Bevezető – Lebbencsleves
Ma döbbentem rá, hogy már évek óta nem ettem lebbencslevest (azt hiszem, így a Férjem sem, ha csak bent a munkahelyi étteremben nem „lepte meg magát” egy tányérral). Mivel találtam durum csuszatésztát itthon nem volt kérdés mi lesz a mai ebédünk első fogása. Másodiknak fánk készült, leginkább a farsangi időszakra való tekintettel (még idén nem is sütöttem).
Igyekeztem utána olvasni a lebbencsleves eredetének, de nem lettem sokkal okosabb. Annyi bizonyos a Magyar Néprajzi Lexikon szerint, hogy a parasztkonyha igen gyakori étele volt, illetve, hogy ezen a néven, leginkább az Alföldön volt elterjedt. A wikipedia szerint 1840-ből maradt meg az utókorra az első, írásos feljegyzés a lebbencsről.
Ahány ház, annyi szokás, ahogy tartja a mondás. Én most sárgarépával és kolbásszal készítettem. De olvastam olyan receptet, ahol sokkal több zöldség kerül bele, de hús egyáltalán nem, vagy éppen nem kolbász, hanem szalonna gazdagítja.
Hozzávalók
5 ml / 1 evőkanál zsiradék (nálam napraforgóolaj)
200 gramm szárazon mért csuszatészta (nálam durum)
150 gramm sárgarépa -pucolt súly-
100 gramm parasztkolbász
1 nagyobb fej burgonya (nálam 300 gramm)
1 csapott evőkanál pirospaprika
0,5 csapott teáskanál bors
1 csapott teáskanál őrölt kömény
7-10 gramm só
2500 ml víz
Elkészítése
a kimért olajra öntöttem az apróbb darabokra tördelt csuszatésztát és folyamatos kevergetés mellett addig pirítottam, míg szép aranybarna színe lett a legtöbbnek. Majd rátettem a karikára vágott sárgarépát és kolbászt is. Meghintettem a fűszerekkel, felöntöttem vízzel. Fedő alatt, kicsi láng felett körülbelül 35 percig főztem, majd utolsó lépésként hozzáadtam a kockázott burgonyát is. Addig főztem, míg a krumpliszemek is puhára főttek.
Forrón és kanálnyi tejföllel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész levesem súlya 2468 gramm lett, ebben 1382 kalória, 52,4 gramm fehérje, 58,9 gramm zsír és 157,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 152,3 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, számos tényező miatt módosulhat.