pixabay.com
Heti menük

Heti menü tervezése avagy bevásárlólistával az élet!

Menütervező sorozat

Ezzel a cikkel útjára indítom a heti menütervezés sorozatot, s most megosztom Veletek a mi jövő heti menütervezetünket is. Minden reményem és tervem szerint ehhez hasonló, menüt tartalmazó cikk, minden héten szerdán fog megjelenni a blogon.  Talán Ti is kedvet kaptok egyikhez-másikhoz vagy a lenti menü láttán, új ötletek jutnak eszetekbe a saját terveiteket illetően. Amihez van recept a blogon, azok az étel nevére kattintva elolvashatóak, amikhez pedig még nincs, azokhoz hamarosan felkerülnek a receptek.

Csütörtöki Facebook posztban megkérdeztem Tőletek, hogy:

Szoktatok heti menüt, előre tervezni?
Mennyiszer jártok boltba?
Tudatosan terveztek egy bizonyos pénzügyi kerettel, amit élelmiszerre szántok? Van plafon, ami fölé nem szívesen mentek?
Vagy inkább nem terveztek, mert az élelmiszer az alap és minden ami a kosárba kerül, az szükséges, így egyszerűen nincs is ,,kidobott pénz”?

Jó volt olvasni a hozzászólásokat, ezúton is köszönöm!

A feltett kérdésekre adott válaszaim

Igyekszünk hetente egyszer boltba járni, maximum kétszer. Ugye, az áruházak marketingesei és reklámújság szerkesztői/vezetői nagyszerűen megtervezik, hogy

    • van egy akcióváltás -általában- csütörtökönként,
    • egy újabb akciós időszak szombatra-vasárnapra,
    • és még egy a következő hétfőtől egészen szerdáig.
pixabay_bolt
Forrás: pixabay.com (kattintható)

Nos még annak is nehéz ennek az „akciódömpingnek” ellenállni, aki nagyon is tudatosan tervez.

Meglátásom szerint a tudatosság fontos az élet megannyi területén, bár sokszor nekem is adódnak nehézségeim. Van, hogy valamit kedvezőbb áron kínálnak, és leírhatatlan vágyat érzek, hogy MOST kell belőle venni! S ez, valahol talán rendben is van, ha a megvásárolt termék eláll vagy záros határidőn belül fel tudjuk használni. Mert ha megvásároltuk, de hasznát venni nem tudjuk, akkor könnyen élelmiszerpazarlás lesz a vége. Az pedig nagyon nem jó, s nem csak azért, mert számos helyen a Földön éheznek. Erről korábban írtam már 6 tipp az élelmiszerpazarlás ellen! címmel.

Egyébként hiszem, hogy egy jól/kellően feltöltött kamra fél siker, így mi is mindig igyekszünk ezt szem előtt tartani! (S itt, nem a COVID által okozott/kiváltott pánikvásárlásból felhalmozott 30 kg lisztmennyiségre gondolok).

Ahogy mi csináljuk…

Igen áldott helyzetben vagyunk, mert olyan helyen élünk, ahol a közelben számos bolt fellelhető (Lidl, Penny, Auchan, Tesco, Interspar, kicsit távolabb Aldi), így bőven van lehetőségünk válogatni és nem okoz extra kiadást az sem-utazási költség-, ha több helyre kell elmenni, a befektetett időt leszámítva. Bár utóbbi is roppant mód fontos.

Így a heti menüt általában a kiadott akciós újságok kínálatához igazítjuk. Ezt persze van, hogy felülírja egy-egy olyan akció, ami a helyi bolt „magánakciója”, de összességben jól működő és bevált dolog. Persze az is előfordul, hogy előző napról marad annyi, hogy aznapra is elég lenne, ekkor:

  • vagy nem főzök és a menüből előre megtervezett ételt kihagyom,
  • vagy ha fagyasztható az étel, akkor mélyhűtőbe teszem és olyan napokra tartogatom, amikor nincs időm/lehetőségem főzni

Előbb az akciókat nézem meg és ahhoz igazítom a menüt, nem fordítva. Persze akad olyan, hogy mindenképpen valami olyanra vágyunk, ami nem akciós, de ez viszonylag ritka -egyébként általában a sajttállal és frissen sült bagettel vagyunk így- és a tudatos tervezés következményeként nem okoz gondot megvenni alkalmanként ezt-azt pluszban.

Tehát hetente egyszeri, maximum kétszeri alkalomra próbáljuk redukálni a boltba járást, s bizony van egy plafon a pénzügyi keret tekintetében, amit nem szívesen lépünk át. Szerintem ez nagyon fontos, és a háztartási napló szerves részét képzi életünknek. Mi a Royal Cashflow online programot használjuk nagyjából 8 éve.

Frissítés!

Utóbbi időszakban kipróbáltam a Bluecoins nevű alkalmazást, mely a Royal Cashflow-hoz hasonlóan nagyszerű pénzügyi tervező. Hátránya -ha valakinek az egyáltalán-, hogy csak app-on elérhető -szerintem- és csak Google Play-en keresztül hozzáférhető. Ennek is van ingyenes része, érdemes ezt is kipróbálni.

A másik nagyon fontos haszna a heti menü tervezésének, hogy nem aznap kell körüljárni a „mit főzzek ma?” kérdéskört. Nekem nagyon sokáig nem tűnt fel, de rengeteg időt elvett (s el is vesz a mai napig, ha kimarad a tervezés valamilyen okból kifolyólag) az időmből/reggelemből a válasz kigondolása. És a legtöbb esetben a pénztárcánk/költségvetésünk is bánja!

pixabay_alma
Forrás: pixabay.com (kattintható)

Íme, az első, heti menüterv

Hétfő:

Tejszínes őszibarackleves

Bakonyi csirkemell basmati rizzsel 

Kedd:

Bugaci leves

Palacsinta

Szerda:

Joghurtos csicseriborsóleves

Amerikai minifánk

Csütörtök:

Tejfölös gombaleves csiperkéből

Rizskoch

Péntek:

Buffalo csirkeszárnyak sütőben sült steak burgonyával

Szombat:

Zöldséges lencseleves

Lángos

Vasárnap:

Hamburger

 

heti_menü_1
A képre kattintva, letölthető!

Természetesen, ahogy a neve is mutatja ez csak tervezet, nálam is bármikor-bármi közbe jöhet, ami miatt a menü változik (marad maradék, extra elfoglaltság miatt kimarad az aznapi főzés stb.) .

A blogon fent lesz még néhány heti menü (terv), de lesz, amikor csak hírlevélben fogom kiküldeni. Iratkozz fel és tarts velem az e-mailekben is.

Jó menütervezést Nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy