Bevezető – Tiramisu
Ez egy kifejezetten gyerekbarát tiramisu lett, (nyers)tojás-, alkohol-, és kávémentes. Bár nekünk ízlett így is, mégis következő alkalommal mindenképpen két tepsire fogom osztani ezt a mennyiséget és a felnőtteknek szánt adag kávésan fog készülni.
Korábban már írtam a karobporról, hogy miben tér el a kakaóportól, mik az előnyei. Ettől függetlenül holland kakaóporral, koffeinmentes kávéval / maci kávéval is készíthető természetesen.
Hozzávalók a tiramisuhoz (17×28-as formához)
200 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes babapiskóta (a piskóta tartalmaz tojást!)
250 gramm natúr vajkrém (vagy -light- mascarpone vagy natúr sajtkrém)
380 ml cukormentes habtejszín (a 200 ml-es kiszerelésben 190 ml volt)
5 gramm karobpor (+ a szóráshoz) vagy holland kakaópor vagy koffeinmentes kávé
150 ml tej (nálam 1,5%-os)
1 evőkanál vanília aroma vagy ha van rá lehetőségünk 1 rúd vanília kikapart belseje
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer -vagy egyéb édesítő ami az életmódunkba, étrendükbe belefér-
Elkészítése
Ha a tiramisu, a blogon található babapiskóta receptje alapján készülne el, abban az esetben mindenképpen azt javaslom, hogy a piskótákat hosszanti irányba vágjuk ketté. Ugyanis, ha ezt nem így tesszük nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem áznak át (a széle sem igazán), és nem lesz igazán finom a végeredmény. (Fogok még a jövőben kísérletezni babapiskóta ügyében, hogy a boltihoz hasonlót sikerüljön készíteni cukormentesen)
Elsőnek felmelegítettem a tejet, hozzáadtam a karobport és 5 gramm édesítőszert, amit alaposan elkevertem benne. A felezett babapiskótákat alaposan átáztattam a karobos tejben, majd egymás mellé helyeztem őket a jénaim aljába.
Közben a habtejszínt robotgépem segítségével habbá vertem, majd ehhez hozzáadtam a vajkrémet, a maradék édesítőszert, három evőkanál karobos tejet és a vanília aromát. Egy utolsót kevertettem a géppel rajta és ennek a könnyű masszának a felét rákanalaztam a tepsiben fekvő piskótákra.
Majd következett még egy sor piskóta, és egy utolsó adag habos krém. Tetejét megszórtam kevés karobporral. Fogyasztás előtt legalább 3 órára hűtőbe tettem, ha elkészítitek, javaslom, Ti is tegyetek eszerint.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész tiramisu súlya 970 gramm lett, ebben 2721 kcal, 42,5 gramm fehérje, 231 gramm zsír és 112,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 91,4 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató/hozzávetőleges adatok!
Jó étvágyat!