Aranchini, a töltött rizsgolyó

Aranchini, a töltött rizsgolyó
aranchini-toltott-rizsgolyo-finomat-maskepp pinit

Bevezető – Aranchini

Húsmentes étel után kutatva találtam rá erre, az olasz eredetű töltött, majd -eredetileg- zsiradékban kisütött rizsgolyóreceptre. A wikipedia szerint a X. századi, akkor még arab uralom alatt álló Szicíliából indult el hódító körútjára. Számtalan verzió látott már napvilágot a húsmentestől a húsos verziókig.

Akad olyan változat, amelyben

  • a rizst paradicsomszósszal főzik meg és húsos raguval, valamint mozzarellával töltik
  • van amikor sonkával-mozzarellával töltik
  • de még ennél is különlegesebbek azok, amelyek padlizsánnal, gombával vagy pisztáciával vannak töltve

Kelet-Szicíliában az aranchini kúp alakú, melynek formáját az Etna ihlette. *

Többször készítettem már, mindig „csak” sajttal – mozzarellával – töltöm.

Került már asztalunkra olajban sült, és zsírban szegényebb, sütőben sült változata is. A lenti recept utóbbit fogja bemutatni, mivel nem éreztem igazán különbséget a kettő íze között (küllemre az olajban sült pirosabb köntösben díszelgett), azonban a tápanyagértékei kedvezőbbek lettek. Friss salátával, olívabogyóval tálaltam, de szerintem nagyszerűen illik mellé például a tzaziki is.

Ha fontos, hogy gluténmentes ételt szolgáljunk fel, akkor a zsemlemorzsát és a lisztet mindenképpen le kell cserélni és természetesen a többi hozzávaló keresztszennyezettségének elkerülésére is kiemelten fontos figyelni! Gluténmentes zsemlemorzsákban nem igen vagyok otthon -szóval akinek így kell étkeznie, tuti jóval többet fel tud sorolni-, de talán ha emlékeim nem csalnak -nem reklám :)-, akkor a BIOPONTnak és a Mester Családnak is van gluténmentes étrendbe illeszethető morzsája. Ha tudtok többet, kérlek írjátok meg hozzászólásba, ezzel segítve másoknak, meg nekem! Köszi 🙂 A liszt bármilyen gluténmentes liszt lehet, én teljes kiőrlésű barna rizsliszt után nyúlnék ez esetben.

Semmilyen szezonális alapanyagot nem tartalmaz, egész évben készíthető, javaslom hozzá a mini mozzarellát, amennyiben a sajtos mellett teszitek le a voksotokat. Basmati riszt használtam fel hozzá, igazándiból akár egy maradékmentő ételnek is betudható! Sőt! Mivel meg kell várni, hogy a rizs teljesen kihűljön, jobb is, ha az előző napi ebédről megmaradt, hűtőhideg rizst használjuk fel hozzá.

Kicsit pepecs, de azért szerintem kezdő konyhatündérek is mosolyt csalhatnak velea megvendégeltek arcára.

Étterem valahol Szicíliában ❤️ Itt ülve még szívesebben elfogyasztanék egy tál aranchinit ❤️

 szicilia-etterem

A fotóért köszönet:  Peter H képe a Pixabay -en. A kép kattintható, forráshoz navigál új ablakban. 

Aranchini, a töltött rizsgolyó

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 40 min Főzési/sütési idő 20 min Pihenő idő 60 min Teljes Idő 2 óra
Adag: 6 Kalóriák: 1251
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelsőnek a rizst szükséges megfőzni, ha van rá lehetőségünk akkor már előző nap elkészíthetjük, így biztosan teljesen ki fog hűlni a rizsünk. 350 gramm riszhez 700 ml vizet adtam, melyet kis hő fölött addig főztem, míg szinte teljesen eltűnt róla a víz. Majd ízlés szerint sóztam, szerecsndióval megszórtam, és  félretettem hűlni.

    A szerecsendióval érdemes vigyázni, óvatosan felhasználni, mert ha túl sokat teszünk az ételbe, az csípőssé válhat.
  2. Ha teljesen kihűlt a rizs, utána lecsepegtetjük a mozzarella golyókat és vizes kézzel tenyerünkbe szedünk a rizsből, majd közepébe beletesszük a sajtot és golyót formázunk belőle. Én kissé aggódtam, hogy fog egyben maradni, de ha tényleg kihűlt a rizs, vizes kézzel nagyon egyszerűen formázható és valóban egyben marad. aranchini_basmati_rizs

  3. Majd a már jól ismert módon bepaníroztam őket: elsőször lisztbe, majd enyhén sós-felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgattam őket. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kész aranchini golyókat. 

    Ha akad kéznél olajspray, akkor vékonyan fújjuk le őket.
  4. 180°C-os, előmelegített sütőbe toltam és nagyjából 20 perc alatt készre sütöttem őket. Friss salátával tálaltam. 

    aranchini

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 166.2kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 3g5%
Telített zsír 1.28g7%
Koleszterin 30.9mg11%
Nátrium 48.9mg3%
Kálium 39.8mg2%
Összes szénhidrát 27.9g10%
Élelmi rost 1.86g8%
Cukrok 0.2g
Fehérje 6.2g13%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

Az aranchini teljes súlya a sütőből kivéve 1251 gramm lett nekem. Glikémiás indexe 10% körüli. 

A fenti táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek és 100 grammra (kész étel) vetítve szerepelnek. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy