Bevezető – Spenótos – ricottás palacsintatorta
Pinteresten találkoztam az alapötlettel, miszerint palacsintákat kenjünk meg ricottás – spenótos töltelékkel, majd paradicsomszósszal és természetesen szórjuk meg sajttal is a videó tájékoztatása alapján.
Fantasztikus húsmentes ebéd-, és vacsoraötlet (köszönet érte, ezúton is a Tastemade szakácsainak)! Ezt már akkor is sejtettem, de megkóstolva egy cseppet sem csalódtam a végeredményben!
Mivel 2022-ben a mai napra esik húshagyó kedd, ezáltal ma van a palacsinta napja is – illetve a crepé világnapja február 2-a volt -, így ma ebédre/vacsorára palacsintás ételt terveztem készíteni.
Illetve, ha már palacsinta, akkor alig várom, hogy időm engedje a vasárnapi desszertünkről szóló recept megírását, ugyanis fantasztikusan finom blintz került az asztalunkra desszertként. Ha még nem kóstoltátok, mindenképpen ki kell próbálnotok a zsidó gasztronómia, e szédületesen remek édességét!
Visszakanyarodva a mostani étel receptjéhez: én most nem készítettem mellé köretet, de én leginkább valamilyen friss salátafélét tudok elképzelni hozzá kísérőnek. Az év bármely szakaszában készíthető, hidegen is igen finom, szóval talán a nyári menün jobban el tudom képzelni, mint egy fagyos, hideg téli napon. Semmilyen extra, konyhai tudást nem igényel az elkészítése, igazándiból a palacsintasütésben ki is merül a megalkotása. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik!
Mirelit spenótot használtam, de ha tehetitek válasszatok friss spenótot, minden bizonnyal emeli majd az ízhatást! Sajtból trappista volt itthon, így azzal szórtam, ezzel is príma lett, de akad a hűtőben valamivel karakteresebb ízvilágú sajtotok… hát elrontani nem fogja az tuti! Én nem használtam fel hozzá paradicsomszószt, mert az valahogy soknak tűnt elsőre, de Ti bátran próbáljátok ki!
Ahogy korábban is írtam már, autoimmun betegségem miatt el kellett hagynom a zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó étrendet, inzulinrezisztencia ide vagy oda. Így a palacsintatészta a lisztek tekintetében csupán 30% teljes kiőrlésű búzalisztet és 70%-ban finomlisztet tartalmaz. A finomlisztet a szénhidrátok lassabb felszívódása miatt durumlisztre is cserélhetjük. No, meg persze nagyon sok friss zöldséggel, a rostokért 🙂
A lenti hozzávaló mennyiségből több palacsinta sült ki, mint amennyit ehhez az ételhez ténylegesen felhasználtam. Ugyanis az idősebbik fiunk reggel-délben-este képes lenne palacsintát enni, így szándékosan többet szerettem volna sütni.
További palacsintareceptek ide kattintva olvashatók a blogon!
Spenótos – ricottás palacsintatorta
Hozzávalók
Hozzávalók a palacsinta tésztájához
Hozzávalók a töltelékhez
Elkészítése
-
Elsőnek kikevertem a palacsinta tésztáját. Tálba ütöttem a tojásokat, rámértem a liszteket, a tejet, vizet, sót, édesítőszert és egy habverő segítségével csomómentesre kevertem. Olajsprayvel kifújtam a palacsintasütőmet és kisütöttem a tésztát.
-
Közben feltettem melegedni a spenótot, amire ez esetben nem öntöttem vizet, mert bőven engedett ki magából folyadékot. Mikor átforrósodott és egyneművé vált, hozzáadtam a ricottát. Szintén egy habverő segítségével homogén állagúvá kevertem a kettőt. Megfűszereztem.
-
Majd egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyeztem -hogy szeletelésnél meg ne sértem a bevonatot-, és nekiláttam a rétegezésnek.
Spenótos krém, kevés sajt, palacsinta és így tovább.
A kész palacsintáim súlya sütés után 842 gramm lett, amiből 500 grammot használtam fel ehhez az ételhez. -
Légkeveréses sütőbe toltam, 200°C-ra mindössze 10 percre. Csupán addig, míg a sajt a tetején kissé megpirosodott.
Nehogy túlsüljön, mert kiszáradhat!
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 166kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 7.7g12%
- Telített zsír 3.2g16%
- Koleszterin 22.9mg8%
- Nátrium 370.02mg16%
- Kálium 43.6mg2%
- Összes szénhidrát 13.6g5%
- Élelmi rost 0.02g1%
- Cukrok 0.19g
- Fehérje 9.3g19%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
Az étel glikémiás indexe nagyjából 10% körüli. Sütés utáni súlya 1413 gramm lett nekem.