Bevezető – Tiramisu
Ez egy koffeines kávé-, alkohol és (nyers) tojásmentes tiramisu lett most, hiszen a gyermekeink még nincsenek abban a korban, hogy ezeket fogyaszthassák. Tisztában vagyok vele, hogy ha szigorúan vesszük, akkor ez így nem az igazi, és én ezt el is ismerem, de a szülői lét sokszor szól kompromisszumról, szóval 😎marad nekünk is ez a „mentes” tiramisu, míg idősebbek nem lesznek.
A babapiskótáról
Nos a lenti linken található házi babapiskótával készítettem és egy valamit már most le kell szögezzek az elején: ez nem olyan, mint a bolti. Eleve a cukor hiánya ennél a süteménynél kiérződik, az állaga egészen más lesz cukor nélkül (például, nem lesz olyan roppanós). Szóval aki cukormentes babapiskóta evésére szánja el magát, ne legyenek olyan elvárásai, mint a bolti társai felé. ☺️
Már dolgozom a piskótaalapú babapiskótán, hamarosan felkerül a blogra (próbasütésen már túl vagyok) és ide is be fogom linkelni, ígérem. Frissítés! Ide kattintva elérhető a piskótaalapú, habzsákos cukormentes babapiskóta receptje is!
A tiramisuról
Nem írok újdonságot azzal, hogy egy olasz eredetű desszertről van szó, melynek hozzávalói a babapiskóta, a tojássárgája, a mascarpone, a cukor, és a holland kakaópor. Bármily meglepő hivatalosan nem tesznek bele alkoholt. * Úgy gondolják, hogy az 1960-as években Roberto Linguanotto alkotta meg, tehát nem egy régi múlttal rendelkező sütemény, azonban mára már szinte az egész világon elterjedt desszertről beszélhetünk.
Hozzávalók a tiramisuhoz (17×28-as formához)
200 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes babapiskóta (a piskóta tartalmaz tojást!) vagy habzsákos, piskótaalapú babapiskóta
250 gramm mascarpone (ha van rá mód, light)
380 ml cukormentes habtejszín (a 200 ml-es kiszerelésben 190 ml volt)
120 ml koffeinmentes kávé (vagy 120 ml tejből és 2 evőkanál karobporból készített ital)
1 evőkanál vanília aroma vagy ha van rá lehetőségünk 1 rúd vanília kikapart belseje
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer -vagy egyéb édesítő ami az életmódunkba, étrendükbe belefér-
holland kakaópor vagy karobpor a szóráshoz
Elkészítése
Ha a tiramisu a blogon található babapiskóta receptje alapján készülne el, abban az esetben mindenképpen azt javaslom, hogy a piskótákat hosszanti irányba vágjuk ketté. Ugyanis, ha ezt nem így tesszük nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem áznak át, és nem lesz igazán finom a végeredmény.
Elsőnek felmelegítettem a tejet, hozzáadtam a karobport és 5 gramm édesítőszert, amit alaposan elkevertem benne. Vagy ha éppen koffeinmentes kávéból készítem, akkor abból összesen 120 ml főzök le. A felezett babapiskótákat alaposan átáztattam a karobos tejben/forró kávéban, majd egymás mellé helyeztem őket a jénaim aljába.
Közben a habtejszínt robotgépem segítségével habbá vertem, majd ehhez hozzáadtam a mascarpone sajtot, a maradék édesítőszert, három evőkanál karobos tejet/koffeinmentes kávét és a vanília aromát. Egy utolsót kevertettem a géppel rajta és ennek a könnyű masszának a felét rákanalaztam a tepsiben fekvő piskótákra.
Majd következett még egy sor piskóta, és egy utolsó adag habos krém. Tetejét megszórtam kevés holland kakóporral (de karobporral is szórható). Fogyasztás előtt legalább 3 órára hűtőbe tettem, ha elkészítitek, javaslom, Ti is tegyetek eszerint.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész tiramisu súlya 970 gramm lett, ebben 2721 kcal, 42,5 gramm fehérje, 231 gramm zsír és 112,9 gramm szénhidrát lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató/hozzávetőleges adatok!
Jó étvágyat!