cukormentes_hókifli
Egyéb édességek Sütemények

Hókifli zserbó töltelékkel, Mama után szabadon

Zsírban szegényebb hókifli
Zsírban szegényebb hókifli

A múlt héten felhívtam Mamát, hogy van-e jól bevált hókifli receptje. Persze, hogy volt! Egy hihetetlenül egyszerű recept következik, azonban időigényes az elkészítése, egyrészt mert a Mama a lelkemre kötötte, hogy egy éjszakát hagyjam pihenni a hűtőben a tésztát, másrészről pedig kifliket formázni viszonylag sok időt követelt tőlem -hangsúlyoznám, a tőlem részt, hiszen a sok gyakorlat nyilván meghozza gyümölcsét és a tapasztaltabb hókifli készítőknek pikk-pakk elkészül-.

Két verzió olvasható lentebb. Egy amolyan zsírban szegényebb és egy eredeti, zsírosabb verzió. Amikor  a Mama, lediktálta hogy 40 dkg liszthez 250 gramm margarint kell adjak… szóval úgy döntöttem, hogy adok hozzá 250 gramm zsiradékot, de 25%-os zsírtartalmú margarinból, lesz ami lesz. Mindkét esetben teljes kiőrlésű tönköly és durumliszt párosítás mellett döntöttem, de  természetesen teljes kiőrlésű búzaliszt és finomliszt keverékéből is süthető. Tetejükre négyszeres erejű édesítőszert őröltem.

Végül elkészítettem mind a kettőt, Rátok bízom Nektek melyik szimpatikusabb!

Legelsőnek a Mama receptjének hozzávalói teljes pontossággal:

40 dkg liszt (Neki fehér liszt szerepelt a receptes gyűjteményében)

250 gramm Ráma (igen, Ráma van Neki felírva)

2 dl tejföl

csipet só

Azt is gyorsan lemérte a Lelkem egy mérőszalag segítségével, hogy 6 cm átmérőjű szaggatóval csináljam, mert a hókifli akkor jó, ha pici 🙂 Ha pedig csak diót teszek bele, mindenképpen főzzem fel tejjel, mert a hókiflibe nagyon száraz lenne magában a dió (igaz ez a mákra is természetesen).

Hozzávalók az én zsírban szegényebb verziómhoz:

350 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

150 gramm durumliszt

250 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin

1 dl 12%-os tejföl (krémesebbet választottam)

1 nagy csipet só

Zserbó töltelék:

100 gramm darált dió

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

4 kocka wawel étcsokoládé 70%-os

70 gramm baracklekvár (természetesen cukormentes, olyannyira, hogy ebben egyáltalán nem volt édesítő, ezért is tettem bele külön)

Elkészítése: az adott instrukcióknak megfelelően szaggatást megelőző éjszaka alaposan begyúrtam a tésztát. A liszteket kimértem, hozzáadtam a sót, a margarint és 1 dl tejfölt. Elsőnek 40 dkg lisztet mértem ki a margarinnal és hozzáadtam -elsőnek- óvatosságból az 1 dl tejföl. Végül kellett még hozzá lisztet adnom, ezért lett végül itt 50 dkg liszt a megadott mennyiség. Ennyi kellett, hogy egy jól formázható tésztát kapjak. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem.

Másnap a lehető legvékonyabbra nyújtottam enyhén lisztezett felületen. Majd ledaráltam a diót, a csokoládét majd hozzáadtam az édesítőszert és a lekvárt. Pogácsaszaggatóm segítségével kiszaggattam a kis köröket és egy kávéskanálnyi tölteléket tettem az aljába. Feltekerve kifli alakúra formáztam őket és sütőpapíros tepsibe rakosgattam őket. Alaposan megszurkáltam, hogy az esetleg keletkező gőz távozni tudjon.

Előmelegített sütőbe toltam és 180°C-on nagyjából 13 perc alatt megsültek (légkeverésen).

DSCF8764
Zsírban szegényebb verzió

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész hókiflijeim súlya 912 gramm lett, ebben nekem 3348 kalória, 99 gramm fehérje, 160 gramm zsír és 366 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 348 gramm) lett.

Untitled design 7

 

Hozzávalók az én zsírosabb  verziómhoz:

280 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

120 gramm durumliszt

80 gramm 12%-os tejföl

1 nagy csipet só

250 gramm 70%-os margarin

Zserbó töltelék:

80 gramm darált dió

8 gramm négyszeres erejű édesítőszer

50 gramm baracklekvár

2 kocka wawel 70%-os étcsokoládé

Elkészítése: minden teljesen megegyezik a fent leírtakkal. Ezzel a magasabb zsírtartalmú margarinos tésztával kicsit várnom kellett mikor kivettem a hűtőből, mert a zsírtartalom miatt sokkal jobban megszilárdult a tészta. A fűtési szezon közepette nem kellett neki több 10 percnél és nyújtható állapotban volt.

DSCF8770
Zsírosabb hókiflik

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész hókiflijeim súlya 820 gramm lett, ebben nekem 3756 kalória, 78 gramm fehérje, 249 gramm zsír és 290 gramm szénhidrát  (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 276 gramm) lett.

Untitled design 8

 

Kívánok Nektek Áldott Karácsonyt!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy