Menütervező sorozat
Ezzel a cikkel útjára indítom a heti menütervezés sorozatot, s most megosztom Veletek a mi jövő heti menütervezetünket is. Minden reményem és tervem szerint ehhez hasonló, menüt tartalmazó cikk, minden héten szerdán fog megjelenni a blogon. Talán Ti is kedvet kaptok egyikhez-másikhoz vagy a lenti menü láttán, új ötletek jutnak eszetekbe a saját terveiteket illetően. Amihez van recept a blogon, azok az étel nevére kattintva elolvashatóak, amikhez pedig még nincs, azokhoz hamarosan felkerülnek a receptek.
Csütörtöki Facebook posztban megkérdeztem Tőletek, hogy:
❓Szoktatok heti menüt, előre tervezni?
❓Mennyiszer jártok boltba?
❓Tudatosan terveztek egy bizonyos pénzügyi kerettel, amit élelmiszerre szántok? Van plafon, ami fölé nem szívesen mentek?
❓ Vagy inkább nem terveztek, mert az élelmiszer az alap és minden ami a kosárba kerül, az szükséges, így egyszerűen nincs is ,,kidobott pénz”?
Jó volt olvasni a hozzászólásokat, ezúton is köszönöm!
A feltett kérdésekre adott válaszaim
Igyekszünk hetente egyszer boltba járni, maximum kétszer. Ugye, az áruházak marketingesei és reklámújság szerkesztői/vezetői nagyszerűen megtervezik, hogy
-
- van egy akcióváltás -általában- csütörtökönként,
- egy újabb akciós időszak szombatra-vasárnapra,
- és még egy a következő hétfőtől egészen szerdáig.
Nos még annak is nehéz ennek az „akciódömpingnek” ellenállni, aki nagyon is tudatosan tervez.
Meglátásom szerint a tudatosság fontos az élet megannyi területén, bár sokszor nekem is adódnak nehézségeim. Van, hogy valamit kedvezőbb áron kínálnak, és leírhatatlan vágyat érzek, hogy MOST kell belőle venni! S ez, valahol talán rendben is van, ha a megvásárolt termék eláll vagy záros határidőn belül fel tudjuk használni. Mert ha megvásároltuk, de hasznát venni nem tudjuk, akkor könnyen élelmiszerpazarlás lesz a vége. Az pedig nagyon nem jó, s nem csak azért, mert számos helyen a Földön éheznek. Erről korábban írtam már 6 tipp az élelmiszerpazarlás ellen! címmel.
Egyébként hiszem, hogy egy jól/kellően feltöltött kamra fél siker, így mi is mindig igyekszünk ezt szem előtt tartani! (S itt, nem a COVID által okozott/kiváltott pánikvásárlásból felhalmozott 30 kg lisztmennyiségre gondolok).
Ahogy mi csináljuk…
Igen áldott helyzetben vagyunk, mert olyan helyen élünk, ahol a közelben számos bolt fellelhető (Lidl, Penny, Auchan, Tesco, Interspar, kicsit távolabb Aldi), így bőven van lehetőségünk válogatni és nem okoz extra kiadást az sem-utazási költség-, ha több helyre kell elmenni, a befektetett időt leszámítva. Bár utóbbi is roppant mód fontos.
Így a heti menüt általában a kiadott akciós újságok kínálatához igazítjuk. Ezt persze van, hogy felülírja egy-egy olyan akció, ami a helyi bolt „magánakciója”, de összességben jól működő és bevált dolog. Persze az is előfordul, hogy előző napról marad annyi, hogy aznapra is elég lenne, ekkor:
- vagy nem főzök és a menüből előre megtervezett ételt kihagyom,
- vagy ha fagyasztható az étel, akkor mélyhűtőbe teszem és olyan napokra tartogatom, amikor nincs időm/lehetőségem főzni
Előbb az akciókat nézem meg és ahhoz igazítom a menüt, nem fordítva. Persze akad olyan, hogy mindenképpen valami olyanra vágyunk, ami nem akciós, de ez viszonylag ritka -egyébként általában a sajttállal és frissen sült bagettel vagyunk így- és a tudatos tervezés következményeként nem okoz gondot megvenni alkalmanként ezt-azt pluszban.
Tehát hetente egyszeri, maximum kétszeri alkalomra próbáljuk redukálni a boltba járást, s bizony van egy plafon a pénzügyi keret tekintetében, amit nem szívesen lépünk át. Szerintem ez nagyon fontos, és a háztartási napló szerves részét képzi életünknek. Mi a Royal Cashflow online programot használjuk nagyjából 8 éve.
Frissítés!
Utóbbi időszakban kipróbáltam a Bluecoins nevű alkalmazást, mely a Royal Cashflow-hoz hasonlóan nagyszerű pénzügyi tervező. Hátránya -ha valakinek az egyáltalán-, hogy csak app-on elérhető -szerintem- és csak Google Play-en keresztül hozzáférhető. Ennek is van ingyenes része, érdemes ezt is kipróbálni.
A másik nagyon fontos haszna a heti menü tervezésének, hogy nem aznap kell körüljárni a „mit főzzek ma?” kérdéskört. Nekem nagyon sokáig nem tűnt fel, de rengeteg időt elvett (s el is vesz a mai napig, ha kimarad a tervezés valamilyen okból kifolyólag) az időmből/reggelemből a válasz kigondolása. És a legtöbb esetben a pénztárcánk/költségvetésünk is bánja!
Íme, az első, heti menüterv
Hétfő:
Bakonyi csirkemell basmati rizzsel
Kedd:
Bugaci leves
Szerda:
Csütörtök:
Tejfölös gombaleves csiperkéből
Péntek:
Buffalo csirkeszárnyak sütőben sült steak burgonyával
Szombat:
Zöldséges lencseleves
Vasárnap:
Természetesen, ahogy a neve is mutatja ez csak tervezet, nálam is bármikor-bármi közbe jöhet, ami miatt a menü változik (marad maradék, extra elfoglaltság miatt kimarad az aznapi főzés stb.) .
A blogon fent lesz még néhány heti menü (terv), de lesz, amikor csak hírlevélben fogom kiküldeni. Iratkozz fel és tarts velem az e-mailekben is.
Jó menütervezést Nektek!