Életem első olyan itthon készített fagylaltja, amely nemcsak cukormentes, hanem vegán is. Nagyon szerettem volna kedveskedni nagyobbik gyermekünknek, hogy halmozott ételallergiái mellett Ő is ehessen fagylaltot, azonban a sors fintora, hogy még csak rá sem nézett.
Pedig a visszajelzések alapján igazán finom lett. Nem baj, idén egész biztosan meggyőzöm a Férjemet, hogy hatalmas szükségünk van ostyakészítőre és akkor már tölcsért is fogok tudni (minden reményem szerint) készíteni, talán majd akkor nagyobb kedvet érez Ő is a fagyi után.
Tavaly már viszonylag sok fagylalt receptje került fel a blogra, ide kattintva elérhető mind.
Ahogy fentebb is írtam, ez egy cukor-, (állati eredetű) tej-, és tojásmentes fagylalt lett.
Hozzávalók
280 gramm tisztított szamóca
10+20 gramm négyszeres erejű édesítőszer – édesítőszert itt találsz –
100 ml víz
190 gramm növényi joghurt
5 ml frissen facsart citromlé
Elkészítése
a szamócát megtisztítottam, és lábosba tettem, amelyre rámértem 10 gramm édesítőszert és 100 ml vizet. Puhára pároltam, majd turmixkehelybe öntöttem és pürésítettem. Megvártam míg kihűlt.
Majd hozzáöntöttem a növényi joghurthoz, amelyhez szintén kimértem a maradék 20 gramm édesítőszert és az 5 ml, frissen facsart citromlevet. Alaposan elkevertem. Hogy a fagylaltkészítő gépem munkáját megkönnyítsem, dobozba öntöttem, amelyet 30 percre mélyhűtőbe tettem.
Ez idő leteltével a gépbe öntöttem és nagyjából 40 perc alatt el is készült a fagylaltunk.
Ha nincs otthon gép, akkor egy mélyebb edénybe érdemes önteni, amelyben nagyjából 30 percenként érdemes alaposan átkeverni a fagyinkat a mélyhűtőből kivéve.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fagylaltunk súlya 524 gramm lett, ebben 186 kalória, 11 gramm fehérje, 24 gramm szénhidrát és 6 gramm zsír lett nekem.
Jó étvágyat!