teljes_kiőrlésű_bundában_sült_csirkemell_finomat_maskepp

Nagy kedvenc a családban. Az elkészítése kifejezetten gyorsan megoldható, azt leszámítva, hogy a csirkemell előnyére válik, ha legalább egy napot a fűszeres tésztában pihenhet. Igen kiadós fogás!

Hozzávalók

450 gramm csirkemell

A bundához:

5 gramm fűszerkeverék csirkemellhez (cm.)

3 gramm sütőpor (maximum 5 gramm ha nagyobb bundát szeretnénk)

1 db tojás

70 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm finomliszt

80 ml langyos víz

Körethez:

540 gramm zöldségkeverék

150 gramm kuszkusz (szárazon mérve)

fűszer ízlés szerint a kuszkuszhoz és a párolt zöldséghez

olaj a sütéshez

teljes_kiőrlésű_bundában_sült_csirkemell_finomat_maskepp

Elkészítése

ha nem felejtem el időben kivenni a fagyasztóból a csirkemellet akkor már egy nappal hamarabb bekeverem a tésztát és a csíkokra vágott mellett pácolódni hagyom egy napig.

A bunda állaga mindenképpen sűrű állagú kell, hogy legyen.

Forró olajban sütöttem ki őket, közben elkezdtem párolni a zöldséget és kimértem a kuszkuszt. A kuszkuszra kétszeres mennyiségű vizet öntöttem, befűszereztem. Jelen esetben sót és curry-t használtam. Körülbelül 3 perc alatt el is készül a kuszkusz, a fedőre minden esetben szoktam tenni egy konyharuhát miután befejeztem a főzését és így hagyom pihenni legalább 15 percig. Utána egy villa segítségével fellazítom és már tálalható is.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

  • a bundás hús 100 grammjában 12,6 CH és nagyjából 210 kcal van (azért nagyjából mert a felvett olaj mennyiségét sajnos csak tippelni tudom, elfelejtettem lemérni sütés előtt)
  • a zöldség 100 grammjában 4,89 CH és 45,1 kcal lett
  • a kuszkusz 100 grammjában 25 CH és 122,3 kcal lett

A fenti képen 50 gr CH-nak megfelelő mennyiség szerepel (20 CH hús, 15 CH zöldség és 15 CH kuszkusz).

teljes_kiőrlésű_bundában_sült_csirkemell_finomat_maskepp
Csirkemell bundában párolt zöldséggel, kuszkusszal

Tejszínes verzió

A fenti bunda mennyiséget felhasználva elkészítettem 750 gramm csirkemellel. És bár a bunda nem volt olyan vastag, így is finom volt!  Ennél a verziónál  víz helyett főzőtejszínt használtam!

Hozzávalók

750 gramm csirkemell

70 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm finomliszt

1 darab tojás

5 gramm fűszerkeverék

3 gramm sütőpor

170 ml főzőtejszín

olaj a sütéshez

220 gramm szárazon kimért bulgur (amiből 608 gramm lett főzés után)

Úgy készítettem, ahogy fent le is van írva, csupán több csirkemellet használtam, valamint a vizet lecseréltem. Összesen 110 ml napraforgóolajat vett fel sütés közben a csirkemell. Ez esetben bulgur és szintén párolt zöldségkeverék került mellé.

teljes_kiőrlésű_bundában_sült_csirkemell_finomat_maskepp
Ebéd: 50 gramm szénhidrát a tányéron!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész, kisült bundás csirkemellem súlya 1177 gramm lett, ebben 2382 kalória, 181,6 gramm fehérje, 144,9 gramm zsír, 71,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 63,9 gramm) lett benne.

A főtt bulgur kész súlya 608 gramm lett, ebben 766 kalória, 26,8 gramm fehérje, 2,3 gramm zsír és 170,1 gramm szénhidrát lett benne.

 

Tojásmentes verzió

Hozzávalók

750 gramm csirkemell

70 gramm teljes kiőrlésű liszt

30 gramm durumliszt (fehér liszt is használható)

5 gramm sütőpor

1 evőkanál fűszerkeverék

190 ml víz

olaj (300 ml olajból 90 ml-t vett fel nekem összesen a csirke)

Elkészítése megegyezik a fent leírtakkal!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész csirkénk súlya 855 gramm lett, ebben nekem 2218 kalória, 247 gramm fehérje, 102 gramm zsír és 70 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 65 gramm) lett.

teljes_kiőrlésű_bundában_sült_csirkemell_finomat_maskepp

 

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy