Mondhatni, hogy minden évet valamilyen tortával búcsúztatunk, hiszen a Férjem Édesapja december 25-én született, így aznap mindig tortával készülök. Idén gesztenyekrémes-narancsos változat mellett döntöttem a Férjem unszolására.
Ugyanis, nem olyan régen volt lehetőségünk néhány napot kettesben tölteni, ahol a szálloda éttermében az egyik este gesztenyekrémes poharas desszertet is volt alkalmunk megkóstolni. Azóta többször készítettem itthon ebből a finomságból.
A piskóta a jól megszokott Farkas Vilmos féle piskóta, átalakítva. A liszteket teljes kiőrlésű lisztre és finomlisztre cseréltem. A finomlisztet Honfi Bernadett dietetikus ajánlása alapján durumlisztre is cserélhetjük a jobb felszívódás érdekében (nekem most sajnos nem volt itthon, de ez Titeket ne gátoljon a használatában!)
22 centiméter átmérőjű, szilikonos tortaformát használtam.
Figyelem! Fogyni vágyóknak ezt a tortát nem ajánlom (a krém igen zsíros), vagy csak vékony szeletet, utána kiadós sétával/edzéssel összekapcsolva! Esetleg érdemes light mascarponet vagy natúr krémsajtot választani a zsírosabb változat helyett!
Hozzávalók:
6 darab tojás (L-es méretűt használtam)
65 gramm teljes kiőrlésű liszt
30 gramm finomliszt (vagy egyéb fehér)
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 nagy csipet só
1 darab narancs frissen facsart leve
Hozzávalók a krémhez:
250 gramm mascarpone
250 gramm natúr gesztenye (gyorsfagyasztottat használtam, de cukormenteset)
200 ml cukormentes habtejszín
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 darab narancs frissen facsart leve
+ egy kevés holland kakaópor
+ néhány szelet narancs
Elkészítése: bekapcsoltam a sütőt 160°C-ra (alsó-felső).
Szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját robotgépem üstjébe tettem és magas fokozaton nagyjából 5 perc alatt krémesre kevertem. Közben a száraz hozzávalókat: liszteket, csipet sót kimértem egy külön tálba. Mikor a sárgája sűrű lett, következett a fehérje. Fontos, hogy a tál, amibe a fehérjét tesszük teljesen tiszta és száraz legyen.
A fehérjéhez adtam rögtön a legelején az édesítőszert, majd szintén magas fokozaton felvertem. A hab akkor jó, amikor már nem esik ki a tálból, viszont nem kőkemény, mert akkor megtörik, hanem inkább krémesebb az állaga.
Mikor a fehérje is felverődött, akkor a sárgáját ráöntöttem, határozott mozdulatokkal a massza alá nyúlva eldolgoztam. Majd hozzáadtam a száraz alapanyagokat. Szintén gyors mozdulatokkal elkevertem.
Tortaformámba öntöttem. A tészta széleit középről kifelé húztam a forma széleihez. Így a végeredmény az lett, hogy a közepe lejjebb volt, mint a széle, de ez nem gond, mert a sütés során a közepe szépen meg fog nőni.
A már meleg sütőbe toltam és nekem 40 perc alatt készre sült. Miután megsült, tiszta konyharuhára borítottam és hagytam teljesen kihűlni, krémmel töltés előtt.
Míg sült a torta elkészítettem a krémet. Robotgépem üstjébe tettem a habtejszínt, magas fokozaton habbá vertem, majd hozzáadtam a mascarponet, majd a már kiolvadt gesztenyét és édesítőszert. Hozzáöntöttem az egy darab narancs facsart levét. Alaposan elkevertem.
A kihűlt piskótát félbevágtam. A másik narancs kifacsart levével meglocsoltam a piskóta belsejét/lapjait. A krém felével megtöltöttem. Ráhelyeztem a piskótalapot/tetejét és kívülről is bevontam. Oldalát egy recés szélű hablapáttal áthúztam. Majd megszórtam holland kakaóporral. Habzsákot és egy számomra tetsző kinyomófejet vettem elő és a maradék krémmel díszítettem. Közepére egy szelet narancsból háromszögeket vágtam és a krémbe szúrtam.
Fogyasztásig hűtőbe tettem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész tortám receptje 1128 gramm lett, ebben nekem 2663 kalória, 75 gramm fehérje, 187 gramm zsír és 167 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 144 gramm) lett.
Jó étvágyat!