kókuszgolyó_torta
Sütemények Torták

Kókuszgolyó torta

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF9609

Botinkánk négy éves lett és a tortáját illetően több elvárásom volt magammal szemben: természetes édesítőszerrel készüljön, teljes kiőrlésű alapanyagokkal, legyen tojásmentes és ne kelljen sütni. Így jutottam el a kókuszgolyó tortáig.

Ez most nem vegán, de van a blogon vegán kókuszgolyó, lehet akár az az alaprecept. A csokoládé ganache esetében a habtejszínt kókusztejszínre cserélném, a tejet kókusztejre, ha vegán barátnak/családtagnak szeretnék kedveskedni ezzel a süteménnyel.

Vegán kókuszgolyó

Hozzávalók (24 centiméteres tortaformát használtam):

600 gramm teljes kiőrlésű keksz (nálam detki teljes kiőrlésű háztartási keksz)

50 gramm természetes édesítőszer

100 gramm margarin (60%-os zsírtartalmút használtam, de egész biztosan működik 25%-al is)

100 gramm cukormentes lekvár (sárgabarack)

50 gramm darált mandula

40 gramm holland kakaópor

550 ml tehéntej (1,5%-os)

25 gramm kókuszreszelék

1 csomag vaníliás pudingpor

500 ml tehéntej (1,5%-os)

1 evőkanál rumaroma és 1 evőkanál vaníliaaroma

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

100 gramm 70%-os étcsokoládé

100 ml habtejszín

20 gramm szeletelt mandula díszítésnek

DSCF9611

Elkészítése: a háztartási kekszeket ledaráltam, majd a tálamba öntve rámértem az édesítőszert, a kakaóport, a lekvárt, és az olvasztott margarint. Ráöntöttem a tejet és alaposan elkevertem. Tortaformám alját a biztonság kedvéért sütőpapírral kibéleltem. A masszából kivettem 200 grammot, a többit a formába tettem és elsimítottam.

100 ml tejben elkevertem a pudingport, hozzáadtam az aromákat (opcionális). A maradék 400 ml tejet feltettem melegedni. Mikor felmelegedett a tej, hozzáöntöttem a pudingos tejet és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Végén, hozzáadtam a 20 gramm édesítőszert. Ráöntöttem a masszára, 15 gramm kókuszreszelékkel megszórtam és miután kihűlt, hűtőbe tettem.

100 ml tejszínt felforrósítottam, utána belekockáztam a 100 gramm csokoládét. Óvatosan, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt keverjem bele. Majd ráöntöttem a vaníliás rétegre.

A korábban kivett 200 gramm kókuszgolyóból nagyjából 10-15 grammos golyókat formáztam, a maradék kókuszreszelékbe forgattam és a torta tetejére rakosgattam őket. Közepére szeletelt mandulát szórtam.

Hűtőbe tettem fogyasztásig.

Nekem így is nagyon ízlett, a Férjem szerint még elfért volna a tálaláskor némi frissen felvert habtejszín a tetején. Az édesség miatt mindenképpen érdemes kóstolni, mert a massza nekem ennyi édesítővel finom volt, viszont a család többi tagja szerint mehetett volna még bele…

DSCF9613


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tortám súlya 2196 gramm lett, ebben nekem 5170 kalória, 143 gramm fehérje, 261 gramm zsír és 532 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 514 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: