köröm-egészsége
Életmód Érdekességek

Minden, amit a körömről tudni kell!

Bevezető

Melindával beszélgettem, aki a Crystal Nails Elite Cosmetix Körmös Akadémián végzett kézápoló-, és műkörömépítőként. Ha ide kattintotok, eléritek Facebook oldalát, ahol referencia munkáit is megnézhetitek, és szívesen válaszol kérdéseitekre is!

Kérlek, fogadjátok szeretettel válaszait!

Tulajdonképpen mi is a köröm? Röviden leírnád a felépítését?

Egy kemény szaruképződmény, amely védelmi szerepet tölt be. Két lemez alkotja magát a körmöt. Az alsó réteg lágyabb, míg a felső keményebb. A körömlemez normál esetben fényes, sima kemény, de mégis rugalmas.

A köröm árulkodhat valamilyen megbetegedésről? Ha igen, mire kell, hogy figyeljünk?

Természetesen. Példának okáért, ha valaki műtéten esik át (akár lehet ez egy ma már oly sokszor előforduló császármetszés is), nem lehet erős színűre festve a köröm, mivel ott látszódik elsőnek, ha a vér oxigén szintje alacsony – bekékül/lilul a köröm-. De aggodalomra ad okot:

  • Kék körmök: A vérellátás nem kielégítő, ezzel orvoshoz kell fordulni mielőbb. (nem összetéveszteni a mechanikai sérüléssel pl.: becsuktuk valahová az ujjunkat)
  • Törékeny köröm: oka lehet rossz egészségi állapot, illetve fehérje- hiányos táplálkozás. A törékeny köröm általában száraz, így célszerű reggel és este bekenni s rövidre vágni.
  • Óraüvegköröm/dobverő ujj: Jobb szívfél elégtelen működését, tüdőrákot, de májzsugort is                 jelezhet. Orvos kell, hogy lássa!
  • Köröm sorvadása: Keringési zavarról árulkodhat. Orvos kell, hogy lássa!
  • Körömlemez leválása: okozhatja erős mechanikai hatás, vegyszerek, allergia, gomba, de lehet, hogy psoriasisról (pikkelysömör) van szó. Orvos kell, hogy lássa!
  • Ide sorolnám a körömrágást. Okozhatja: szenvedélybetegség, unalom, szorongás, izgatottság és bizonytalanság. Veszélyes, mert nagyobb eséllyel fertőződik.

giphy 1

magam el nem tudnám viselni a műkörmöt (próbáltam és megőrülök a gondolattól is), azért a manikűr gondolom, mindenképpen jót tesz.

Milyen gyakran érdemes manikűröztetni?

Japán, paraffinos vagy sima? Egyáltalán fontos bármelyik is?

Az igazság az, hogy mindenki mást szeret, és mindenkinek egyéni, hogy mit ajánlunk. Ma már széles a választék. Felsorolom, mikor mit alkalmazunk, ha csak simán manikűrről beszélünk:

  • Hagyományos vagy klasszikus manikűr:

Ennél a fajtánál áztatjuk a kezet langyos vízben, mindig a kevésbé igénybevett kézzel kezdjük. Mikor felpuhultak a bőrredő szélei manikűrhöz alkalmas bőrtoló-kaparóval eltávolítjuk azt és a felesleget levágjuk bőrvágó ollóval.

Ezt azoknál a vendégeknél alkalmazom, akiknek nagyon le van nőve a körömbőre, egyszerűbb, és biztonságosabb a munkavégzés és szebb is a végeredmény.

  • Francia vagy korszerű:

Ennél az eljárásnál nem használunk ollót, bár a vendégeim kérik. Egy speciális bőroldó folyadékkal lazítjuk meg a körömbőrt majd, a fenn említett manikűrhöz használatos bőrtoló-kaparóval eltávolítjuk azt. Ezután polírozunk, férfiaknál matt körömlakkot használunk.

Ezt pedig akkor szoktam alkalmazni, amikor normális a körömbőr “mennyisége”.

giphy 1 1

  • Japán manikűr:

Ez egy körömápolási eljárás, amit kúraszerűen kell alkalmazni. Teljesen természetes, méhviasz alapú eljárás. Akár 3 hétig is tökéletes fényt adhat a körömnek, nem lakkozunk utána, mivel hamarabb lekopna a viaszos réteg miatt. Körömerősítő hatásáról sokan ódákat zengnek, de ahhoz tényleg koraszerűen kell alkalmazni, 3 hetente vissza kell vele járni.

  •  Paraffinos kézápolás:

Nagyon igénybe vett, száraz kézre szoktuk ajánlani. Ősztől tavaszig van “szezonja”. Ez egy kiegészítő ápolás, amit megelőz valamilyen manikűr (vagy gél lak, épített köröm). Kézre és lábra egyaránt alkalmazzuk. Ajánlatos is hetente alkalmazni! Bőrt radírozunk, kézápoló krémet felvisszük, majd 3-4 szer paraffinba mártjuk a vendég kezét, utána műanyag védőtasakba helyezzük, végül frottírkesztyűt húzunk, mellyel fokozzuk a hatóanyag beszívódását. 10 perc után eltávolítjuk. Majd hidratáló krémmel zárjuk a műveletet. Ezt Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Inzulinrezisztencia vs körmök állapota

Inzulinrezisztensként hajlamos vagyok a körmeimen néha felbukkanó hibákat a betegségre visszavezetni (ha repedezett, vagy éppen könnyen töredezik), van valós alapja a feltételezéseimnek? Okozhat-e elváltozást a betegség?

giphy 2

Nem feltétlen. A cukorbetegeknél fordul elő nagyobb eséllyel körömgomba, de az inzulinrezisztencia ugyebár még nem cukorbetegség. Viszont a cukorbetegség elég összetett dolog. Egy kezeletlen és/vagy rosszul kezelt cukorbetegnél gyakrabb, illetve állandó a körömgomba, de a legtöbb elváltozás a körmö(n)kön valamilyen vitaminhiány, vagy külső hatás okozza.

Kitekintő: a kezeletlen vagy nem jól kordában tartott cukorbetegség következményeiről ebben a cikkben olvashatsz!

Javasolsz valamilyen élelmiszert/alapanyagot, amivel segíthetjük az egészséges, erős köröm növekedését?

A vitamint javasolnám az egészséges körmökért! Hiszen köröm, bőr és hajvédő. Hiánya száraz, töredezett bőrhöz vezethet. Köröm, szem, bőr és nyálkahártya problémák, és bőrgyulladások esetén ajánlott. Megtalálható a sárga színű zöldségekben és gyümölcsfélékben például: tök, sárgarépa, eper. Hatóanyaga: a karotin, amely szabad-gyök megkötő hatása miatt hatékonyan lép fel a daganatok kialakulásának megelőzésében.

Van esetleg olyan multivitamin/vitaminkészítmény, amit hasznosnak látsz rendszeresen szedni?

Nem. Egyrészt szerintem az ember igyekezzen a mindennapi helyes és változatos étkezéssel bevinni azt a vitamint, amire szüksége van. Másrészt azért sem ajánlok, mert nem tudok, hiszen én nem szedek vitaminkészítményeket. De, ha mindenképpen szükségét érezzük valamilyen készítménynek a szedését, javaslom, konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel!

Van olyan körömprobléma, amivel inkább bőrgyógyászhoz érdemes fordulni?

A körömgombával mindenféleképp! Nem nyúlhatunk hozzá, mivel fertőz! Egy tippet adnék azért! Ha körömgombával orvoshoz fordul a páciens, ne engedjen elsőre a körömtépésnek. A teafaolaj jó gombaölő, de ahhoz mindenféleképp tudni kell, hogy az gomba. Sokan tévesen az algás körmöt is sarjadzó vagy fonalas gombának vélik, míg az alga lenő gondos ápolás mellett (onnan ismerhető fel az alga, hogy zöldes, zöldes barna színe van).

Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy talán mindennél fontosabb, hogy az eszközeinket és kezeinket (az adott kezelés előtt) megfelelően fertőtlenítsük! Az otthoni manikűrözés is okozhat kellemetlen élményeket, sőt maradandó károsodást is okozhat magának az ember.

Az interjút az én, egyik kedvenc képemmel zárom, Melinda munkái közül:

köröm_körömápolás

Borítóképért köszönet: Photo by cottonbro from Pexels

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy