Egy újabb fagylalt készült el piciny konyhánkban, elsősorban a nagyobbik fiúnknak kedvezve ezzel, hiszen egy hihetetlenül egyszerű tejcsokoládés fagylalttal kedveskedtem Neki. Sajnos, a lenti képen szereplő tölcsér bolti, így az nem cukormentes, de egyelőre a saját készítésű tölcsér, még csak gondolatban készült el, szerinte pedig, a fagyikat nyalni kell és nem kanalazni.
Szóval lássuk is a legtöbb gyermek nagy kedvencét, a csokoládé fagylaltot, hogyan is készítem én.
Hozzávalók
190 ml cukormentes habtejszín
250 ml 1,5%-os tehéntej
25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 100 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer) – édesítőszert itt találsz –
40 gramm cukormentes tejcsokoládé
10 gramm zsírszegény holland kakaópor – kakaóport itt találsz –
Elkészítése
az apróra tördelt csokoládét felolvasztottam a már kimért tejben és tejszínben. Mikor szépen elolvadt és már sehol sem láttam darabokat, hozzáadtam a kakaóport és az édesítőszert is. Ezt a folyékony masszát betettem 30 percre a mélyhűtőbe, majd a már előre lehűtött fagylalt készítő gép táljába tettem. (Ha nincs gép, semmi probléma, időnként, ez körülbelül 15-20 percet jelent, vegyük ki a mélyhűtőből és keverjük át a fagyinkat). Ezzel a mennyiséggel a mi gépünk 35-40 perc alatt végzett, a számunkra megfelelő állag eléréséhez ennyi időre volt szüksége.
Tomikánknak tölcsérbe tettem és már elő is bukkant az elégedett kis mosoly az arcán 🙂
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész fagylaltom súlya 510 gramm lett. Ebben: 895 kalória, 17,2 gramm fehérje, 75,9 gramm zsír és 40,3 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 33 gramm) szénhidrát lett nekem. Egy gombóc nálunk körülbelül 40-45 gramm között szokott lenni, ez alapján egy gombóc fagylaltban 75 kalória, 1,4 gramm fehérje, 6,3 gramm zsír, 3,4 gramm (2,7 gramm) szénhidrát lett.
További fagylalt recepteket ide kattintva olvashatsz.
Jó étvágyat!
[…] Csokoládéfagylalt, a gyermekek kedvence […]