Piték Sütemények Videoreceptek

Csábító túrós pite

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

turospite 3

A múltkori tej-, tojás-, és cukormentes almás pite receptem után Honfi Bernadett dietetikus megkérdezte, lenne-e kedvem elkészíteni a túrós változatát az almásnak, az Ő elképzelései/irányelvei alapján. Naná, hogy igent mondtam, hiszen nekem volt megtiszteltetés a kérése. Kérései a következőek voltak:

  • teljes kiőrlésű tönkölylisztet használjak (helyette én megmaradtam a sima teljes kiőrlésű lisztnél, de Ti ne legyetek restek, szerezzetek be belőle, ha eddig nem tettétek volna, ami késik az nem múlik, nálam is eljő még a teljes kiőrlésű tönköly ideje
  • finomliszt helyett durumliszt kerüljön bele
  • ne használjak kúkuszolajat/kókuszzsírt és ha növényi maragrin mellett döntök, az a lehető legkevesebb zsírt tartalmazza
  • legyen benne zabkorpa az extra rostért
  • ha lehet legyen benne búzacsíra lehetőség szerint
  • a joghurt is legyen zsírszegény
  • a túróba mehet gyümölcs igény szerint 

Videó is készült róla, íme:

 

Hozzávalók egy 22*30cm-es tepsihez:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (jobbik esetben teljes kiőrlésű tönköly)

90 durumliszt

10 gramm búzasikér

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet só

90 gramm 20%-os zsírtartalmú margarin

10 gramm sütőpor

10 gramm zabkorpa + ha szükséges 1 evőkanál zabkorpa a túrós töltelék alá

130 ml víz

500 gramm zsírszegény túró

1 kezeletlen citrom, lereszelt héja

50 gramm 0,1%-os natúr joghurt

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

20 gramm búzacsíra

Elkészítése: a liszteket, a sikért, a sütőport, a zabkorpát és az édesítőszert kimértem, majd rátettem a margarint. Addig morzsoltam kezeim között a liszttel, míg egyneművé nem vált. Majd folyamatosan adagoltam a vizet. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat!

Kikevertem a túrót, a reszelt citromhéjat, az édesítőszert, a joghurtot és a búzacsírát. Meglátásom szerint, jobb –könnyebben kezelhető-, ha krémesebb állagú túrót használunk fel hozzá. Amennyiben vizesebb lenne a túrónk, akkor kevesebb joghurtot tennék bele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a tészta alsó lapját, amit érdemes megszórni nagyjából 1 evőkanálnyi zabkorpával, ha vizesebb a túrónk (hogy a sütés során kiengedett folyadékot a zabkorpa és lehetőleg ne a tészta szívja magába). Majd a felső tésztalapot is ráhelyeztem, ha nincs rácsozónk, abban az esetben érdemes sűrűn megszurkálni a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon.

180°C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sült nekem, de mindenképpen érdemes a süteményt és nem a sütési időt figyelni, hiszen a sütők teljesítménye eltérő lehet. Addig süssük, míg szép aranybarna lesz a teteje.

Tálalási javaslat: Bernadett javasolta, hogy mélyhűtött gyümölcsöt –ízlés szerint- kis édesesítővel felfőzve pikk-pakk gyümölcszsósszá lehet főzni (akár mikróban is), ezzel locsolva nagyon finom (sőt ahogy fentebb írtam, ajánlotta, hogy már a túrós töltelékbe is tegyünk nyugodtan gyümölcsöket)! Én karobporral/holland kakaóporral és cukormentes,- házi baracklekvárral, illetve víz (20 ml)+holland kakaópor (20 gramm) és édesítő (15 gramm) felfőzéséből készült csokoládéöntettel locsoltam meg fogyasztás előtt.

turospite 4


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 1148 gramm lett, ebben 1847 kalória, 123 gramm fehérje, 41 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 206 gramm –túróra ez esetben nem számoltam, mert nem terveztem többet megenni belőle, mint 100 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

turospite 2

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: