így hát a receptet kipróbálóknak javaslom, ha éreznek hozzá kedvet, tegyenek bele!
Hozzávalók
500 gramm natúr joghurt (én 0,1%-os zsírtartalmút használtam)
200 gramm tehéntúró (zsírszegénnyel dolgoztam)
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
5 ml vanília aroma (jobb, ha van egy rúd vanília kikapart belseje)
Néhány csepp (frissen facsart) citromlé
Elkészítése
a túrót a joghurttal, az édesítőszerrel, vaníliával és a citromlével egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Ezt az alapot egy jól zárható edénybe, majd a mélyhűtőbe tettem körülbelül 25 percre. Ezzel segítve a gépet, hogy egy igazán hűs fagyi alappal dolgozhasson.
Majd ez idő leteltével a gépbe öntöttem, ami már tette is a dolgát. Körülbelül 35-40 perc múlva krémes, igazán finom krémtúró ízvilágú fagylalt várt ránk. Díszítésképpen 70%-os étcsokoládét tettem rá.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fagylaltom súlya 735 gramm lett, ebben 450 kcal, 52,5 gramm fehérje, 11,5 gramm zsír és 32,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva –a diéta szabályai szerint 100 gramm túró elfogyasztásáig nem számolunk szénhidrátot, ezt vettem most alapul, feltételezve, hogy nem eszem meg az egész doboznyi fagylaltot- 26,5 gramm) lett benne nekem. Ezek szak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!