blueberries 531209 960 720
Alapanyagokról

Együnk zabpelyhet egészségünkért!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Szegény zabpelyhet elfelejtettük, de talán ma már kezdi visszanyerni régi népszerűségét. Pedig nagyon egészséges, lassú szénhidrát, alapvetően gluténmentes alapanyagunk. Aki gluténmentesen étkezik mindenképpen olyat tegyen a kosárba, amin kifejezetten fel is van tüntetve, hogy gluténmentes, mert sajnos sokszor “szennyeződik” például a csomagolás során, így egy arra érzékenynek kellemetlen perceket, órákat szerezhet például egy tál zabkása. Szuper-élelmiszerként tartjuk számon. 

Zabpehely

Lássuk, miért fogyasszuk?

  • teltségérzetet fokozza (nagyon jó nedvszívóképességel bír, így a gyomorban jól megdagad)
  • gazdag vitamin és ásványi anyag forrás (gazdag B és E vitaminban, illetve vas, kalcium, kálium, cink és magnézium tartalma is kiemelkedő) 
  • magas rosttartalma miatt emésztési zavaroktól szenvedőknek érdemes bevezetni étrendünkbe
  • rákmegelőzőként tartják számon (benne lévő fitovegyület miatt)
  • lassú szénhidrát, így kifejezetten ajánlatos reggelire fogyasztani (inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása)
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • főként telítetlen zsírokat tartalmaz
  • jó hatással van a minden napos fogyasztása a vérnyomásunkra

oats 8946 960 720

100 gramm zabpehelyben:

  • 379 kalória
  • 69 gr szénhidrát
  • 10 gr rost
  • 13 gr fehérje
  • 7 gr zsír

DE! ezek csak általános adatok, mindig a csomagoláson szereplő adatok az irányadók, azokkal kell számolnunk, azok hiánya esetében vehetjük alapul a fenti számokat. 

Miként fogyasszuk?

  • én személy szerint reggelire szoktam víz, tejszín fahéj és/vagy holland kakaópor keverékével fogyasztani. A férjem viszont csak tejjel és fehérjeporral eszi. De ha nem vagyunk cukorbetegek-inzulinrezisztensek mehet reggelire bele gyümölcs is.
  • piskóták és palacsinta tészták jó alapanya őrülve (zabpehelyliszt-nem szükséges drágábban megvenni, elég ha egy daráló segítségével ledaráljuk)
  • én kenyér alapanyagaként is fel szoktam használni (például: ez itt egy zabpelyhes kenyerem)
  • van aki panírozáskor is ezt használja 
  • sűrítésre főzelékekhez
  • illetve a férjem a fehérje turmixba is szokott tenni edzés utánra
A kész kenyér
Egy zabpelyhes cipóm itt megtekinthető

 

Figyeljünk a helyes és változatos étrendre, mozogjunk, amennyit lehetőségünk enged, hogy a lehető legtovább egészségesek maradjunk, magunkért és a családunkért!

További alapanyagokról olvashatsz facebook oldalamon!

A képekért köszönet pixabay.com-nak. 

Felh. ir.: ittitt, itt és itt

 

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: