Túró rudit kedvelők figyelem! Íme, egy leves ami igazán túrós, a rácsurgatott csokoládéval pedig tényleg a jól ismert túrós desszertre hajaz. Érdemes jó előre elkészíteni fogyasztás előtt, mert hidegen finom! Nyári kánikula egyik nagyszerű fogása lehet.
Hozzávalók
500 gramm zsírszegény lehetőleg krémes állagú tehéntúró
200 ml habtejszín ∼ cukormentes
250 ml tej ∼ 1,5%-os zsírtartalmú
800 ml víz
40 gramm vanília ízű pudingpor
1 evőkanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
50 gramm négyszeres erejű édesítőszer
legalább 70%-os étcsokoládé ízlés szerint és tejszín keveréke a díszítéshez
Elkészítése
A túrót a lábosban alaposan áttörtem -érdemes egy habverő segítségével tenni-, majd hozzáadtam a habtejszínt és a vanília aromát. Ráöntöttem a tejet és a vizet, majd feltettem melegedni.
Amikor már langyos volt, egy kevés levet kivettem a lábosból és csomómentesre kevertem a pudingporral. Állandó kevergetés mellett belecsorgattam és a kívánt sűrűségig főztem a levest.
A végén adtam hozzá az édesítőszert.
Itt meg is jegyezném, hogy a Férjemnek ezzel az 50 grammnyi édesítőszerrel amit az egészhez adtam, sem volt elég édes, így elképzelhető, hogy aki édesszájú, annak még szüksége lesz extra ízesítésre.
A csokoládét felolvasztottam kis hő felett, állandó kevergetés mellett. Én 50 gramm étcsokoládéhoz szoktam 100 ml tejszínt adni.
Fontos, hogy egy percre se hagyjuk a ott az egyre melegedő csokoládénkat, mert borzasztó gyorsan meg tud égni és az égett csokoládé kellemetlen utóízt eredményez. Én akkor szoktam a már jéghideg levesbe belecsorgatni, amikor a kanalamat megemelvén fényes, könnyen csorgó csokoládét látok.
A tápanyagértékek kedvezőbbek lesznek, ha a habtejszínt főzőtejszínre cseréljük!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesre csokoládé nélkül: súlya 1818 gramm lett, ebben nekem 1088 kalória, 74 gramm fehérje, 65 gramm zsír és 46 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 38 gramm) lett.
Köszönet G.-B. Melindának, hogy elkészítette és le is fotózta: