Rozmaringos csirkemell fűszeres almaszósszal, sült zellerrel
A héten, az egyik áruház akciója már vödrösen kínálta eladásra az almát, amit úgy gondoltunk, vétek lenne kihagyni, főleg, hogy két gyermek szüleiként amúgy is fogy itthon a gyümölcs. A Férjem pedig mindig az idény gyümölcs fogyasztását szorgalmazza, tehát már itt díszeleg előttem a vödör alma.
Már sütöttem belőle teljes kiőrlésű almás pitét, most pedig a Férjem adta az ötletet, hogy legyen almaszósz hússal. Nagy meglepetésemre, mert ha valaki, akkor Ő nem igazán szereti a főétel és gyümölcs párosítását.
Csirkemellre esett a választásom, köretként pedig sült zeller, illetve főtt bulgur jöhetett szóba. Így született meg a fejemben a rozmaringos csirkemell fűszeres almaszósszal menü gondolata.
Hozzávalók a csirkemellhez
1100 gramm tisztított csirkemell
1 evőkanál rozmaring
1 csapott kávéskanál őrölt fehér bors
5 gramm só
20 ml extra szűz olívaolaj
Hozzávalók az almaszószhoz
600 gramm pucolt, tisztított alma
Ízlés szerint édesítőszer -nálam négyszeres erejűből 10 gramm-
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
350 ml víz
Hozzávalók a körethez
nálunk egyrészt volt egy nagy fej zeller (tisztítva 490 gramm), amit (napraforgó)olajban sütöttem ki
illetve 150 gramm szárazon kimért bulgur + Reform Vito ételízesítő + víz
Elkészítése
- A csirkemelleket felszeleteltem és alaposan befűszereztem. Egy teflonserpenyőben megsütöttem őket.
- Közben megpucoltam, megtisztítottam az almákat, apróbb kockákra vágtam, fahéjjal, gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel, édesítővel és a vízzel feltettem párolni őket. Amikor kellően megpuhultak az almák, merülő botmixerrel pépesítettem.
- A zellert megpucoltam, felkockáztam és 150 ml kimért olajban megsütöttem őket.
- A szintén 150 gramm, szárazon kimért bulgurt 10 gramm Reform Vito ételízesítővel (azért ezzel, mert ez cukormentes, viszont vigyázat, jódozott só van benne!) és 500 ml vízzel feltettem főni. Fedő alatt, kicsi láng fölött körülbelül 20 perc alatt készre főztem. Én, rendszerint ha elzárom a tüzet alatta, a fedőre borítok egy konyharuhát és újabb 15 percig hagyom állni, majd egy villával fellazítom tálalás előtt.
TIPP
- a zellert süthetjük sütőben is, kedvezőbbek lesznek a tápanyagértékei. 1 nagy tálban keverjük el alaposan pici sóval és 1 evőkanál olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire borítva süssük meg őket magas hőfokon.
- bármilyen köret illik mellé, személy szerint a kuszkuszt javaslom leginkább, mert a fűszeres almaszósszal nagyon finom tud lenni együtt a kettő
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
Csirkemell: sütés után nekem 865 gramm lett a kész súlya. Ebben 1424 kalória, 233,3 gramm fehérje, 47 gramm zsír és 1 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 0 gramm) lett benne.
Almaszósz: főzés és pürésítés után nekem 940 gramm lett a végsúly, ebben 328 kalória, 1,5 gramm fehérje, 0,7 gramm zsír és 87 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 82,8 gramm) szénhidrát lett benne.
Főtt bulgur: főzés után 668 gramm lett a súlya, ebben 513 kalória, 18 gramm fehérje, 1,5 gramm zsír és 114 gramm szénhidrát lett benne.
Sült zeller: a 490 gramm nyers zeller 30 ml napraforgóolajat vett fel. Sok vizet veszített, a végsúly 247 ! gramm lett, ebben 455 kalória, 7,4 gramm fehérje, 29,1 gramm zsír és 45,1 gramm szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!
Elkészítettem fűszeres kuszkusszal is: