Cacciatore, olasz csirkepörkölt

Cacciatore, olasz csirkepörkölt
cacciatore_csirkeporkolt_finomat_maskepp pinit

Bevezető – Cacciatore

Az egyik leghelytelenebb dolog, ami az életmódomat illeti, az, hogy este még nyomogatom a telefonomat az ágyban. Jelzem, tudom, hogy ez egy igen káros szokás, az alvásminőségem hibáinak oka minden bizonnyal ide vezethetőek vissza. Senki se kövesse a példámat! 🤭 Rendszerint ilyenkor még olvasom a Biblia applikációmban az éppen elkezdett olvasási tervet, pörgetem a Pinterest hírfolyamát, nyomom a Duolingo-t vagy valamelyik másik angoltanulós alkalmazásomat -jó, oké elismerem, ez utóbbi ritkábban fordul elő- és nem utolsó sorban ilyenkor szoktam a receptgyűjtős applikációkat is nézegetni. Persze ilyenkor mindig totál éhes leszek 😁

Na de hogy miért írtam mindezt le?

A Tasty applikációját bátran és jószívvel ajánlom Nektek is (ha még nem ismernétek), szenzációs receptek vannak fent. Itt láttam meg elsőnek a cacciatore olasz eredetű receptet is. Maga a cacciatore szó egyébként focistát jelent a google fordító szerint. Ha bárkinek van fogalma arról, hogy egy csirkepörkölt miért kapja a focista elnevezést, kérem írja meg, mert komolyan szeretném tudni.

Visszakanyarodva a recepthez: számos változatot elolvastam. A Tasty csapatában ezt a változatot Jordan Kenny alkotta meg, Ő vörös borosan készítette, de vannak akik olívabogyót vagy éppen reszelt sárgarépát is tesznek a hús mellé. Mi nem igen fogyasztunk alkoholt -oké, bevallom én gyümölcsbor rajongó vagyok-, így én azt kihagytam. S ha tettem volna bele például olívabogyót, akkor valószínűleg a család legfiatalabb tagjai hagyták volna ki a pörkölt megkóstolását.

Maga az étel tojás-, tej-, és gluténmentes fogás. Ha bármelyik mentességre kiemelten kell figyelnünk az elkészítés/tálalás során, akkor érdemes ehhez igazítani a köretünket is. Én most durumtésztát (glutént tehát tartalmazott) kínáltam mellé. De például rizzsel is el tudom képzelni.

Alapvetően minden ételérzékenységnél fontos, hogy ne tegyük ki keresztszennyeződésnek az ételünket sem az alapanyagok, sem az elkészítés szempontjából. De talán a gluténérzékenységnél ez lényegesen fontosabb, vagy úgy helyesebb, hogy könnyebb hibát véteni. Javaslom, ha a cél gluténmentes étel elkészítése, akkor a szálló liszttől/gluténtől mindenképpen takarítsuk ki a konyhának alaposan, legyenek külön edényeink a gluténmentes ételek elkészítéséhez (leginkább a faeszközeinkből).

Újabban olvashatjátok a recepteknél, hogy megnézem mennyibe került az elkészítése az adott ételnek. Ugye a felhasznált energia árával nem, csak alapanyagárakkal szoktam számolni. Mivel napról napra változ(hat)nak a termékek árai, így a lentebb leírt számok tényleg pillanatnyilak aktuális képet adnak nekünk. Szóval lássuk:

Csirkecombból éppen -elvileg- akciósan kaptam 1089 forintért. Csontos, nem filé, de következőnek lehet filével fogom kipróbálni. Gombából szinte mindig saját márkás, fagyasztott verziót használok. Ennek semmilyen más oka nincs, csak a gyors romlandósága. Én tettem bele, ahogyan majd látni fogjátok lentebb, egy adag hámozott, aprított paradicsomot, ha van nyárról eltéve, vagy ennek a receptnek az elkészítéséhez majd a nyári hónapokban kaptok kedvet cseréljétek le bátran friss paradicsomra. Ugyan ez utóbbi esetben elképzelhető, hogy egy kevés paradicsompürét adnék hozzá. Köretnek teljes kiőrlésű durumtésztát főztem ki, ezt a fajtát a képen, mert újabban a Férjem kifejezetten ezt kéri, ez ízlik neki:

auchan_teljes_kiorlesu_durum_teszta_finomat_maskepp

Tehát lett kicsivel több, mint 2 kg ételünk -köret nélkül- mindez, durván 2800 forintunkba került. A tészta egyébként 1 csomaggal 499 forintba kerül az Auchanban jelenleg. A kifőtt tésztámból lett picivel több, mint 1400 gramm -hát nem al dente elismerem 🤭 -. Én ezt az ételt 6 adagra osztottam, körettel együtt körülbelül 600 forint / főre jött ki az étel. Szerintem ez nem rossz, én minőségi* ételnek, húsos kosztnak ítélem meg. Laikusként a tápanyagértékeivel is elégedett vagyok.

minőségi: számomra ez az étel minőségi, mert fehérjében egész jó, zsírban lehetne picit alacsonyabb ez tény, de van benne gomba, paprika, paradicsom, hús és a választott köret is tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát. Ennélfogva elégedett vagyok, remélem Ti is kedvet kaptok hozzá 🙂

Bármely évszakban készíthető, kezdő konyhatündérek is bátran lássanak neki az elkészítésének, mert nem nehéz.

cacciatore_olasz_csirkeporkolt_finomat_maskepp

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 60 perc Teljes Idő 1 óra 20 perc
Adag: 6 Kalóriák: 2894
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a körethez

Elkészítése

  1. Megmostam a húsokat. Leszedtem a csirkecombok bőrét és sóval-borssal megszórtam őket.

  2. Felvágtam a vöröshagymát apró kockákra.

  3. Egy teflonbevonatú edényt vékonyan kikentem olajjal és kérgesre sütöttem a húsok mindkét odalát. Majd kiszedtem a húsokat egy tányérra.

  4. Utána a maradék olajon üvegesre pároltam a kockázott vöröshagymát, hozzáadtam a gombát és a vékony csíkokra szelt paprikát is. 

  5. Miután többször átforgattam, és némileg összeestek a zöldségek, visszarakosgattam a csirkecombokat, majd rájuk öntöttem a paradicsomkonzervet is.

  6. Annyi vízzel öntöttem fel, hogy éppen ellepje a húsokat, a rozmaringgal megszórtam. Fedő alatt, kis hő fölött 40-45 percig főztem. Néha kicsit átmozgattam őket.

  7. Majd mikor fakanállal a húshoz érve szinte leesett a hús a csontról, befűszereztem. Megszórtam az oregánóval, sóval, az édesítőszerrel. 

    Én ekkor adtam hozzá kettő evőkanál szójaszószt is. Ez utóbbi teljesen elhagyható, de szerintem ad az ételnek egy jellegzetes ízt, amit mi szeretünk. 

Köret elkészítése

  1. Feltettem egy nagy lábosban vizet forrni a tésztának. Mikor már sűrűn gyöngyözött a víz, beleszórtam a száraztésztát és nagyjából 8-10 perc alatt készre főztem.

  2. Leszűrtem, megsóztam és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsoltam. 

  3. Forrón tálaltam. 

    cacciatore_finomat_maskepp

Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 121.9kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.1g8%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 65.59mg22%
Nátrium 350.7mg15%
Kálium 235.01mg7%
Összes szénhidrát 2.55g1%
Élelmi rost 0.74g3%
Cukrok 1.06g
Fehérje 16.23g33%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő adatok 100 grammra vetítve szerepelnek és hozzávetőleges/irányadó értékek!

A cacciatore glikémiás indexe nagyjából 10% körüli.

100 gramm kész tésztában nekem (!) 121 kalória, 24 gramm szénhidrát, 4,5 gramm fehérje és 1,5 gramm zsír lett (irányadó értékek!)

Kulcsszavak: cukormentes, tojásmentes, tejmentes, húsos fogás,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy