Bevezető – Kókusztejes kifli
Kinek nincs emléke arról, ahogy a pékségből kikandikálnak a frissen sült, tejes, édeskés illatú és ízű kiflik?
Nekem van, és amióta zömében teljes kiőrlésű lisztekből készülnek itthon a pékáruk, azóta vágyom azután az íz után. Tudjátok, azután a tejes, édeskés ízű kifli után, amelyet a legszívesebben csak úgy magában, egy bögre főzött kakaóval fogyaszt el a legszívesebben.
Megpróbálkoztam vele, nem hófehér a bélzete, ellenben később leszünk éhesek utána. Nem cukros, hanem édesítőszeres, nem tehéntejes, hanem növényi tejjel készült el. Szívesen ettem én is, a tej-, és tojásmentességet tartva a nagyobbik gyerkőc is ehetett belőle, és még a Férjemnek is ízlett. (A kisebbik is beleharapott, szóval mondhatni, sikerem volt.)
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű liszt (nálam tönköly)
150 gramm fehér liszt (nálam finomliszt)
10 gramm búzasikér (elhagyható, csak állagjavítóként használom)
10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható, csak állagjavítóként használom)
8 gramm só
20 gramm édesítőszer
90 gramm margarin (nálam 40%-os zsírtartalmú)
25 gramm friss élesztő
150 ml cukormentes kókusztej
110 ml víz
Elkészítése
robotgépem üstjébe mértem a liszteket, a sikért és az édesítőszert. A tálam egyik szélébe mértem a sót, a másik felébe belemorzsoltam az élesztőt. Rákanalaztam a margarint.
Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a folyadékokat. Először a növényi tejet, majd a vizet. A lisztek márkájától és minőségétől függően a folyadékok mennyisége minimálisan eltérhet.
Nagyjából 8-10 perc dagasztás után szépen elvált az edényem falától a tészta, lefedve 40 percet kelesztettem (kb. 24 fokos volt a konyhám, így gyorsabban dolgoztak az élesztőgombák).
Egyenlő részekre osztottam, hosszúkás alakúra nyújtottam, feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Konyharuhát terítettem rájuk és 20 percig hagytam pihenni őket.
Vízzel megspricceltem tetejüket, majd hideg sütőbe toltam és 180°C-on 25 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kiflijeim súlya összesen 874 gramm lett (49 gramm anyagveszteséggel számolhattam), amelyben 2158 kalória, 85 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 337 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 332 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Fordított lisztarányokkal készítve
Fordított lisztarányokkal készítve és zsírosabb margarinnal. Utóbbi miatt kevesebb került bele, mint a fenti leírásban.
Hozzávalók:
350 gramm finomliszt vagy durum
150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
8 gramm só
16 gramm xilit plusz (vagy bármilyen egyéb édesítő ami 80 gramm cukornak felel meg)
60 gramm margarin (70%-os)
25 gramm friss élesztő
150 ml cukormentes kókusztej
110 ml víz
Elkészítése:
megegyezik a fent leírtakkal.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:
a kész kiflijeim összsúlya 796 gramm lett, ebben nekem 2188 kalória, 52 gramm zsír, 38 gramm fehérje és 255 gramm szénhidrát lett. Összesen 8 darab kiflit formáztam.