Bolgár karaj kukoricás basmati rizzsel

Bolgár karaj kukoricás basmati rizzsel
bolgar_karaj_kukoricas_basmati_rizzsel_1 pinit

Bevezető – Bolgár karaj

Néhány hete több kötet Frank Júlia receptkönyvet kaptam, így találtam rá a bolgár karaj receptjére a Nemzetközi fogások című gyűjteményében. Nagyon megörültem neki, mert első olvasásra is egy igen egyszerű, gyorsan elkészíthető ételnek tűnt. Ki ne szeretné ezeket, igaz?

Én némileg változtattam rajta, így az eredeti receptért (is) bátorítalak Titeket, hogy vegyétek meg, ha van rá lehetőségetek, mert számos klassz étel receptje szerepel benne és, ha jól rémlik kerek 200 forintukba került e csoda könyv.

Szerény következtetésem eredményeként, úgy gondolom ez egy alapvetően bolgár recept (briliáns lángelme vall a megállapítás 🙃 ), így bátorkodtam a bolgár nemzeti konyha menübe sorolni az ételt. De ha akad, bolgár származású Olvasó, aki ebben megcáfolna, kérem tegye bátran 🙂

Alapvetően tojás-, és gluténmentes ételről van szó, természetesen mindkettő állítás a köret függvénye is. Én kukoricás basmati rizzsel tálaltam, természetesen sok más körettel is szélsebesen csúszni fog a pocakokba. Egyébként szerintem friss salátával nagyon jó párosítás lenne, de akkor igen kevés szénhidrát került volna a tányérunkra, ami a mi családunkban nem opció ebéd/vacsora kapcsán.

Az ízvilága kissé a görög konyhára hajaz, puha hússzeletek tzatziki-s ízekkel… hatalmas csillagos ötös a recept megálmodójának!

Kezdő konyhatündérek is bátran belevághatnak az elkészítésébe, nem fognak csalódni! Tudom, hogy ma már szinte semmi sem lehetetlen ha zöldség-, gyümölcs beszerzéséről van szó, de én -inkább- híve vagyok a mindent a maga idejében/szezonjában fogyasztani elvnek. Így ezt az ételt inkább nyári hónapokra ajánlom, hiszen az uborkának leginkább nyáron van a szezonja. Én Tudatos Vásárló táblázatát szoktam használni, ha elbizonytalanodok egy-egy zöldség/gyümölcs szezonja kapcsán, ide kattintva láthatjátok Ti is, ha nem eddig nem ismertétek volna.

Mennyibe került elkészíteni?

Nekem durván 2500 forintot kóstált az étel köret nélkül, illetve a felhasznált alapanyagok ára. A karajt nem sikerült akciósan megvennem, így 2150 forintért adták kilóját, az uborka ebben az időszakban viszonylag kedvező áron beszerezhető. A natúr joghurt pénztárca vagy elvfüggő (mennyit vagyunk hajlandóak adni érte), én egy saját márkás 3,2%-os zsírtartalmút választottam. Mozzarellából light verzió került a húsokra, szintén az egyik áruházlánc saját terméke.

A köret kukoricás basmati rizs lett. Általában a Lidl-ben időnként kapható XXL basmati rizsből szoktunk beruházni, azonban kifogytunk belőle, így a rizsnek kilóját 1000 forintért szereztük be. Kukoricából cukormentes, szintén saját márkás konzerves megoldást szoktam keresni (de a fagyasztott kukorica emlékeim szerint kedvezőbb árfekvésű). A köretem alapanyagköltsége megközelítően 400 forint volt.

Ha ezt az ételt négyfelé osztjuk, akkor egy adag étel (energiaárak számolásától eltekintve) nagyjából 750 forintba került körettel együtt. Természetesen, ahogy a tápanyagértékek, úgy ezek az adatok is csak tájékoztató jellegűek.

További karajból készült recepteket ide kattintva olvashattok. 

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 min Főzési/sütési idő 40 min Teljes Idő 1 óra
Adag: 4 Kalóriák: 1583
Legjobb évszak: Nyár

Hozzávalók

Hozzávalók a bolgár karajhoz

Hozzávalók a kukoricás basmati rizshez

Elkészítése

  1. Felszeleteltem vékonyra a karajt, kicsit kiklopfoltam őket. 

    sertes_karaj

  2. Majd a reszelőm nagyobb lyukán lereszeltem a megmosott uborkát (héja maradhat) és összekevertem a natúr joghurttal, sóval, fokhagymakrémmel és őrölt, fekete borssal. 

  3. Ebbe a joghurtos-uborkás alapba rakosgattam a húsokat. 

    bolgar_karaj_finomat_maskepp

    Ha van rá időnk, már előző nap elkészíthetjük és a hűtőben pihentetve hagyhatjuk, hogy jobban összeérjenek az ízek. Szerintem kifejezetten alkalmas családi összejövetelekre, amikor több étellel kell készülnünk a vendégek fogadására. Ugyanis ez nagyon időtakarékos megoldás! A családi összejövetel előtt bepácolható és már csak a sütőbe kell tolni a vendégek érkezése napján.
  4. Tepsibe öntöttem és fólia alatt 200°C-os sütőben 30 percig sütöttem. Majd levéve a fóliát, megszórtam felkockázott mozzarella sajttal és fólia nélkül további 10 percig hagytam pirulni. 

    bolgar_karaj_1

    Ne ijedjen meg senki, teljesen normális, hogy kissé több víz keletkezik a húsok alatt!

Köret elkészítése

  1. Kimértem szárazon a 250 gramm basmati rizst, amelyre ráöntöttem 10 ml zsiradékot. Folyamatos kevergetés mellett, hő fölött enyhén megpirítottam a rizsszemeket. Majd felöntöttem 500 ml vízzel és továbbra is fedő alatt, sűrűn átkeverve körülbelül 15 perc alatt készre főztem. Míg főtt, lecsepegtettem a kukoricát, majd ráöntöttem a már kész rizsre. Megsóztam és -a fedőt, konyharuhával lefedve- hagytam tovább duzzadni a rizsszemeket. 

    Forrón tálaltam. 

    bolgar_karaj_kukoricas_basmati_rizzsel

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 131kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.7g9%
Telített zsír 2.63g14%
Transzzsír 0.04g
Koleszterin 36.6mg13%
Nátrium 257.4mg11%
Kálium 283.7mg9%
Összes szénhidrát 2.1g1%
Élelmi rost 0.19g1%
Cukrok 1.86g
Fehérje 16.9g34%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő értékek a irányadó értékek, csak tájékoztató jellegűek. 

A kész ételem súlya sütés után, 1207 gramm lett, glikémiás indexe nagyjából 10% körüli lett.

A köretem főzés uráni súlya 771 gramm lett, 100 grammban nekem hozzávetőlegesen lett: 135 kalória, 1,83 gramm zsír, 26,5 gramm szénhidrát, 2,91 gramm fehérje, 0,58 gramm rost. Glikémiás indexe nagyjából 10% körüli lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, húsos fogás, tojásmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy