Bevezető – Eperlekvár
Az inzulinrezisztenciámból adódóan lekvárokból is cukormenteset fogyaszt itthon mindenki, a gyerekek, vagyis a nagyobbik miatt pedig szerettem volna tartósítószermentesen eltenni “télire” -nem, addig tuti nem húzzuk ki ezzel az adaggal 🙂 -. Szerintem egy szép külsővel ajándéknak sem utolsó. Mi jelen esetben 5 kilogramm epret vettünk, ebből a tisztított válogatott eper súlya végül 4183 gramm lett. Pektinnel sűrítettem.
A blogon található barack-, és szilvalekvár is.
Hozzávalók
4183 gramm eper
10 gramm pektin
100 gramm négyszeres erejű édesítőszer – függ a gyümölcs édességétől is-
Elkészítése
A legelső teendő hogy hibátlan állapotú befőttes üvegeket kerestem és alapos mosószeres elmosás után kiforráztam -fertőtlenítettem- a fedőkkel együtt őket. Egy tiszta konyharuhán hagytam lecsepegni a vizet róluk.
- Az epret átválogattam, alaposan megmostam és fel tettem főni egy lábosban.
- Amikor már úgy láttam kellően megpuhult az eper, merülő botmixerrel pépesítettem -én nem hagytam benne eper darabokat a férjem kérésére-.
- Majd kimértem a pektint és folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam. Megvártam míg ismét felforrt egy utolsót, majd a tűzről levéve hozzákevertem az édesítőszert is.
- A lekvárt a már fertőtlenített befőttes üvegekbe adagoltam és szorosan ráhúztam a tetejüket -én a férjem segítségét is kértem-. Ha túl lehet húzni a fedőt, az nem túl szerencsés, érdemes másikat keresni, de legalább befőzési celofánt tenni az üveg teteje és a kupakja közé. Ha ezen a lépésen túl vagyunk, utána körülbelül 5 percig lefordítva hagyjuk pihenni.
- Majd következik a száraz dunszt. A lehető legjobban be kell(ene) csomagolni a lekvárt -már visszafordítva őket-, hogy a lehető leglassabban tudjon kihűlni. Én kettő darab plédbe, duplán szoktam becsavarni őket. Amint teljesen kihűltek el is lehet tenni spájzba, kamrába stb.
A fent megadott pektin mennyiséggel lekvár állagú lesz, ha valaki dzsemet szeretne mindenképpen többet használjon belőle.
Fontos! Érdemes ránézni az üvegekre, ha mégsem sikerült jól lezárni az üvegeket, biztosan megromlik az eper, bugyogni kezd -kiforr az üvegből szó szerint-, természetesen ezt elfogyasztani nem szabad!
Az üvegek díszítésére egyszerű krepp papírt használtam, amit kör alakúra vágtam és a spárgával körbe kötöttem. A címkékért a férjemnek hatalmas köszönet, Neki 5, nekem legalább 45 perc lett volna 🙂
Hozzávetőlegesen (irányadó értékek) 100 gramm eperben 7,3 gramm szénhidrát és 31,2 kalória lett nekem.
Jó befőzést!