Rajongok a sajtokért! De tényleg! A fehér-, és kék penészes sajtok a gyengéim! S bár én simán ugyanúgy élveztem volna a grillezett camembert sajtos áfonyamártással ,,magában”, a Férjem szerint viszont olyan nincs, hogy túl sok hús, maximum, hogy túl kevés. Ezért ezt az ötletet fel sem vetettem.
Az étel elkészítése rém egyszerű, gyorsan össze is lehet állítani, bár szerintem kifejezetten előnyére válik, ha sütés előtt egy éjszakával már hűtőben tud pihenni. Sütőben sült burgonyával tálaltam, áfonyamártással locsolva.
Tápanyagértékei szempontjából ez inkább legyen az évente egyszer-kétszer asztalra kerülő étel, mondjuk amolyan ünnepi. Ebből kifolyólag -bár nem szeretnék senkit sem eltántorítani az elkészítésétől- megfontoltan érdemes a szedőkanál után nyúlni. Ez az az étel, amiből sokkal többet tudnánk megenni, mint amennyit a farmerméretünk szeretne!
Tudtátok …
hogy a camembert sajtot Marie Harel nevű hölgynek köszönhetjük (1791)? *
hogy eredetileg nyers tehéntejből készítik? *
s hogy egy darab elkészítéséhez (250 gramm) 2 liter tej szükséges? *
Hozzávalók:
250 gramm camembert
500 gramm sovány, darált sertéshús
400 gramm bacon
1 kisebb fej vöröshagyma
Fűszerek: 3 gerezd fokhagyma, 10 gramm só, 1 evőkanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál őrölt kömény
Áfonyamártás:
300 gramm áfonya ∼ nálam fagyasztott
1 dl víz
1 evőkanál citromlé
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Köret:
burgonya
Elkészítése: a vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk, majd vékony szeletekre a fokhagymákat is. A darált húst megszórjuk a fűszerekkel, a hagymákkal és alaposan elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsinkre úgy tegyük le a baconszeleteket, hogy amikor ráhelyezzük a húst, akkor a széleit behatva mindenhol le tudja azt fedni. A baconszeletek közepére ráhelyezzük a fűszeres darált hús felét, majd erre rá a camembert sajtot. Majd a maradék húst úgy, hogy mindenhol befedje a sajtot.
Végül a ráhajtjuk a bacont a hús tetejére. Én hústűvel megszurkáltam, biztos, ami biztos alapon, így:
Ha a „csomagolással” megvagyunk, már mehet is fóliával a tetején a 200°C-os, előmelegített sütőbe. 30 perc után a fóliát levettem, a hőfokot pedig 180°C-ra mérsékeltem, s már csak addig hagytam a sütőben, míg szépen megbarnult a teteje, s a bacon kissé ropogóssá vált.
Miközben sült a hús, elkészítettem az áfonyamártást. Kimértem az áfonyát, ráöntöttem a vizet -ínyenceknek vörösbor – , s megvártam míg a fagyasztott gyümölcsöm átforrósodott. Botmixer segítségével pürésítettem, majd édesítőszert kevertem hozzá. Az áfonyamártás el is készült.
Miután a húst kivettem a sütőből, a helyére betoltam a mirelit burgonyát. Mi csak így „natúr” ettük, de természetesen akinek az ízvilága igényli, szórja meg bátran sült krumpli fűszersóval, vagy só és pirospaprika keverékével stb.
Meglátásom szerint amíg sül a krumpli, az pont elég idő arra, hogy a sajt annyit tudjon hűlni, hogy szépen vágható legyen, de még kissé lágy is maradjon.
Nagyon finom és tényleg élveztünk minden falatot. A bacon, a fűszeres hús és a sajt ízeinek keveredése, mindez tetézve az áfonyával… szóval most megyek és megnézem a naptárunkat, mikor lesz a következő ünneplésre megfelelő alkalom 😉
Hozzávetőleges/ irányadó tápanyagértékek a darált húsos camembertre: a kész ételem súlya sütés után 1182 gramm lett, ebben nekem 3011 kalória, 215 gramm fehérje, 230 gramm zsír és 18 gramm szénhidrát – a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 0 gramm)
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek az áfonya mártásra: a kész áfonyamártásom súlya 425 gramm lett, ebben nekem 102 kalória, 2 gramm fehérje, 1 gramm zsír és 20 gramm szénhidrát lett.