Bevezetés
Nagyon kedvelem a karfiolt, mint alapanyagot, hiszen számtalan módon felhasználható. Készíthetünk belőle levest, ránthatjuk, rakott egytálételként is megállja a helyét, de akár nyersen, salátába is kiváló választás. Most főzelék készült belőle és még a kisebbik gyermekünk is két tányérral fogyasztott belőle, pedig Ő extrém módon megválogatja mit emel a szájához.
Fűszerezését őrölt szerecsendió határozta meg, s mivel egy teljesen húsmentes ebédet szerettem volna kínálni a nagyérdeműnek, ezért köretnek sajtos zabfasírtra esett a választásom. De természetesen bármilyen húsos, vagy egyéb vegetáriánus/vegán körettel is klassz választás.
Hozzávalók a főzelékhez
20 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
1 közepes nagyságú vöröshagyma (nálam pucolt súlya 80 gramm)
600 gramm karfiol (fagyasztott karfiolt használtam)
1500 ml víz
60 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt (búzaliszttel sűrítve már nem lesz gluténmentes!)
250 ml főzőtejszín (10%-os zsírtartalmút használtam)
Fűszerek: 1 csapott evőkanál natúr ételízesítő, 1 csapott teáskanál őrölt szerecsendió, ½ teáskanál őrölt köménymag, só ízlés szerint, 1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése
az apróra vágott vöröshagymát a kevés zsiradékon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a karfiolt. Megszórtam az ételízesítővel, majd felöntöttem a vízzel. Fedőt helyeztem lábosomra és nagyjából 20 perc alatt puhára főtt.
Majd egy botmixer segítségével alaposan eldolgoztam. Majd kisebbre vettem a hőfokot és visszahelyeztem a pürésített főzeléket a tűzhelyre.
Kimértem a főzőtejszínt, majd hozzáadtam a lisztet és egy habverő segítségével alaposan elkevertem. Némi karfiolos folyadékot mértem a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, majd gondosan elkevertem a még mindig tűzhelyen lévő, gyöngyöző karfiolhoz. Hozzáadtam a többi fűszert is.
Folyamatos kevergetés mellett addig főztem, míg elérte a számomra megfelelő sűrűséget. Tetejére vékonyra vágott metélőhagymát szórtam.
Majd elkészítettem a zabgolyókat is, melynek receptje a lenti cikkre kattintva olvasható 👇
TIPP!
- sűríthetjük (tápióka) keményítővel is, azt azonban a főzés utolsó pár percében, a tejszínnel kikeverve adjuk hozzá, hiszen a keményítőt nem szabad túl sokáig főzni/hevíteni!
- nem feltétlen szükséges pürésíteni, sőt! Számtalan alkalommal készítettem már darabosan és ha vaj puha a karfiol, akkor úgy is nagyon finom!
Jó étvágyat!