barackleves_termeszetes_edesitoszerrel_finomat_maskepp
Húsmentes ételek Levesek

Tejszínes barackleves, a nyári kánikula fénypontja

Bevezető – Barackleves

Mi igen szeretjük a leveseket, azt hiszem, ennek fontossága nyáron mutatkozik meg a leginkább. Kevés finomabb dolog van a rettentő hőségben, mint egy tál, igen hideg leves (természetesen a folyadékpótlás szempontjából nézve is). A tejszínes barackleves is azok közé sorolható, ami csak a hűtőből finom, így nyáron hetente akár többször is elkészítem.

Ez az étel könnyedén készíthető gluténmentesen is, hiszen a sűrítésre szánt liszten kívül nincs más hozzávaló, ami alapvetően tartalmazna glutént! Azonban, amennyiben gluténérzékeny számára szolgálnánk fel, mindenképpen kiemelt figyelmet kell szentelnünk a hozzávalóink, a konyhánk és a konyhai eszközeink teljes tisztaságára! A glutén száll! Egy konyhában, ahol egyébként használnak glutént tartalmazó élelmiszereket, ott alaposan ki kell takarítani, ha fő szempont a gluténmentes végeredmény! A durumlisztet bátran cserélhetjük gluténmentes lisztre a sűrítéshez (akár keményítő, (barna) rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt stb.)

Ha tejmentesen készítenénk, akkor bármilyen növényi eredetű „tejszínnel” pótolhatjuk a főzőtejszínt. Talán valamilyen semlegesebb ízvilágút választanék, de vállalkozókedvűek nyúlhatnak kókuszkrém után is.

Ha esetleg kipróbálnátok más gyümölcsleveseket is, akkor ajánlom figyelmetekbe a tejfölös meggylevest és a körtelevest is.

Tejfölös meggyleves tejszínhabbal

 

Hozzávalók

270 gramm őszibarack (mag nélküli súly)

270 gramm sárgabarack (mag nélküli súly)

200 ml főzőtejszín (10%-os)

10 gramm durumliszt vagy egyéb liszt

Néhány szem szegfűszeg vagy 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg

1 csapott teáskanál őrölt fahéj (lehet helyette 1-2 rúd fahéj )

1,5 liter víz

40-50 gramm négyszeres erejű édesítőszer (ízlés kérdése a mennyisége) – 160-200 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer

Elkészítése

A barackokat megfosztottam magjuktól (én a héjukhoz nem szoktam nyúlni) és feltettem főni 1,5 liter vízben. Beletettem a szegfűszeget, és a fahéjat (ha egész fahéjat használunk, akkor azokat is hozzáadhatjuk ilyenkor) is. Mikor teljesen megpuhultak a gyümölcsök, kikevertem a főzőtejszínt a durumliszttel  és a barackokhoz öntöttem. Hagytam, hogy egy utolsót éppen forrjon, majd elzártam alatta a gázt és megédesítettem édesítőszerrel.

Frissen felvert cukormentes tejszínhabbal szoktam tálalni, de természetesen ez utóbbi elhagyható!


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesem súlya 2139 gramm lett, ebben 520 kcal, 11 gramm fehérje, 22 gramm zsír és 69 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 60 gramm) lett benne. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Gluténmentesen, durumlisztet tápióka keményítőre cserélve ⤵

barackleves_cukormentes_finomat_maskepp

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy