
A múlt héten felhívtam Mamát, hogy van-e jól bevált hókifli receptje. Persze, hogy volt! Egy hihetetlenül egyszerű recept következik, azonban időigényes az elkészítése, egyrészt mert a Mama a lelkemre kötötte, hogy egy éjszakát hagyjam pihenni a hűtőben a tésztát, másrészről pedig kifliket formázni viszonylag sok időt követelt tőlem -hangsúlyoznám, a tőlem részt, hiszen a sok gyakorlat nyilván meghozza gyümölcsét és a tapasztaltabb hókifli készítőknek pikk-pakk elkészül-.
Két verzió olvasható lentebb. Egy amolyan zsírban szegényebb és egy eredeti, zsírosabb verzió. Amikor a Mama, lediktálta hogy 40 dkg liszthez 250 gramm margarint kell adjak… szóval úgy döntöttem, hogy adok hozzá 250 gramm zsiradékot, de 25%-os zsírtartalmú margarinból, lesz ami lesz. Mindkét esetben teljes kiőrlésű tönköly és durumliszt párosítás mellett döntöttem, de természetesen teljes kiőrlésű búzaliszt és finomliszt keverékéből is süthető. Tetejükre négyszeres erejű édesítőszert őröltem.
Végül elkészítettem mind a kettőt, Rátok bízom Nektek melyik szimpatikusabb!
Legelsőnek a Mama receptjének hozzávalói teljes pontossággal:
40 dkg liszt (Neki fehér liszt szerepelt a receptes gyűjteményében)
250 gramm Ráma (igen, Ráma van Neki felírva)
2 dl tejföl
csipet só
Azt is gyorsan lemérte a Lelkem egy mérőszalag segítségével, hogy 6 cm átmérőjű szaggatóval csináljam, mert a hókifli akkor jó, ha pici 🙂 Ha pedig csak diót teszek bele, mindenképpen főzzem fel tejjel, mert a hókiflibe nagyon száraz lenne magában a dió (igaz ez a mákra is természetesen).
Hozzávalók az én zsírban szegényebb verziómhoz:
350 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 gramm durumliszt
250 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin
1 dl 12%-os tejföl (krémesebbet választottam)
1 nagy csipet só
Zserbó töltelék:
100 gramm darált dió
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
4 kocka wawel étcsokoládé 70%-os
70 gramm baracklekvár (természetesen cukormentes, olyannyira, hogy ebben egyáltalán nem volt édesítő, ezért is tettem bele külön)
Elkészítése: az adott instrukcióknak megfelelően szaggatást megelőző éjszaka alaposan begyúrtam a tésztát. A liszteket kimértem, hozzáadtam a sót, a margarint és 1 dl tejfölt. Elsőnek 40 dkg lisztet mértem ki a margarinnal és hozzáadtam -elsőnek- óvatosságból az 1 dl tejföl. Végül kellett még hozzá lisztet adnom, ezért lett végül itt 50 dkg liszt a megadott mennyiség. Ennyi kellett, hogy egy jól formázható tésztát kapjak. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem.
Másnap a lehető legvékonyabbra nyújtottam enyhén lisztezett felületen. Majd ledaráltam a diót, a csokoládét majd hozzáadtam az édesítőszert és a lekvárt. Pogácsaszaggatóm segítségével kiszaggattam a kis köröket és egy kávéskanálnyi tölteléket tettem az aljába. Feltekerve kifli alakúra formáztam őket és sütőpapíros tepsibe rakosgattam őket. Alaposan megszurkáltam, hogy az esetleg keletkező gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőbe toltam és 180°C-on nagyjából 13 perc alatt megsültek (légkeverésen).

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész hókiflijeim súlya 912 gramm lett, ebben nekem 3348 kalória, 99 gramm fehérje, 160 gramm zsír és 366 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 348 gramm) lett.
Hozzávalók az én zsírosabb verziómhoz:
280 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
120 gramm durumliszt
80 gramm 12%-os tejföl
1 nagy csipet só
250 gramm 70%-os margarin
Zserbó töltelék:
80 gramm darált dió
8 gramm négyszeres erejű édesítőszer
50 gramm baracklekvár
2 kocka wawel 70%-os étcsokoládé
Elkészítése: minden teljesen megegyezik a fent leírtakkal. Ezzel a magasabb zsírtartalmú margarinos tésztával kicsit várnom kellett mikor kivettem a hűtőből, mert a zsírtartalom miatt sokkal jobban megszilárdult a tészta. A fűtési szezon közepette nem kellett neki több 10 percnél és nyújtható állapotban volt.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész hókiflijeim súlya 820 gramm lett, ebben nekem 3756 kalória, 78 gramm fehérje, 249 gramm zsír és 290 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 276 gramm) lett.
Kívánok Nektek Áldott Karácsonyt!