Temesvári tokány nokedlivel

Temesvári tokány teljes kiőrlésű nokedlivel
temesvari-sertestokany-nokedli-finomat-maskepp pinit

Temesvári tokány nokedlivel

Az elmúlt időszakban a tokány-félék rajongói lettünk. Egy rém zsíros ételről van szó, hiszen a hús mellett alapját képzi a szalonna is, ellenben szénhidrátban szegény. Tehát akit a zsír mennyisége nem aggaszt, annak valószínűleg egyik kedvence lesz ez az étel.

Nokedlit készítettem mellé, a lisztek arányát tekintve 50-50%-ban (teljes kiőrlésű búzaliszt –  finomliszt). Régebben 70%-ban teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, de az oldhatatlan rostok magasabb aránya és a már meglévő autoimmun betegségem nem működtek jól. A sűrítéshez finomlisztet használtam fel, de ez cserélhető bármilyen egyéb lisztfélére, akár keményítőre (borsókeményítő klassz választás lehet) is.

Alapvetően glutént tartalmaz ez a fogás, de könnyen gluténmentessé tehető. Az imént említett keményítőre cserélés a sűrítésnél, illetve köretnek rizs felszolgálása meg is oldja a gluténmentesség kérdését. Ha gluténérzékeny a vendégünk, akkor természetesen kiemelt figyelmet kell szentelni a konyhánk „tisztaságára – gluténmentességére” is.

Most tarjából készítettem a tokányt, azonban ideálisabb lapockából, de sokan készítik sertéscombból is.

Egész évben ideális étel, azonban akik friss zöldbabot használnának fel az elkészítéséhez, azoknak inkább a június-augusztus időszakot javasolnám, hiszen ekkor van szezonja ennek a zöldségnek. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik.

Ha ez elnyeri tetszésed, akkor ajánlom figyelmedbe a borsos tokány receptjét is, melyet ide kattintva érhetsz el.

 

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 min Főzési/sütési idő 60 min Teljes Idő 1 óra 30 perc
Adag: 4 Kalóriák: 1298
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a nokedlihez

Elkészítése

  1. Hosszú csíkokra vágtam a kolozsvári szalonnát és a serpenyőbe téve, kis hő fölött pirítani kezdtem őket.

  2. Majd hosszú, vékony szeletekre szeleteltem a vöröshagymát és a szalonnákhoz adtam. Mikor üvegesre párólódtak a hagymaszeletek, hozzáadtam az apróbb darabokra vágott fokhagymákat is.

  3. Majd szintén vékony csíkokra vágtam a paprikát -természetesen csuma nélkül- és a paradicsomokat. Ezeket a zöldségeket is rátettem a hagymás-szalonnás alapra. A lábosra fedőt tettem.

  4. Közben csíkokra vágtam a húst. 

  5. Mikor kissé összeesett a paprika és paradicsom, hozzáadtam a zöldbabot is. Alaposan átkevertem. 

    zoldbab_greenbeans_finomat_maskepp
  6. Miután a zöldbab is átmelegedett, rátettem a felcsíkozott húst is. Mikor kissé kérgesek lettek a húsdarabok, felöntöttem vízzel. Majd tovább főztem fedő alatt, néha átkeverve. 

  7. Sóval, borssal -vagy borsikafűvel-és őrölt köménnyel ízesítettem. 

    Ha szeretnél valami mást használni fekete bors helyett - mert sokszor nekem is problémát okoz a colitis miatt, vagy epe-, és májproblémákból adódóan kerülnéd-, akkor bátran próbáld ki helyette a borsikafüvet. Ha borsikafű mellett döntenél, akkor azt a főzés utolsó pár percében add az ételhez!
  8. Nem „szabad”, hogy a tokányon túl sok szaft/lé legyen, azonban, ha esetleg elfőtt, akkor egy picit pótolni kell. A tejfölt a liszttel csomómentes kevertem és a lábosban lévő forró léből rámerve -hőkiegyenlítés miatt- elkevertem. Majd a tokányra öntöttem. Hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és eláztam alatta a hőt. 

    temesvari_tokany_finomat_maskepp

Nokedli elkészítése

  1. Legelsőnek feltettem melegedni vizet egy nagy fazékba.
  2. Majd kimértem a liszteket, a sót, ráütöttem a két tojást és hozzáadtam annyi vizet, hogy egy sűrű állagú tésztát kapjak.

    A víz felét helyettesíthetjük buborékos ásványvízzel is akár!
  3. Mikr felforrt a víz, kiszaggattam a nokedlitésztát, majd egy szűrű segítségvel kimertem, lecsepegtettem és tálalásig lefedtem.

    Megszórhatjuk a kész nokedlit petrezselyemmel, esetleg egy evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal.
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 254.4kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 18.5g29%
Telített zsír 6.45g33%
Transzzsír 0.09g
Koleszterin 65.35mg22%
Nátrium 268.6mg12%
Kálium 348.4mg10%
Összes szénhidrát 3.2g2%
Élelmi rost 0.82g4%
Cukrok 1.16g
Fehérje 16.7g34%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban/és a lentebb, -nokedlire vonatkozó- szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A temesvári teljes súlya főzés után nekem 1298 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett. 

A nokedli teljes súlya főzés után 1338 gramm lett, 100 grammra vetítve 139,1 kalória, 5 gramm fehérje, 24 gramm szénhidrát, 1,6 gramm zsír lett benne. Glikémiás indexe 15% körüli lett. 

Kulcsszavak: húsos fogás, tojásmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, cukormentes

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy