Bevezető
Azzal kezdeném, hogy megígérem, a morzsasüti el fog készülni kevesebb zsírtartalmú margarinnal is, de az a mennyiségű 25 %-os zsírtartalmú margarin ami itthon volt, nem lett volna elég az egyikhez sem.
Ez egy gyorsan elkészíthető sütemény, viszont szerintem mindenképpen érdemes megvárni míg teljesen hidegre hűl, mert akkorra keményedik vissza a morzsás rész a tetején. Azt gondolom érdemes olyan gyümölcsöt alapul választani, amelyik lédús. Míg Londonban éltem, addig ezt, az akkori munkahelyemen emlékeim szerint almával készítettük.
Vegán sütemény és lentebb olvasható egy glutént tartalmazó és egy gluténmentes verzió is. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amennyiben gluténérzékenynek szeretnénk kedveskedni, mindenképpen olyan zabpelyhet válasszunk, amelyen a gyártó feltünteti, hogy biztosan nem keresztszennyezett (és természetesen az elkészítés során is ügyeljünk a konyhánk és az eszközeink tisztaságára!)
Hozzávalók a gluténmenteshez (4 darab szuflé forma lett ebből):
70 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
50 gramm zabpehely
50 gramm margarin (70%-os)
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer + néhány csipet a gyümölcsök szórásához
Darabonként 40 gramm gyümölcs (kettő formába meggyet, a másik kettőbe pedig áfonyát tettem)
1 nagy csipet só
Elkészítése
kimértem a lisztet és zabpelyhet, hozzáadtam a sót és az édesítőszert. Közben bekapcsoltam 200°C-ra a sütőt. A margarint apróbb kockákra vágtam és a lisztes alaphoz adtam. Addig dörzsölgettem a kezeim között a margarinkockákat a liszttel, míg egészen morzsás lett az eredmény.
Formáim aljába fagyasztott gyümölcsöket mértem (természetesen ha van lehetőségünk frissel dolgozni az nagyon jó!) és megszórtam tetejüket egy-egy csipetnyi édesítőszerrel. Majd egyenlően elosztottam tetejükön a morzsás alapot és a már forró sütőbe toltam őket. 15 perc alatt aranybarnára sültek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész morzsasüteményeim összsúlya 337 gramm lett (tehát az négy forma), ebben nekem 836 kalória, 12 gramm fehérje, 41 gramm zsír és 101 gramm szénhidrát (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is) lett.
Hozzávalók a glutént tartalmazó változatban:
160 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm zabpehely
110 gramm margarin (70%)
40 gramm négyszeres erejű édesítőszer + néhány csipet a gyümölcsalap szórásához
130 gramm vegyes erdei gyümölcs (fagyasztott)
180 gramm meggy (fagyasztott)
150 gramm áfonya (fagyasztott)
Elkészítése:
teljesen megegyezik a fent leírtakkal.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész morzsasütim súlya 819 gramm lett, ebben nekem 1814 kalória, 34 gramm fehérje, 89 gramm zsír és 200 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.
Jó étvágyat!