Ismételten tej-, tojásmentes fagyi recept következik, akinek nincs gondja a tejtermékekkel ide kattintva elérhető a tejes változata is.
Nekem ebből a mennyiségből kereken fél kilogramm fagylalt lett, nagyjából 11 gombócra elegendő.
Hozzávalók:
200 gramm málna (nálam ez esetben fagyasztott)
70 gramm 70%-os étcsokoládé
50 ml víz
200 ml cocomas
1 teáskanál pektin (elhagyható)
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése: a málnát kimértem, hozzáadtam a csokoládét és 50 ml vízzel feltettem párolódni. Csak addig melegítettem, amíg fakanál segítségével a málnadarabokat szét tudtam törni és a csoki szépen felolvadt. Természetesen ízlés kérdése, mennyi egész gyümölcsöt hagyunk benne.
A langyos málnákra öntöttem a hűtőből kivett cocomast, majd rászórtam az édesítőszert és a pektint is. Edénybe öntöttem és fél órára mélyhűtőbe raktam a fagyi alapot.
Fél óra leteltével a fagyi alapot a már működő gépbe öntöttem, innentől kezdve a gép végezte a dolgát. 30-35 perc alatt lett fagyalaltunk belőle.
Ahogy korábban is írtam, ha nincs kéznél gép sem gond, viszont akkor több munkát igényel a fagylalt elkészítése. Ebben az esetben érdemes sűrűn (20-25 percenként) kivenni a fagyit a mélyhűtőből és alaposan átkeverni, hogy a jégkristályokat összetörjük.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész fagyi súlya 500 gramm lett (23 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 1194 kalória, 9 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 36 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is).
Jó étvágyat!
A tölcsér nem cukormentes, viszont tej-, és tojás nincs benne. A gyerekek nagyon szeretik és így a nagyobbik is ehetett belőle ételallergiái ellenére is, Aldiban sikerült vásárolni belőle pár hete.