Akad már egy mustáros-tejfölös csirkés recept a blogon korábbról, de ebben a mostaniban nincs padlizsán, egy tárkonyos fűszerezést kapott és most csirkecombbal dolgoztam. Igaz most a választásom durum tésztára esett, de természetesen a köret lecserélhető. Nagyjából a krumplipürén kívül szinte minden illene mellé.
A korábbi mustáros-tejfölös csirkemell:
Tejfölös-mustáros csirke padlizsánnal bolondítva
Kölesliszttel sűrítettem, ez az egyik kedvencem, ha ételek sűrítéséről van szó és gluténmentesen szeretném elkészíteni, de meglátásom szerint ez lecserélhető, elsősorban -ha gluténmentes szószt szeretnénk- tápióka keményítőre.
Hozzávalók
20 ml zsiradék (nálam növényi olaj)
1 nagyobb fej vöröshagyma (pucolt súlya 110 gramm)
1450 gramm csirkecomb (bőr nélkül)
220 gramm tejföl (nálam 12%-os)
30 gramm kölesliszt
1 liter víz
50 gramm mustár
Fűszerek:
1 púpos evőkanál tárkony
8 gramm só
1 csapott teáskanál őrölt bors
Köretnek:
500 gramm durum penne (szárazon mérve)
Elkészítése
apró kockákra vágtam a vöröshagymát, majd a zsiradékon üvegesre pároltam. Eddigre leszedtem a bőrt a csirkecombokról és a párolt hagymaágyra fektettem a húsokat. Fedőt tettem a lábosomra. Addig hagytam sülni a combokat, míg barnás kérget kapott, majd fordítottam rajtuk. Felöntöttem 1 liter vízzel és ismét fedőt visszahelyezve rá hagytam főni őket. Amikor már a villám már lazán kicsúszott a húsból, kikevertem a tejfölt a kölesliszttel, hozzáadtam a mustárt és a fűszereket. Ráöntöttem a csirkékre és alaposan elkevertem. Néhány perc főzés után el is érte a megfelelő állagot, elzártam alatta a hőt.
Köretnek durum penne tésztát főztem ki.
Melegen tálaltam!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (köret nélkül) 1785 gramm lett, ebben nekem 3082 kalória, 367 gramm fehérje, 161 gramm zsír és 49 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 35 gramm) lett.
Jó étvágyat!