Hozzávalók
15 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
2 fej közepes méretű vöröshagyma
750 gramm csiperke gomba
250 gramm tejföl (nálam 12%-os)
1 púpos evőkanál liszt ∼ 25 gramm (szerettem volna, ha gluténmentes lenne az étel, így hajdinalisztet használtam, de keményítővel, kölesliszttel is készíthető vagy glutént tartalmazó liszttel is, de természetesen akkor már gluténérzékenynek felszolgálni azt nem szabad!)
3 dl víz
1 evőkanál tárkony
½ teáskanál fekete bors
Ízlés szerint só
1 nagy csipet természetes édesítőszer
1 evőkanál fokhagymakrém
1 evőkanál pirospaprika (édes)
Elkészítése
a vöröshagymát apró kockákra vágtam és a zsiradékon üvegesre pároltam. Eközben a gombákat alaposan megmostam és nagyobb darabokra vágtam. A vöröshagymához adtam a gombaszeleteket, majd felöntöttem 3 dl vízzel. Fedő alatt kis láng felett hagytam főni. Mikor a gomba már összeesett, elővettem a tejfölt. Elkevertem benne a lisztet csomómentesen és a gomba, forró levéből mertem hozzá egy keveset. Ismét elkevertem, majd a gombákra öntöttem. Befűszereztem és hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön. Ekkora elérte a számomra megfelelő sűrűséget.
⇒Nekem elég volt egy evőkanál pirospaprika, nagyon szép piros színűt, jó minőségűt sikerült beszereznem.
⇒Hajdinaliszttel sűrítettem, hogy gluténmentes legyen ez a fogás, pontosan ezért tálaltam mellé basmati rizst, hogy a körettel se adjak hozzá glutént. Természetesen sűríthető teljes kiőrlésű búzaliszttel is, és tálalhatunk mellé durum vagy teljes kiőrlésű tésztát/nokedlit is, ha az előző kritérium nem szempont.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (köret nélkül) 1098 gramm lett, ebben nekem 859 kalória, 38 gramm fehérje, 49 gramm zsír és 77 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 38 gramm -gombára nem számoltam).
Jó étvágyat!
Levesnek egy pedig ezt a vegán, szintén gluténmentes -ha a pirított hagymát elhagyjuk róla- karfiolkrémlevest ajánlom:
Karfiolkrémleves sajttal és pirított hagymával
Elkészítettem teljes kiőrlésű nokedlivel is. A gombapaprikás továbbra is gluténmentesen készült (a legvégén 25 gramm tápióka keményítővel sűrítettem ez esetben), de a köret teljes kiőrlésű búzaliszttel készült.
Teljes kiőrlésű nokedli, ahogyan készítettem
Hozzávalók
250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
30 gramm bambuszrostliszt -ha ez nincs, akkor teljes kiőrlésű búzaliszt-
120 gramm finomliszt
2 darab L-es méretű tojás
1 evőkanál petrezselyem -elhagyható-
10 gramm só
körülbelül 350 ml víz -de ez változhat a lisztek őrlésétől/márkájától függően-
10 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj-
Elkészítés
feltettem melegedni egy nagyobb fazékba vizet a nokedli szaggatásához.
kimértem a liszteket, ráütöttem a tojást, hozzáadtam a sót, az 1 evőkanál petrezselymet. Közben lassanként adagoltam a vizet és egy sűrű állagú tésztát kevertem ki egy fakanál segítségével.
Mikor már forrt a víz, kiszaggattam a tésztát, majd mikor feljöttek a víz tetejére a tésztadarabok, szűrő segítségével kimertem őket. Miután az összes kifőtt, 10 ml extra szűz olívaolajjal meglocsoltam, azután alaposan átkevertem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a nokedlire
a kész nokedlim súlya 1252 gramm lett, ebben nekem 1546 kalória, 55 gramm fehérje, 27 gramm zsír és 236 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!