Spenótos – ricottás palacsintatorta

Spenótos - ricottás palacsintatorta
ricottas palacsinta cukormentes scaled pinit View Gallery 3 photos

Bevezető – Spenótos – ricottás palacsintatorta

Pinteresten találkoztam az alapötlettel, miszerint palacsintákat kenjünk meg ricottás – spenótos töltelékkel, majd paradicsomszósszal és természetesen szórjuk meg sajttal is a videó tájékoztatása alapján.

Fantasztikus húsmentes ebéd-, és vacsoraötlet (köszönet érte, ezúton is a Tastemade szakácsainak)! Ezt már akkor is sejtettem, de megkóstolva egy cseppet sem csalódtam a végeredményben!

Mivel 2022-ben a mai napra esik húshagyó kedd, ezáltal ma van a palacsinta napja is – illetve a crepé világnapja február 2-a volt -, így ma ebédre/vacsorára palacsintás ételt terveztem készíteni.

Illetve, ha már palacsinta, akkor alig várom, hogy időm engedje a vasárnapi desszertünkről szóló recept megírását, ugyanis fantasztikusan finom blintz került az asztalunkra desszertként. Ha még nem kóstoltátok, mindenképpen ki kell próbálnotok a zsidó gasztronómia, e szédületesen remek édességét!

Visszakanyarodva a mostani étel receptjéhez: én most nem készítettem mellé köretet, de én leginkább valamilyen friss salátafélét tudok elképzelni hozzá kísérőnek. Az év bármely szakaszában készíthető, hidegen is igen finom, szóval talán a nyári menün jobban el tudom képzelni, mint egy fagyos, hideg téli napon. Semmilyen extra, konyhai tudást nem igényel az elkészítése, igazándiból a palacsintasütésben ki is merül a megalkotása. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik!

Mirelit spenótot használtam, de ha tehetitek válasszatok friss spenótot, minden bizonnyal emeli majd az ízhatást! Sajtból trappista volt itthon, így azzal szórtam, ezzel is príma lett, de akad a hűtőben valamivel karakteresebb ízvilágú sajtotok… hát elrontani nem fogja az tuti! Én nem használtam fel hozzá paradicsomszószt, mert az valahogy soknak tűnt elsőre, de Ti bátran próbáljátok ki!

Ahogy korábban is írtam már, autoimmun betegségem miatt el kellett hagynom a zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó étrendet, inzulinrezisztencia ide vagy oda. Így a palacsintatészta a lisztek tekintetében csupán 30% teljes kiőrlésű búzalisztet és 70%-ban finomlisztet tartalmaz. A finomlisztet a szénhidrátok lassabb felszívódása miatt durumlisztre is cserélhetjük. No, meg persze nagyon sok friss zöldséggel, a rostokért 🙂

A lenti hozzávaló mennyiségből több palacsinta sült ki, mint amennyit ehhez az ételhez ténylegesen felhasználtam. Ugyanis az idősebbik fiunk reggel-délben-este képes lenne palacsintát enni, így szándékosan többet szerettem volna sütni.

További palacsintareceptek ide kattintva olvashatók a blogon!

Spenótos – ricottás palacsintatorta

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési/sütési idő 40 min Teljes Idő 50 perc
Adag: 6 Kalóriák: 2341
Legjobb évszak: Nyár

Hozzávalók

Hozzávalók a palacsinta tésztájához

Hozzávalók a töltelékhez

Elkészítése

  1. Elsőnek kikevertem a palacsinta tésztáját. Tálba ütöttem a tojásokat, rámértem a liszteket, a tejet, vizet, sót, édesítőszert és egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Olajsprayvel kifújtam a palacsintasütőmet és kisütöttem a tésztát.

  2. Közben feltettem melegedni a spenótot, amire ez esetben nem öntöttem vizet, mert bőven engedett ki magából folyadékot. Mikor átforrósodott és egyneművé vált, hozzáadtam a ricottát. Szintén egy habverő segítségével homogén állagúvá kevertem a kettőt. Megfűszereztem. 

  3. Majd egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyeztem -hogy szeletelésnél meg ne sértem a bevonatot-, és nekiláttam a rétegezésnek. 

    Spenótos krém, kevés sajt, palacsinta és így tovább. 

    A kész palacsintáim súlya sütés után 842 gramm lett, amiből 500 grammot használtam fel ehhez az ételhez.
  4. Légkeveréses sütőbe toltam, 200°C-ra mindössze 10 percre. Csupán addig, míg a sajt a tetején kissé megpirosodott. 

    Nehogy túlsüljön, mert kiszáradhat!
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 166kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 7.7g12%
Telített zsír 3.2g16%
Koleszterin 22.9mg8%
Nátrium 370.02mg16%
Kálium 43.6mg2%
Összes szénhidrát 13.6g5%
Élelmi rost 0.02g1%
Cukrok 0.19g
Fehérje 9.3g19%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

Az étel glikémiás indexe nagyjából 10% körüli. Sütés utáni súlya 1413 gramm lett nekem.

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy