Nagy kedvenc a családban. Az elkészítése kifejezetten gyorsan megoldható, azt leszámítva, hogy a csirkemell előnyére válik, ha legalább egy napot a fűszeres tésztában pihenhet. Igen kiadós fogás!
Hozzávalók
450 gramm csirkemell
A bundához:
5 gramm fűszerkeverék csirkemellhez (cm.)
3 gramm sütőpor (maximum 5 gramm ha nagyobb bundát szeretnénk)
1 db tojás
70 gramm teljes kiőrlésű liszt
30 gramm finomliszt
80 ml langyos víz
Körethez:
540 gramm zöldségkeverék
150 gramm kuszkusz (szárazon mérve)
fűszer ízlés szerint a kuszkuszhoz és a párolt zöldséghez
olaj a sütéshez
Elkészítése
ha nem felejtem el időben kivenni a fagyasztóból a csirkemellet akkor már egy nappal hamarabb bekeverem a tésztát és a csíkokra vágott mellett pácolódni hagyom egy napig.
A bunda állaga mindenképpen sűrű állagú kell, hogy legyen.
Forró olajban sütöttem ki őket, közben elkezdtem párolni a zöldséget és kimértem a kuszkuszt. A kuszkuszra kétszeres mennyiségű vizet öntöttem, befűszereztem. Jelen esetben sót és curry-t használtam. Körülbelül 3 perc alatt el is készül a kuszkusz, a fedőre minden esetben szoktam tenni egy konyharuhát miután befejeztem a főzését és így hagyom pihenni legalább 15 percig. Utána egy villa segítségével fellazítom és már tálalható is.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
- a bundás hús 100 grammjában 12,6 CH és nagyjából 210 kcal van (azért nagyjából mert a felvett olaj mennyiségét sajnos csak tippelni tudom, elfelejtettem lemérni sütés előtt)
- a zöldség 100 grammjában 4,89 CH és 45,1 kcal lett
- a kuszkusz 100 grammjában 25 CH és 122,3 kcal lett
A fenti képen 50 gr CH-nak megfelelő mennyiség szerepel (20 CH hús, 15 CH zöldség és 15 CH kuszkusz).
Tejszínes verzió
A fenti bunda mennyiséget felhasználva elkészítettem 750 gramm csirkemellel. És bár a bunda nem volt olyan vastag, így is finom volt! Ennél a verziónál víz helyett főzőtejszínt használtam!
Hozzávalók
750 gramm csirkemell
70 gramm teljes kiőrlésű liszt
30 gramm finomliszt
1 darab tojás
5 gramm fűszerkeverék
3 gramm sütőpor
170 ml főzőtejszín
olaj a sütéshez
220 gramm szárazon kimért bulgur (amiből 608 gramm lett főzés után)
Úgy készítettem, ahogy fent le is van írva, csupán több csirkemellet használtam, valamint a vizet lecseréltem. Összesen 110 ml napraforgóolajat vett fel sütés közben a csirkemell. Ez esetben bulgur és szintén párolt zöldségkeverék került mellé.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész, kisült bundás csirkemellem súlya 1177 gramm lett, ebben 2382 kalória, 181,6 gramm fehérje, 144,9 gramm zsír, 71,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 63,9 gramm) lett benne.
A főtt bulgur kész súlya 608 gramm lett, ebben 766 kalória, 26,8 gramm fehérje, 2,3 gramm zsír és 170,1 gramm szénhidrát lett benne.
Tojásmentes verzió
Hozzávalók
750 gramm csirkemell
70 gramm teljes kiőrlésű liszt
30 gramm durumliszt (fehér liszt is használható)
5 gramm sütőpor
1 evőkanál fűszerkeverék
190 ml víz
olaj (300 ml olajból 90 ml-t vett fel nekem összesen a csirke)
Elkészítése megegyezik a fent leírtakkal!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész csirkénk súlya 855 gramm lett, ebben nekem 2218 kalória, 247 gramm fehérje, 102 gramm zsír és 70 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 65 gramm) lett.
Jó étvágyat!