Szegény zabpelyhet elfelejtettük, de talán ma már kezdi visszanyerni régi népszerűségét. Pedig nagyon egészséges, lassú szénhidrát, alapvetően gluténmentes alapanyagunk. Aki gluténmentesen étkezik mindenképpen olyat tegyen a kosárba, amin kifejezetten fel is van tüntetve, hogy gluténmentes, mert sajnos sokszor “szennyeződik” például a csomagolás során, így egy arra érzékenynek kellemetlen perceket, órákat szerezhet például egy tál zabkása. Szuper-élelmiszerként tartjuk számon.
Lássuk, miért fogyasszuk?
- teltségérzetet fokozza (nagyon jó nedvszívóképességel bír, így a gyomorban jól megdagad)
- gazdag vitamin és ásványi anyag forrás (gazdag B és E vitaminban, illetve vas, kalcium, kálium, cink és magnézium tartalma is kiemelkedő)
- magas rosttartalma miatt emésztési zavaroktól szenvedőknek érdemes bevezetni étrendünkbe
- rákmegelőzőként tartják számon (benne lévő fitovegyület miatt)
- lassú szénhidrát, így kifejezetten ajánlatos reggelire fogyasztani (inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása)
- csökkenti a koleszterinszintet
- főként telítetlen zsírokat tartalmaz
- jó hatással van a minden napos fogyasztása a vérnyomásunkra
100 gramm zabpehelyben:
- 379 kalória
- 69 gr szénhidrát
- 10 gr rost
- 13 gr fehérje
- 7 gr zsír
DE! ezek csak általános adatok, mindig a csomagoláson szereplő adatok az irányadók, azokkal kell számolnunk, azok hiánya esetében vehetjük alapul a fenti számokat.
Miként fogyasszuk?
- én személy szerint reggelire szoktam víz, tejszín fahéj és/vagy holland kakaópor keverékével fogyasztani. A férjem viszont csak tejjel és fehérjeporral eszi. De ha nem vagyunk cukorbetegek-inzulinrezisztensek mehet reggelire bele gyümölcs is.
- piskóták és palacsinta tészták jó alapanya őrülve (zabpehelyliszt-nem szükséges drágábban megvenni, elég ha egy daráló segítségével ledaráljuk)
- én kenyér alapanyagaként is fel szoktam használni (például: ez itt egy zabpelyhes kenyerem)
- van aki panírozáskor is ezt használja
- sűrítésre főzelékekhez
- illetve a férjem a fehérje turmixba is szokott tenni edzés utánra
Figyeljünk a helyes és változatos étrendre, mozogjunk, amennyit lehetőségünk enged, hogy a lehető legtovább egészségesek maradjunk, magunkért és a családunkért!
További alapanyagokról olvashatsz facebook oldalamon!
A képekért köszönet pixabay.com-nak.
Felh. ir.: itt, itt, itt és itt.