kakaós_csiga
Egyéb édességek Sütemények

Zsuzsi kedvenc édes csigái

teljes-kiőrlésű-csiga-finomat-másképp

Szombaton a szüleimnél voltunk látogatóban, ahonnan a nagyobbik fiunk kakaós csigát kapott: cukrosat és fehér liszteset. Amivel nincs is gond, csak én nem ehetek belőle, pedig nagyon megkívántam, így jött az elhatározás az egészségesebb verzióra. Korábbi receptek:

Kakaós csiga receptek

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

25 gramm búzasikér

3 gramm  só

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

100 gramm tejföl (lehetőség szerint 12%-os), de készítettem már natúr, 1,5%-os zsírtartalmú joghurttal is

250 ml langyos víz

25 gramm friss élesztő

60 +90 gramm olvasztott margarin (Módosítottam! összesen 40 gramm zsiradékkal locsoltam meg a három tésztalapot, tehát darabonként 13 grammal, illetve próbáltam már 25%-os zsírtartalmú margarinnal is)

1 db tojás kenéshez (elhagyható)

 

25 gramm holland kakaópor

ízlés szerint édesítőszer

 

10 gramm őrölt fahéj

ízlés szerint édesítőszer

 

25 gramm darált cukrozatlan mák

ízlés szerint édesítőszer

 

Elkészítése

A tészta hozzávalóit a robotgép üstjébe tettem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen egymással. A vizet fokozatosan adagoltam, hiszen mennyisége a liszt minőségétől lehet kicsit több, kicsit kevesebb. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, nem ragad, de mégis puha, könnyen formázható. Lefedve, addig hagytam pihenni, míg duplájára kelt.

Nyers-kelt-tészta-finomat-másképp

Három, egyenlő részre osztottam és a téglalap alakúra nyújtottam.

Olvasztott margarinnal locsoltam meg mindegyik, téglalap alakúra nyújtott tésztát. Megszórtam kakaóval, fahéjjal, mákkal őket, tetejükre ízlés szerint édesítőt szórtam. Amilyen szorosan tudtam feltekertem őket és egyenlő vastagságúra igyekeztem felvágni őket.

Sütőpapíros tepsibe rakosgattam, majd vékonyan megkentem tojással. 25 perc alatt közepes hőfokon megsütöttem őket.

  • Ugye, minél több olvasztott margarint kenünk a tésztalapra, annál krémesebb lesz a töltelék. Ha szeretnék ezt a krémes állagot elérni, akkor mindenképpen érdemes a zsírban szegényebb zsiradékot választani a töltelékhez!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kakaós 100 grammjában 32,2 szénhidrát és 245,9 kalória lett.

A fahájas 100 grammjában 32,3 szénhidrát és 232,8 kalória lett.

A mákos 100 grammjában 29,8 szénhidrát és 242,2 kalória lett.

csiga

 

Tojásmentesen

Mikor kivettem a sütőből megkentem hideg tejjel őket, majd porrá őrölt négyszeres erejű édesítőszerrel hintettem meg tetejüket.

kakaós_csiga_tojásmentes-finomat-másképp

 

Edina is elkészítette a csigákat:

 

IMG 20190818 223747 444

Fordított lisztarányokkal, cukormentesen

Hozzávalók:

150 gramm teljes kiőrlésű liszt

350 gramm finomliszt vagy durumliszt

3 gramm  só

8 gramm édesítőszer – nálam most kipróbálás alatt van a Xilit plusz, ami ötszörös erejű –

100 gramm tejföl (12%-os)

250 ml langyos víz

25 gramm friss élesztő

60 +90 gramm olvasztott margarin

1 db tojás kenéshez (elhagyható)

 

25-30 gramm holland kakaópor szitálva

ízlés szerint édesítőszer

Elkészítése:

Megegyezik a fent leírtakkal, én most utóbb csak kakaósat készítettem.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:

a kész csigáim súlya sütés után 1041 gramm lett, ebben nekem 3078 kalória, 131 gramm zsír, 70 gramm fehérje és 398 gramm szénhidrát lett. Nekem 29 darab sült ki. Glikémiás indexe nagyjából 10% körüli lett.

kakaos_csiga_cukormentes