tejszínes sült csirkemell
Húsos ételek

Tejszínes sült csirkemell bulgurral

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Tejszínes_sült_csirkemell_bulgurral

Laktató, ám gyorsan elkészíthető fogás, „alig van időm bármire is” napok kiváló választása. A sajtos-tejszínes szósznak köszönhetően még az utolsó bulgurszem is eltűnt a nagyobbik gyermekünk tányérjáról, amire nem igen volt/van példa.

Maga a szósz gluténmentes, hiszen teljes kiőrlésű barna rizsliszttel sűrítettem, így ha gluténérzékeny ismerőst/barátot várunk vendégségbe, akkor érdemes a köretet mondjuk rizsre cserélni. Ha a gluténmentesség egyáltalán nem fontos, akkor természetesen a sűrítésre használt lisztet is lehet cserélni bármilyen egyéb gluténtartalmúra.

A szószba kevert sajt esetében kenhető krémsajtot használtam (cream cheese goldessa light), de szerintem bármelyik megfelel. Nekem most light volt itthon, szerintem érdemes is figyelni rá, hiszen ha választhatunk kevesebb zsírtartalmút, miért ne tennénk? A ráreszelt sajt akár el is hagyható, vagy szórhatunk rá szintén csökkentett zsírtartalmút.

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

250 ml főzőtejszín 10%-os

100 ml víz

40 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

100 gramm natúr krémsajt

90 gramm reszelt sajt (nálam most edami)

Fűszerek:

10 gramm csirkefűszersó

½ teáskanál őrölt szerecsendió

½ tesókanál őrölt gyömbér

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

7 gramm só

Elkészítése: a csirkemelleket alaposan megmostam, majd vékony szeletekre vágtam. A  csirkefűszersóval bedörzsöltem a szeleteket, majd egy jénaiba rakosgattam őket.

Mikor ezzel elkészültem, feltettem melegedni 250 ml főzőtejszínt 150 ml vízzel. Hozzáadtam a 40 gramm teljes kiőrlésű barna rizslisztet és folyamatos kevergetés mellett, csomómentesre, megfelelő sűrűségűre főztem. Majd beletettem a krémsajtot és alaposan elkevertem. Hozzáadtam a gyömbért, a szerecsendiót, a sót és a csipet édesítőszert. A sűrű, krémes szószt ráöntöttem a csirkemellekre.

A sütőmet 200°C-ra állítottam és fedő alatt 30 percig sütöttem.


Szándékosan nem írtam mennyiséget a bulgurral kapcsolatban, ugyanis nem lenne mérvadó, mert maradt még előző napról kész bulgurom, így ehhez az ételhez viszonylag keveset készítettem frissen. Én a bulgurt mindig megpirítom egy evőkanálnyi olajon, és dupla mennyiségű vízzel szoktam felönteni. Fedő alatt szoktam főzni, míg magába nem szívja az összes folyadékot. Utána hőről levéve, fedő alatt, konyharuhával lefedve szoktam hagyni még pihenni, duzzadni a bulgurt.


Majd kivettem a jénait, megszórtam a reszelt sajttal és már fedő nélkül tettem vissza újabb  15 percre. Az utolsó 6-7 percben bekapcsoltam a grill funkciót is.

Melegen tálaltam.

DSCF9929


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya 1044 gramm lett, ebben nekem 2168 kalória, 280 gramm fehérje, 83 gramm zsír és 54 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 30 gramm) lett.

Jó étvágyat!

DSCF9930

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: