vanilias-muffin-citromkremes-koronaval
Muffinok Sütemények

Vaníliás muffin citromkrémes koronával

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

DSCF0028

Rokonlátogatóba mentünk vasárnap és ilyen alkalmakkor szeretek házi süteménnyel érkezni. Utólag megvallom egy gyerektársaságba inkább csokoládés süteménnyel/krémmel illett volna beállítani, hiszen a gyerekek többsége nem rajong a citromos ízért – abban mondjuk 100%-ig biztos voltam, hogy nagyobbik gyermekünk nagy ívben ki fogja kerülni-. No, de azért elfogyott, a felnőttek körében sikere volt!

Többször írtam már arról hogy Mary Berry nagy kedvencem, nemcsak a konyhai munkásságát szeretem, hanem az egyre korosodó, számomra kifinomult ízléssel bíró Hölgy egész lényét. Szombat este találtam rá vaníliás muffin (vagyis ha helyesen szeretném írni cupcake) receptjére, amit tudtam, hogy el kell készítsek bizonyos alapanyagok lecserélésével.

Nem tagadom a zsiradék mennyiségét meglátva -túlzás nélkül- szívemhez kaptam, de azt is tudtam, hogy az én verziómra nem kerül(het) cukormáz. Nem tudom, hogy a hétvégi jó idő vagy mi egyéb sugallat hatására, de az első gondolatom az volt, mennyire jól néznének ki ezek a vaníliás muffinok egy enyhén citrusos, magasra ívelő krémmel s egy vékony szelet citrommal.

A gondolat tehát megszületett, másnap reggel pedig a friss harmat hűtötte le a három falatnyi süteményeket, hogy a krém is mihamarabb koronaként díszelegjen rajtuk. 

De hogy mi is az a cupcake ∼ kápkék ∼ és honnan ered?

 

A nagy álmok hazájának, az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhetjük, ezt a -tükörfordításban- minitortát. Az eredeti és hamisíthatatlan cupcake tésztája kell, hogy tartalmazzon vajat, tojást, lisztet és cukrot. Természetesen mehet a tetejére cukormáz, csokidara/reszelék, hab, minden amit egy normál torta tetejére is rátennénk. -írja a wikipedia.

Az én verziómban, -ami a tésztát illeti- kevesebb zsiradék került, a tetejére viszont mascarpone-tejszínhab keveréke, szóval, teljes kiőrlésű liszt, meg természetes édesítőszer ide vagy oda, ezután a sütemény után bizony illik mozogni, ha nem szeretnénk nagy popót. 

Erről a süteményről eszembe is jutott Varró Dániel Testtudatosítgató című verse, amit nap mint nap mondogatok a bölcsiben is a gyereknek, íme egy részlet:

 

„…. ez a boka, ez a toka,
sokat eszem, az az oka.”

 

A lenti krém mennyiségből nekem a fele megmaradt, amit a srácoknak palacsintába töltöttem, de ha valakinek nincs palacsinta-, gofrisütés a közeli terveiben, érdemes felére csökkenteni a krém hozzávalóinak mennyiségét.

Hozzávalók:

125 gramm teljes kiőrlésű liszt

55 gramm finomliszt vagy durumliszt

1 nagy csipet só

7 gramm sütőpor

1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1 evőkanál vanília aroma

3 tojás -nálam M-es méretű-

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer

55 ml víz

100 gramm margarin (70%-os, de ki lehetne próbálni 25%-os margarinnal vagy éppen 40%-os zsírtartalmúval is)

Krém a tetejére:

250 gramm mascarpone (ha light verziót vásárolunk még jobb)

200 ml habtejszín (cukormentes)

20 gramm édesítőszer

65 ml frissen facsart citromlé

 

díszítésnek citromszeletek

Finomat másképp

 

Elkészítése: a margarint érdemes már legalább egy órával hamarabb kivenni a hűtőből, vagy ha ez a lépés kimarad, ∼úgy mint nálam is történt∼, akkor érdemes 15 másodpercre a mikróba tenni vagy fűtőtest segítségét kérni ez ügyben. Sütőmet légkeverésen 180°C–ra állítottam.

A liszteket kimértem, hozzáadtam a sütőport, az édesítőszert, a tojásokat, a vaníliát, a csipet sót és a puha margarint.

Robotgépem segítségével alaposan elkevertem, majd legvégül hozzáadtam a folyadékot is.

Eddigre a sütőm is jelzett a megfelelő hőmérséklet elérése miatt. 10 darab szilikonos muffin formába kanalaztam a tésztát, majd betoltam őket a sütőbe, ahol 25 percig hagytam őket.

Közben elkészítettem a krémet, ami még egyszerűbb, mint maga a muffin tésztájának előállítása ⇓

A habtejszínt az édesítőszer kíséretében habbá vertem, majd hozzáadtam a mascarpone krémet, majd a frissen facsart citromlevet. Egy spatula segítségével átkevertem, majd habzsákba töltöttem és egy kisebb méretű csillagfejű kinyomóval díszítettem a muffinokat.

Fontos, hogy a süti mindenképpen hideg legyen a díszítés megkezdésére. Egy szelet citromot tetszés szerint felvágtam és a habba nyomtam. Szállításig/fogyasztásig hűtőben tároltam.

DSCF0029


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész muffinra: a kész súlyuk 683 gramm (a krémből összesen 235 grammot nyomtam rájuk), ebben nekem 2166 kalória, 47 gramm fehérje, 155 gramm zsír és 138 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva nekem 115 gramm) benne.

Jó étvágyat!

És ide kattintva elérhető Mary Berry vaníliás cupcake receptje.

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: