Hentes tokány durum szarvacskával
Tokány iránti rajongásunk mit sem csökkent az elmúlt időszakban, s a temesvári-, valamint a borsos verziók után most a hentes-változat került terítékre.
Korábban is írtam, sajnos nem egy alakbarát ételről van szó, hiszen mindegyik alapját képzi a szalonna, ellenben nagyon finom -igazságtalanság 😀 -. Most durum tésztára esett a választásom a köret kapcsán, de meglátásom szerint a nokedli vagy éppen a rizs is kiváló választás mellé.
Maga a tokány alapvetően gluténmentes, így ha a köretválsztás során rizs mellett döntünk, akkor gluténmentes ételt szolgálhatunk fel. Természetesen a keresztszennyeződés elkerülésére kiemelten kell figyelni, ha a megvendégeltek között akad gluténra érzékeny!
Én most sertéstarjából készítettem, sűrű és rövid lével, csíkokra vágott hússal. Picit több szalonna került alá az én esetemben mint terveztem, mert a 20 dkg helyett 25 dkg szalonna került a mérlegre. Egyrészt nem szerettem volna problémázni a Hölgynek ezen, másrészt apalvetően nem szoktunk leülni „szalonnázni“, így tudtam, ha nem használom fel, annak pazarlás lesz a vége.
Egész évben készíthető, nincs olyan összetevője, amely alapján szezonálisnak lehetne mondani. Kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik, hiszen nekem is sikerült, másnak is fog!
Hentes tokány durum szarvacskával
Hozzávalók
Hozzávalók a körethez
Elkészítése
-
Hosszú csíkokra vágtam a szalonnát, majd kis hő fölött pirítani kezdtem őket.
-
Majd szintén vékony szeletekre felvágtam a vöröshagymát, összezúztam a fokhagymákat is. Mikor a szalonna zsírt eresztett, elsőnek a vöröshagymát, majd miután az üvegesre párolódott, a fokhagymát is hozzáadtam.
Érdemes a fokhagyma hozzáadása után többször átkavarni, figyelni rá, mert a fokhagyma gyorsan meg tud égni! -
Felcsíkoztam a tarját is, majd a hagymás-szalonnás egyveleghez adtam.
-
Felöntöttem nagyjából 600 ml vízzel és fedő alatt, kis láng fölött hagytam puhává főni a húst.
-
Időnként átkverertem, majd miután megpuhultak a húsdarabok, hozzáadtam a paradicsomopürét is.
-
Megszórtam sóval, borssal és a csipet édesítőszerrel. Addig hagytam főni, míg el nem főtt a leve, sűrű lé maradt rajta.
-
A tésztát forrásba lévő vízbe öntöttem és 10-12 perc alatt készre főztem. Leszűrtem, 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal meglocsoltam, sóval megszórtam és átkevertem.
-
Forrón tálaltam.
Adag 4
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 242.09kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 17.5g27%
- Telített zsír 4.6g23%
- Transzzsír 0.09g
- Koleszterin 54.7mg19%
- Nátrium 356.4mg15%
- Kálium 255.8mg8%
- Összes szénhidrát 2.9g1%
- Élelmi rost 0.19g1%
- Cukrok 0.52g
- Fehérje 16.6g34%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A hentes tokány teljes súlya főzés után nekem 1201 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett.