Bevezető
Kányádi Sándor: Alma, alma
„Alma, alma
piros alma,
odafönn a fán,
ha elérném,
nem kímélném,
leszakítanám.
De elérnem
nincs reményem.
Várom, hogy a szél
azt az almát,
piros almát
lefújja elém.”
Nekem azért jóval könnyebb dolgom volt, hiszen a gazdák elvégezték a munka nehezét és leszedték helyettem az almákat, így a közös munkából fakadóan megsült ez az almás pite, ami (állati eredetű) tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes.
Csak teljes kiőrlésű barna rizslisztet tartalmaz a lisztek tekintetében, hozzáadott cukor nem került bele. Igazán porhanyós lett a tésztája. Már-már állítom, hogy finomabb lett ez a verziója ennek a pitének, mint a sütemény receptjét adó, a már blogon fent lévő diós pite, fahéjas almakoronával recept.
Hozzávalók (27 centiméter átmérőjű formához)
110 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
5 gramm bambuszrost liszt
5 gramm útifű maghéj
80 gramm darált dió
120 gramm margarin (60%-at használtam)
5 gramm sütőpor
Összesen 35 gramm négyszeres erejű édesítőszer
110 ml növényi tej (nálam cukormentes kókusztej)
350 gramm alma (pucolt, magház nélküli súly)
Ízlés szerint őrölt fahéj
Opcionális: cukormentes lekvár a tetejére
Elkészítése
a puha margarint robotgépem üstjébe tettem, majd rámértem 25 gramm édesítőszert és magas fokozaton alaposan eldolgoztam. Rámértem a liszteket, az útifű maghéjat, a sütőport, a darált diót. Majd ráöntöttem a folyadékot. Egy kevert tészta állagához hasonló tésztát kaptam.
Egy zsiradékkal kikent/ vagy sütőpapírral bélelt pitesütő formába kanalaztam a masszát, elegyengettem. Majd a tisztított és vékony szeletekre vágott almákat tetszőlegesen rápakoltam a nyers tésztára. Tetejét megszórtam a maradék édesítővel és ízlés szerint fahéjjal.
Előmelegített, 180°C-os sütőbe tettem és 25 perc alatt készre sült (alsó-felső sütés).
Mikor kivesszük a sütőből, teljesen természetesen, hogy az alma a tetején nem fényes. Ezen könnyen segíthetünk. Még Londonban tanultam, hogy egy kevés (az én esetemben cukormentes) lekvárt, ami ízvilágban is illik a süteményhez, egy perc alatt a mikróban felmelegítjük, majd egy ecset segítségével a még forró lekvárral megkenjük. Máris szép, fényes tetejű süteményt kapunk eredményül.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pitém súlya 757 gramm lett (68 gramm anyagveszteséggel számolhattam), amiben 1718 kalória, 21 gramm fehérje, 127 gramm zsír és 127 gramm szénhidrát (a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 109 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!