eperlekvar
Egyéb édességek Lekvárok Sütemények

Tartósítószer- és cukormentes eperlekvár

Bevezető – Eperlekvár

Az inzulinrezisztenciámból adódóan lekvárokból is cukormenteset fogyaszt itthon mindenki, a gyerekek, vagyis a nagyobbik miatt pedig szerettem volna tartósítószermentesen eltenni “télire” -nem, addig tuti nem húzzuk ki ezzel az adaggal 🙂 -. Szerintem egy szép külsővel ajándéknak sem utolsó. Mi jelen esetben 5 kilogramm epret vettünk, ebből a tisztított válogatott eper súlya végül 4183 gramm lett. Pektinnel sűrítettem.

A blogon található barack-, és szilvalekvár is.

Hozzávalók

4183 gramm eper

10 gramm pektin

100 gramm négyszeres erejű édesítőszer – függ a gyümölcs édességétől is-

Elkészítése

A legelső teendő hogy hibátlan állapotú befőttes üvegeket kerestem és alapos mosószeres elmosás után kiforráztam -fertőtlenítettem- a fedőkkel együtt őket. Egy tiszta konyharuhán hagytam lecsepegni a vizet róluk.

  • Az epret átválogattam, alaposan megmostam és fel tettem főni egy lábosban.
  • Amikor már úgy láttam kellően megpuhult az eper, merülő botmixerrel pépesítettem -én nem hagytam benne eper darabokat a férjem kérésére-.
  • Majd kimértem a pektint és folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam. Megvártam míg ismét felforrt egy utolsót, majd a tűzről levéve hozzákevertem az édesítőszert is.

eperlekvár_befőzés

  • A lekvárt a már fertőtlenített befőttes üvegekbe adagoltam és szorosan ráhúztam a tetejüket -én a férjem segítségét is kértem-. Ha túl lehet húzni a fedőt, az nem túl szerencsés, érdemes másikat keresni, de legalább befőzési celofánt tenni az üveg teteje és a kupakja közé. Ha ezen a lépésen túl vagyunk, utána körülbelül 5 percig lefordítva hagyjuk pihenni.

cukormentes_eperlekvár_házilag

  • Majd következik a száraz dunszt. A lehető legjobban be kell(ene) csomagolni a lekvárt -már visszafordítva őket-, hogy a lehető leglassabban tudjon kihűlni. Én kettő darab plédbe, duplán szoktam becsavarni őket. Amint teljesen kihűltek el is lehet tenni spájzba, kamrába stb.

A fent megadott pektin mennyiséggel lekvár állagú lesz, ha valaki dzsemet szeretne mindenképpen többet használjon belőle. 

tartósítószermentes_eperlekvár_cukormentes

Fontos! Érdemes ránézni az üvegekre, ha mégsem sikerült jól lezárni az üvegeket, biztosan megromlik az eper, bugyogni kezd -kiforr az üvegből szó szerint-, természetesen ezt elfogyasztani nem szabad!

Az üvegek díszítésére egyszerű krepp papírt használtam, amit kör alakúra vágtam és a spárgával körbe kötöttem. A címkékért a férjemnek hatalmas köszönet, Neki 5, nekem legalább 45 perc lett volna 🙂

Hozzávetőlegesen (irányadó értékek) 100 gramm eperben 7,3 gramm szénhidrát és 31,2 kalória lett nekem.

eperlekvár_tartósítószermentesen_cukormentesen

Jó befőzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy