Két kicsi gyerekkel folyton fogyna a fagylalt, így elég sűrűn készítünk a hűsítő finomságból itthon. A kereslet sokszor magasabb, mint a kínálat, ha itthon készült fagyiról van szó, így be kell valljam, hogy néha kerül a boltból a mélyhűtőbe ebből a desszertből.
Úgy adódott, hogy maradt némi ananászunk a héten készült Szafi édes-savanyú csirkemell után, amit akár meg is ehettem volna magában, azonban Tomikánk két napig járt a sarkamban azzal, hogy nagyon szeretne fagyit enni, és nem a boltit szeretné, hanem az itthoni, gombócosat.
Nincs is szükségem ennél nagyobb dicséretre-gondoltam. – Így erőt vettem magamon.
Így megszületett a gondolat egy ananászos-almás fagylaltról, amihez light mascarpone alapot képzeltem el.
Tudtad?
- egészen magas a C-vitamintartalma, 100 grammban 47.8 mg (NRV% – 59,7%)
- mangántartalma kiemelkedő, 100 grammban 0.927 mg (NRV% – 46,4%)
- a mangán részt vesz az anyagcsere folyamatokban
- jótékony hatással van az agyműködésre
- hiánya okozhat termékenységi zavarokat
- teljes kiőrlésű gabonákban, zabpehelyben is megtalálható
- állítólag, ha levágjuk a friss ananász zöld részét és földbe tesszük, képes gyökeret ereszteni
Attól függetlenül, hogy light mascarpone is került bele, még igen magasak a tápanyagértékei -ahogy a legtöbb fagylaltnak-, de legalább, a jól megszokott módon
További fagylaltrecepteket ide kattintva olvashattok
Azok, akik már régebbről ismerik a blogot és olvassák, azok tudják, hogy mindig le szoktam írni -ahogy most is -, hogy amennyiben nincs fagylaltkészítő gépünk, akkor is készíthető fagylalt, viszont kicsit több energiánkat veszi igénybe. Ebben az esetben a fagyi alapot nagyjából 15-20 percenként ki kell venni a mélyhűtőből és alaposan átkeverni, hogy a kristályosodást megakadályozzuk. Mindezt addig szükséges ismételni, míg el nem érjük a fagyi állagot.
Nekem a lenti mennyiségből nagyjából 13 gombóc fagyi készült el.
Hozzávalók
200 gramm light mascarpone
200 ml cukormentes habtejszín -állati eredetűt használtam, de van növényi is, cukormentes–
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
50 ml víz
120 gramm ananász -pucolt súly-
120 gramm alma -pucolt súly-
1 evőkanál citromlé -ha van rá lehetőség, akkor frissen facsart-
50 ml ananászlé -vagy 100%-os ananászlé vagy a cukormentes ananászkonzerv leve-
Díszítésnek
ananászszeletek
néhány levél menta
Elkészítése
1. Legelőször felkockáztam az ananászszeleteket, megpucoltam az almákat, magházukat kivettem. Feltettem őket főni 50 ml vízzel.
2. Mikor megpuhultak a gyümölcsök turmixba öntöttem, és pürésítettem őket.
3. Egy tálba mértem a mascarpone krémet, a habtejszínt, az édesítőt és a citromlevet. Egy habverő segítségével alaposan, homogén állagúra kevertem.
4. Hozzáadtam a gyümölcsmasszát, elkevertem a tejszínes alapban.
5. Fagylaltkészítő gépbe öntöttem és nagyjából 40 perc alatt elkészült a fagyi.
A gyerekeknek szoktunk tölcsért vásárolni -egy ostyakészítő masinával ez a lépés kiváltható 🙂 -, mert ők nem igazán szeretik kanalazni a fagyit.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
A kész fagyi súlya 670 gramm lett, ebben nekem 1200 kalória, 16 gramm fehérje, 102 gramm zsír és 48 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 30 gramm) lett.
Jó étvágyat!