Temesvári tokány nokedlivel
Az elmúlt időszakban a tokány-félék rajongói lettünk. Egy rém zsíros ételről van szó, hiszen a hús mellett alapját képzi a szalonna is, ellenben szénhidrátban szegény. Tehát akit a zsír mennyisége nem aggaszt, annak valószínűleg egyik kedvence lesz ez az étel.
Nokedlit készítettem mellé, a lisztek arányát tekintve 50-50%-ban (teljes kiőrlésű búzaliszt – finomliszt). Régebben 70%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, de az oldhatatlan rostok magasabb aránya és a már meglévő autoimmun betegségem nem működtek jól. A sűrítéshez finomlisztet használtam fel, de ez cserélhető bármilyen egyéb lisztfélére, akár keményítőre (borsókeményítő klassz választás lehet) is.
Alapvetően glutént tartalmaz ez a fogás, de könnyen gluténmentessé tehető. Az imént említett keményítőre cserélés a sűrítésnél, illetve köretnek rizs felszolgálása meg is oldja a gluténmentesség kérdését. Ha gluténérzékeny a vendégünk, akkor természetesen kiemelt figyelmet kell szentelni a konyhánk „tisztaságára – gluténmentességére” is.
Most tarjából készítettem a tokányt, azonban ideálisabb lapockából, de sokan készítik sertéscombból is.
Egész évben ideális étel, azonban akik friss zöldbabot használnának fel az elkészítéséhez, azoknak inkább a június-augusztus időszakot javasolnám, hiszen ekkor van szezonja ennek a zöldségnek. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik.
Ha ez elnyeri tetszésed, akkor ajánlom figyelmedbe a borsos tokány receptjét is, melyet ide kattintva érhetsz el.
Temesvári tokány nokedlivel
Hozzávalók
Hozzávalók a nokedlihez
Elkészítése
-
Hosszú csíkokra vágtam a kolozsvári szalonnát és a serpenyőbe téve, kis hő fölött pirítani kezdtem őket.
-
Majd hosszú, vékony szeletekre szeleteltem a vöröshagymát és a szalonnákhoz adtam. Mikor üvegesre párólódtak a hagymaszeletek, hozzáadtam az apróbb darabokra vágott fokhagymákat is.
-
Majd szintén vékony csíkokra vágtam a paprikát -természetesen csuma nélkül- és a paradicsomokat. Ezeket a zöldségeket is rátettem a hagymás-szalonnás alapra. A lábosra fedőt tettem.
-
Közben csíkokra vágtam a húst.
-
Mikor kissé összeesett a paprika és paradicsom, hozzáadtam a zöldbabot is. Alaposan átkevertem.
-
Miután a zöldbab is átmelegedett, rátettem a felcsíkozott húst is. Mikor kissé kérgesek lettek a húsdarabok, felöntöttem vízzel. Majd tovább főztem fedő alatt, néha átkeverve.
-
Sóval, borssal -vagy borsikafűvel-és őrölt köménnyel ízesítettem.
Ha szeretnél valami mást használni fekete bors helyett - mert sokszor nekem is problémát okoz a colitis miatt, vagy epe-, és májproblémákból adódóan kerülnéd-, akkor bátran próbáld ki helyette a borsikafüvet. Ha borsikafű mellett döntenél, akkor azt a főzés utolsó pár percében add az ételhez! -
Nem „szabad”, hogy a tokányon túl sok szaft/lé legyen, azonban, ha esetleg elfőtt, akkor egy picit pótolni kell. A tejfölt a liszttel csomómentes kevertem és a lábosban lévő forró léből rámerve -hőkiegyenlítés miatt- elkevertem. Majd a tokányra öntöttem. Hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és eláztam alatta a hőt.
Nokedli elkészítése
-
Legelsőnek feltettem melegedni vizet egy nagy fazékba.
-
Majd kimértem a liszteket, a sót, ráütöttem a két tojást és hozzáadtam annyi vizet, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.
A víz felét helyettesíthetjük buborékos ásványvízzel is akár! -
Mikr felforrt a víz, kiszaggattam a nokedlitésztát, majd egy szűrű segítségvel kimertem, lecsepegtettem és tálalásig lefedtem.
Megszórhatjuk a kész nokedlit petrezselyemmel, esetleg egy evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal.
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 254.4kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 18.5g29%
- Telített zsír 6.45g33%
- Transzzsír 0.09g
- Koleszterin 65.35mg22%
- Nátrium 268.6mg12%
- Kálium 348.4mg10%
- Összes szénhidrát 3.2g2%
- Élelmi rost 0.82g4%
- Cukrok 1.16g
- Fehérje 16.7g34%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban/és a lentebb, -nokedlire vonatkozó- szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A temesvári teljes súlya főzés után nekem 1298 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett.
A nokedli teljes súlya főzés után 1338 gramm lett, 100 grammra vetítve 139,1 kalória, 5 gramm fehérje, 24 gramm szénhidrát, 1,6 gramm zsír lett benne. Glikémiás indexe 15% körüli lett.