
Egy itthon elfeledett fűszer, ami számos módon felhasználható, s használják is a mai napig. (Hyssopus officinalis)
- A Földközi- tenger vidékéről és Ázsiából származik.
- Rovarűző növény, például képes távol tartani a káposztalepkéket a káposzták közeléből

- A napfényes környezetet kedveli, nevelhetjük balkonládában, akár cserépben is. A talaj minőségét tekintve nem válogatós fajta.
- Abszintba is kerül.
- A likőripar egyik kedvelt alapanyaga.
- A kölnivíz egyik összetevője.
- A méhek kedvelik az izsópot.
Amihez nagyszerűen illik -de óvatosan szabad alkalmazni, mert keserűvé válhat az étel, túlzott használatától-:
- burgonyás ételekhez (levelét)
- zellerhez (levelét)
- zsírosabb húsok pácolására, mivel kiváló emésztést segítő fűszernövény (levelét)
- pecsenyékhez (levelét)
- salátákhoz (virág részét)
- áfonyával remek párosítás
A népgyógyászatban:
- köhögéscsillapító
- asztmás köhögés ellen
- vérnyomásemelő
- szélhajtó és
- gyomorerősítő hatást tulajdonítanak neki.

További cikkek a fűszernövényekkel kapcsolatban:
https://www.finomatmaskepp.hu/category/fuszerek/
Felhasznált irodalom: wikipedia.hu, Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, tuja.hu