Botinkánk négy éves lett és a tortáját illetően több elvárásom volt magammal szemben: természetes édesítőszerrel készüljön, teljes kiőrlésű alapanyagokkal, legyen tojásmentes és ne kelljen sütni. Így jutottam el a kókuszgolyó tortáig.
Ez most nem vegán, de van a blogon vegán kókuszgolyó, lehet akár az az alaprecept. A csokoládé ganache esetében a habtejszínt kókusztejszínre cserélném, a tejet kókusztejre, ha vegán barátnak/családtagnak szeretnék kedveskedni ezzel a süteménnyel.
Hozzávalók (24 centiméteres tortaformát használtam):
600 gramm teljes kiőrlésű keksz (nálam detki teljes kiőrlésű háztartási keksz)
50 gramm természetes édesítőszer
100 gramm margarin (60%-os zsírtartalmút használtam, de egész biztosan működik 25%-al is)
100 gramm cukormentes lekvár (sárgabarack)
50 gramm darált mandula
40 gramm holland kakaópor
550 ml tehéntej (1,5%-os)
25 gramm kókuszreszelék
1 csomag vaníliás pudingpor
500 ml tehéntej (1,5%-os)
1 evőkanál rumaroma és 1 evőkanál vaníliaaroma
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
100 gramm 70%-os étcsokoládé
100 ml habtejszín
20 gramm szeletelt mandula díszítésnek
Elkészítése: a háztartási kekszeket ledaráltam, majd a tálamba öntve rámértem az édesítőszert, a kakaóport, a lekvárt, és az olvasztott margarint. Ráöntöttem a tejet és alaposan elkevertem. Tortaformám alját a biztonság kedvéért sütőpapírral kibéleltem. A masszából kivettem 200 grammot, a többit a formába tettem és elsimítottam.
100 ml tejben elkevertem a pudingport, hozzáadtam az aromákat (opcionális). A maradék 400 ml tejet feltettem melegedni. Mikor felmelegedett a tej, hozzáöntöttem a pudingos tejet és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Végén, hozzáadtam a 20 gramm édesítőszert. Ráöntöttem a masszára, 15 gramm kókuszreszelékkel megszórtam és miután kihűlt, hűtőbe tettem.
100 ml tejszínt felforrósítottam, utána belekockáztam a 100 gramm csokoládét. Óvatosan, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt keverjem bele. Majd ráöntöttem a vaníliás rétegre.
A korábban kivett 200 gramm kókuszgolyóból nagyjából 10-15 grammos golyókat formáztam, a maradék kókuszreszelékbe forgattam és a torta tetejére rakosgattam őket. Közepére szeletelt mandulát szórtam.
Hűtőbe tettem fogyasztásig.
Nekem így is nagyon ízlett, a Férjem szerint még elfért volna a tálaláskor némi frissen felvert habtejszín a tetején. Az édesség miatt mindenképpen érdemes kóstolni, mert a massza nekem ennyi édesítővel finom volt, viszont a család többi tagja szerint mehetett volna még bele…
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tortám súlya 2196 gramm lett, ebben nekem 5170 kalória, 143 gramm fehérje, 261 gramm zsír és 532 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 514 gramm) lett.
Jó étvágyat!