A formázási ötlettel Pinteresten találkoztam (ide kattintva elérhető), készítettem hozzá egy kelt tésztát és már meg is született a másnapi reggelije a Fiúknak (de vacsorára is jó ötlet). Én, ez alkalommal kördobozos sajtot kentem bele, mert Tomikám mostanság még magában is azt enné, de természetesen reszelt sajttal, vagy éppen mozzarellával is finom lehet. (Sőt, azt gondolom, szinte bármivel!)
Hozzávalók
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm durumliszt (de bármilyen fehér liszt –vagy akár teljes kiőrlésű is- lehet helyette)
15 gramm friss élesztő
20 gramm búzasikér
20 gramm napraforgómag
20 gramm lenmag
5 gramm só
1 darab tojás a kenéshez
200 ml víz
140 gramm csirkemell sonka
105 gramm (6 darab) háromszög alakú sajt
Elkészítése
a liszteket kimértem a búzasikérrel, a sóval, a magvakkal, majd a tetejére morzsoltam a friss élesztőt. Géppel dagasztottam, közben folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A víz mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet.
Mikor alaposan kidagasztotta a robotgép, lefedve 35-40 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sonkákat elfeleztem és előkészítettem a sajtokat is.
A kelt tésztámat körülbelül 0,5 cm, téglalap alakúra nyújtottam és hat egyenlő részre vágtam. Egy kés segítségével az egyik vízszintes oldalukon viszonylag sűrűn kis bemetszéseket ejtettem, majd megkentem a sajttal és rárakosgattam a sonkaszeleteket is. Majd nem túl szorosan feltekertem őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a feltekert tésztákat, majd megkentem őket egy tojással. 180°C-os sütőben 15 perc alatt készre sütöttem őket. Lehetett volna őket viszonylag szorosan egymás mellé tortaformába is rakosgatni, akkor jobban egyben maradtak volna a kis szárak a tetején.
Nekem hat darab lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pékáruk súlya 771 gramm lett, ebben 1689 kcal, 94 gramm fehérje, 45 gramm zsír és 214 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 193 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!