A pirított hagyma kenyérbe, szendvicsbe, hot-dogba, hamburgerbe is kiváló alapanyag.
Hozzávalók
350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
150 gramm finomliszt
27 gramm friss élesztő
30 gramm búzasikér
30 gramm zabkorpa
12 gramm só
40 gramm pirított hagyma
20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
360 ml langyos víz
Elkészítése
a liszteket, a búzasikérrel, zabkorpával kimértem robotgépem üstjébe, majd rászórtam a pirított hagymát és ráöntöttem az olajat is. Az élesztőt a tál egyik oldalába morzsoltam, majd a tál másik felébe beleszórtam a sót. Kis fokozaton dolgoztattam a gépet.
Lassan adagoltam a folyadékot, amely mennyisége a lisztek minőségétől és márkájától függően minimálisan eltérhet.
Alaposan kidagasztattam (nagyjából 15 percig dolgozott a gép), majd lefedve 40 percet hagytam neki pihenni (ez az idő függ a konyha hőmérsékletétől is, természetesen nyáron kevesebb idő is elég lehet a tésztának).
A megkelt tésztát kiborítottam a konyhapultra és megformáztam. Sütőpapírral bélelt formába tettem, majd ismét adtam a kenyérnek 15 percet pihenni, mielőtt sütőbe toltam.
Ezt most hideg sütőbe toltam, amit 180°C-ra állítottam be (alsó-felső sütésre) és 35 percig sütöttem. Ez az idő csökkenhet/nőhet a sütő teljesítményétől függően.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kenyerem súlya 950 gramm lett (70 grammos anyagveszteséggel), ebben 2322 kalória, 88 gramm fehérje, 48 gramm zsír és 358 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 354 gramm) lett benne nekem.
Pirított hagymás kenyér hozzávetőleges tápanyagértékek | ||||
Hozzávalók | Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír |
350 gramm tk. liszt | 1180 | 41 | 210 | 9 |
150 gramm finomliszt | 506 | 15 | 107 | 2 |
30 gramm búzasikér | 108 | 23 | 4 | 0 |
30 gramm zabkorpa | 94 | 3 | 17 | 1 |
12 gramm só | 0 | 0 | 0 | 0 |
27 gramm friss élesztő | 28 | 4 | 3 | 0 |
20 ml extra szűz olívaolaj | 165 | 0 | 0 | 18 |
360 ml víz | 0 | 0 | 0 | 0 |
40 gramm pirított hagyma | 241 | 2 | 17 | 18 |
Összesen: | 2322 | 88 | 358 | 48 |
Jó étvágyat!